"Rīgas lielpaneļu namu celtniecības tresta būvētās pirmās jaunās sērijas". Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs, V. Semenovs.Rīgas mākslas telpā no 11.septembra līdz 4. oktobrim būs apskatāma izstāde "Laika gars un vietas atmosfēra". Izstādes atklāšana notiks 10. septembrī plkst. 18.00.

Izstādes "Laika gars un vietas atmosfēra" pamatā ir arhitekta, multimediālā mākslinieka Hardija Lediņa (1955 - 2004) 80. gados aktualizētās pārdomas par cilvēku, dzīvojamo vidi un cilvēku pilsētvidē, un versija, kā tās attiecas uz mūsu dzīvojamo vidi šodien.

Plašākai publikai visvairāk ir pazīstama H. Lediņa eksperimentālā muzikālā daiļrade, taču viņa teorētiskie apsvērumi par modernisma un postmodernisma pilsētplānošanu - laika garu un vietas atmosfēru - ir salīdzinoši mazpazīstami. Tomēr H. Lediņa pienesums modernisma un postmodernisma arhitektūras analīzē ir laikmetīgs gan no ideju pozicionējuma, gan izpētes metodes viedokļa.

Līdzās H. Lediņa arhīvam izstādē būs skatāma saistoša dokumentācija no Rīgas jauno rajonu izveidošanas 20. gs. 70. - 80. gados un šodien, kā arī jaunākās paaudzes mākslinieču - Ievas Epneres un Ivetas Vaivodes - fotogrāfijas, kas arī pievēršas Rīgas un citu pilsētu mikrorajoniem un cilvēku dzīvei tajā. Izstādes ietvaros notiks arī 1986. gadā uzņemtās H. Lediņa filmas "Cilvēks dzīvojamā vidē" seansi.

Izstādes koncepcijas un iekārtojuma autori ir arhitekts Toms Kokins, sociologs Viesturs Celmiņš un mākslas zinātniece Maija Rudovska; projekta koordinatore - Elīna Hermansone.

Projektu realizē Laikmetīgās mākslas centrs sadarbībā ar Rīgas Mākslas telpu.
Izstādi atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas Domes Kultūras departaments, arhitektu birojs "ARHIIDEA", kompānija "Laika stars", "Noass", "Rīgas Laiks".

Projekts iekļauts mūsdienu kultūras foruma "Baltās naktis" programmā.