Starp Brandenburgas vārtiem un Potsdamas laukumu, 12.1989  ©: Norbert Enker"Nevienam nav nolūka uzcelt mūri."
VDR Valsts Padomes priekšsēdētājs Valters Ulbrihts 1961. gada 15. jūnijā

"Tas [mūris] stāvēs pēc 50 un arī vēl pēc 100 gadiem. Tas ir nepieciešams, lai pasargātu mūsu republiku no laupītājiem."
VDR valsts un partijas šefs Ērihs Honekers 1989. gada janvārī.

 

"Mūris - viena no monstrozākajām celtnēm Vācijas vēsturē, vairs nepastāv. Cik lielu apmulsumu toreiz raisīja tā uzcelšana, tik neticīgi notiekošajam bija tā pazušanas liecinieki. Mūrim nenācās pastāvēt pareģotos 100 gadus.

Kļuvis nojaucams, mūris ļoti ātri pārvērtās par tirgus ekonomikas uzņēmējdarbības un folkoristiskas intereses objektu. Uz bijušo nāves joslu gāzās tūristu straumes. Zēla un plauka tirgošanās ar mūra suvenīriem. Nopērkot gabaliņu no "antifašistiskā aizsargvaļņa", uz mājām varēja aiznest gabaliņu no Vācijas vēstures.

Šķērsām cauri Berlīnei bija radusies milzīga apbūvējama teritorija, vienlīdz atvērta rūpīgai pilsētplānošanai, brutālām spekulācijām un tālredzīgām koncernu stratēģijām. Bija paredzams, ka mūris, dalītās Vācijas simbols, pavisam drīz kļūs par vēsturi, kuras (redzamās) pēdas pēc dažiem gadiem pavisam noteikti būs izdzēstas.

Tāpēc man toreiz šķita vēl jo svarīgāk fiksēt šī vēstures brūces sadzīšanu, ja iespējams, līdz pilnīgai homogenitātei. Šī procesa dokumentēšana bija un ir manas fotogrāfiskās darbības tēma, jo tas ir unikāls jaunākās vēstures notikums ar milzīgu simbolisku nozīmi Vācijas nākotnei.

Šādā aspektā es uztveru savu darbu kā fotogrāfisku un vēsturisku pierādījumu saglabāšanu. Šis darbs tika sākts 1989. gada decembrī. Mūris bija krišanas stadijā. Līdz 1992. gada martam es nepārtraukti sekoju pārvērtībām bijušajā robežjoslā."
Norberts Enkers

Mākslinieka Norberta Enkera mājaslapā pieejami slaidi no projekta Grenzfall www.norbert-enker-works.de/?mod=portfolio&galID=1&nr=1

Gētes institūtā Rīgā,
Torņa ielā 1 (ieeja no Klostera ielas)
Ieeja: bez maksas
Izstādes laiks: 2.09. - 31.10.2009., pirmdien - piektdien: 9:00-20:00,
sestdien: 9:00-15:30

Presesfoto: Starp Brandenburgas vārtiem un Potsdamas laukumu, 12.1989 ©: Norbert Enker