Foto: Miķelis  GrossssImants Gross un mākslas galerija Putti piedāvā retrospektīvu foto izstādi "Gross 1909 - 2009". 100 gadi ar fotogrāfiju četrās paaudzēs. Izstāde būs apskatāma līdz 7. jūnijam. Retrospektīvs ieskats fotogrāfa Miķeļa Gross (1886 - 1966) radošajā darbībā, ko pēc viņa kā foto entuziasti turpina bērni un mazbērni.

Miķelis Gross, sācis savas fotogrāfa gaitas pagājušā gadsimta sākumā un bijis viens no pirmajiem fotogrāfiem Liepājas pusē. Fotogrāfu skaitam Latvijā pieaugot, fotogrāfs Miķelis Gross kopā ar domubiedriem 1909. gada nodibina Liepājas fotogrāfu biedrību, lai sekmētu kulturālo un profesionālo izaugsmi fotogrāfu vidū.

Dažus gadus pēc biedrības dibināšanas Miķelis Gross dodas uz Pēterburgu, lai turpinātu fotogrāfa karjeru tur. Viņš strādājis par fotogrāfu uzņēmumā Siemens-Schuckert. Pēterburgā fotogrāfs atver savu foto darbnīcu, un iespējams arī studiju. Izstādē aplūkojami arī daži momentuzņēmumi ar tā laika latviešu sabiedrību Pēterburgā.

Tālāk fotogrāfa Miķeļa Gross dzīves līkloči ved uz Sibīriju, tad atpakaļ uz Bārtu. Viņa bērni un mazbērni turpina griezt laika ratu, fiksējot to ar foto palīdzību, un pēc Bārtas seko Liepāja, Rīga, bet dēla Modra un mazbērnu ceļi ved tālāk uz Vāciju, Beļģiju, Kalmāru, Vermlandi un Stokholmu Zviedrijā, uz Minsteri, Briseli, Londonu, Parīzi, Ņujorku, uz Addis Ababa Etiopija, uz Sudānu, un aplis noslēdzas un turpina griezties Rīgā.

Imanta Gross (Miķeļa Gross mazdēls) apkopotais fotomateriāls ir spilgts laikmeta dokuments un ceļvedis laikā un telpā četru paaudžu griezumā.

Šis izstādes projekts tiek veidots sadarbībā ar fotogrāfu Gunāru Janaiti. Izstāde Mākslas galerijā "Putti" ir šī projekta aizsākums un atspēriens plašākam projektam par fotogrāfu Miķeli Gross un viņa pēcteču aizraušanos ar fotogrāfiju.

Tuvāku informāciju par izstādi, fotomateriāliem un turpmākiem plāniem var iegūt no Imanta Gross

E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Tālrunis: +371 29386870

Mākslas galerija "PUTTI"
Mārstaļu iela 16
Rīga, LV - 1050, Latvija
Tālrunis: +371 7214229
Fakss: +371 7214230
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
www.putti.lv