cilvēciskuma somuNo 2009. gada 11. jūlija līdz 23. augustam Rīgas pilsētas izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa" būs apskatāma somu laikmetīgās mākslas izstāde, kura pirmo reizi Latvijā atspoguļos tik plašu somu mūsdienu mākslas ainu instalācijās, video mākslas darbos un fotogrāfijās.

Kuratore Marita Mukonena (Marita Muukkonen) izstādes kataloga ievadā raksta, ka izstāde ir par cilvēciskā redzējuma ierobežotības pārvarēšanu: "Tātad ļausim vaļu iztēlei un padomāsim par kustību citu pasauļu virzienā. Izmantosim to, lai pārlidotu robežām, teritoriālismam, mobilitātei... Ne mobilitāte, ne piesaiste noteiktai vietai automātiski nenoved pie brīvības, alternatīvām estētikas vai politikas formām. Šodien ir skaidrs, ka mākslā, tāpat kā sabiedrībā un politikā, mums jāvirzās prom no nostalģiska teritoriālisma, sava veida unikalitātes un kopienas pirmsākumu meklējumiem. Līdz šim tie ir noveduši tikai pie katastrofālām sekām. [..] Mūsu spējas sapņot un jutekliski tvert estētisko var ļaut mums redzēt, dzirdēt, smaržot, garšot, taustīt, domāt, gribēt, darboties un mīlēt, radot citas pasaules. "Tikai iztēle var mums parādīt, kam būt", teicis dzejnieks Andrē Bretons."

Mākslinieku darbi katrs savā veidā atspoguļo grūtības paskatīties pāri iezīmētām takām un mentālajām šosejām, pārvarēt fiziskās robežas un zonas, lai radītu jaunas (politiskas) telpas un alternatīvas. Visi šo Somijā bāzēto mākslinieku darbi ir radīti kustībā.

Izstādē pārstāvēti jaunās paaudzes somu mākslinieki, kas jau guvuši starptautisku atzinību, piedaloties Venēcijas, Liverpūles un Sidnejas biennālēs, starptautiskās izstādēs. Pēc izstādes "Rīgas mākslas telpā" ekspozīcija tiks izstādīta Tretjakova galerijā Maskavā.

Izstādes atklāšana notiks 10. jūlijā plkst. 16.00 .

10. jūlijā plkst. 12.00 - preses konference, kurā piedalīsies izstādes kuratore Marita Muukkonen un izstādes mākslinieki.

Izstādē redzamie darbi:
Adela Abidīna (Adel Abidin) Garšīgs, Joahima Eskildsena (Joachim Eskildsen) Čigānu ceļojumi, Jāko Heikiles (Jaakko Heikkilä) Neizstāstītie likteņi, Sašas Hūberes (Sasha Huber) Rentyhorn, Sannas Kannisto (Sanna Kannisto) Privātkolekcija, Bišu izpēte un Poison Dart varžu tēviņi, Anu Pennanenas (Anu Pennanen) Sõprus - Дружба (Draudzība) un Jūs nesaprotat, ka tas bija citādi, Hari Pelvirantas (Harri Pälviranta) Cietumu ainas, Jani Rusikas (Jani Ruscica) Batbox/Beatbox un Evolūcijas, un Jari Silomeki (Jari Silomäki) Parastas pilsētas, parastas dienas un Mana laika dienasgrāmata.

cilvēciskuma redzējuma