Par godu visiem Latvijā dzīvojošajiem kreiļiem piektdien, 14.augustā, tirdzniecības centrā "Mols" tika svinēta Kreiļu diena, plkst. 16:00 atklājot foto izstādi "Latvijas slavenākie kreiļi", kā arī aicinot visus kreiļus izveidot lielāko kreiso plaukstu nospiedumu sienu.

"Zinot, ka lielākā daļa kreiļu jau pašā bērnībā tika pārmācīti darboties ar labo roku, bija ļoti interesanti uzzināt, kas ir tās darbības, ko tomēr kreilis, spītējot visam, veic ar kreiso roku," izstādes iemeslu skaidro "Mols" menedžere Lelde Gangnuse, atklājot, ka izstādes fotogrāfs Normunds Laizāns savos darbos ataino tieši tās darbības, ko ne laiks, ne kādi citi dzīves laikā sastaptie cilvēki kreiļos nav spējuši izmainīt. Izstāde būs aplūkojama 2 nedēļu garumā no 14. līdz 28.augustam.

Izstādē redzami - pavārs Elmārs Tannis, advokāte Elizabete Bruksle, LNT laika ziņu ziņotājs un raidījuma "Tautas Balss" vadītājs Māris Grigalis, basketbolists Māris Gulbis, uzņēmējs Normunds Skauģis, māksliniece Anna Heinrihsone, plastikas ķirurgs Jānis Žaržeckis, baletdejotāja Elza Leimane, raidījumu vadītāji Ģirts un Pauls Timroti, kā arī žurnāliste Una Ulme.

Foto izstādes apmeklētājiem atklāšanas laikā no plkst. 16:00 - 17:00 būs iespēja arī satikt kādu no bildēs redzamajām slavenībām, kā arī piedalīties nozīmīgā aktivitātē - radot milzīgu kreiso plaukstu nospiedumu sienu. Nospiedumu siena tiks izveidota vienas nedēļas laikā pēc tam, kad būs nožuvuši un apkopoti visi kreiso plaukstu nospiedumi.

"Zinātnes fakti liecina par to, ka 10% pasaules iedzīvotāju ir kreiļi. Viņu vidū ir izteikti ģēniji, kas visbiežāk ir tieši mākslinieki. Piemēram, Mikelandželo, Pablo Pikaso un citi. Tādēļ arī Latvijā dzīvojošajiem kreiļiem būs iespēja paradīt savas mākslinieciskās dotības, gleznojot. Visi kreiļi tiks aicināti veidot kopgleznu. Tas nozīmē, ka katram būs papildināt vienu un to pašu zīmējumu," stāsta L.Gangnuse.

L.Gangnuse: "Pārsteidzošs ir fakts, ka kreiļu skaits pasaulē turpina pieaugt. Ja ir pareizas izvirzītās hipotēzes, tad nākotnē kreiļu skaits būs līdzsvarā ar labročiem. Un tas varētu nozīmēt tikai vienu - arī tirdzniecībā parādīsies arvien vairāk priekšmetu, kas tiks adaptēti tieši kreiļiem. Varbūt, ka Mols kļūs par pirmo tirdzniecības centru pasaulē, kurā tirgos preces tieši kreiļiem?"