Izstādes Privāts kuratore Alise Tīfentāle pie ekspozīcijas darbiem. 2009. Foto: Zenta Dzividzinska.Svētdien, 2009.gada 13.septembrī, plkst. 15:00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls (Torņa ielā 1, Vecrīgā) notiks Svētdienas saruna muzejā ar Latvijas mūsdienu fotomākslas izstādes Privāts kuratori, žurnāla Foto Kvartāls galveno redaktori, mākslas zinātnieci Alisi Tīfentāli. Aicināti visi interesenti!

Fotogrāfija un ar to saistītie mākslinieciskie izteiksmes līdzekļi 20.gadsimta beigās - 21.gadsimta sākumā ir iemantojuši nebijušu popularitāti mākslinieku izvēlēto "darbarīku" vidū visā pasaulē, un izstāde Privāts aicina iepazīt šī "darbarīka" daudzveidīgās iespējas. Ekspozīcijā pārstāvēti septiņi mākslinieki - Arnis Balčus, Gunārs Binde, Zenta Dzividzinska, Romāns Korovins, Inta Ruka, Alnis Stakle, Vilnis Vītoliņš, kuru darbi izteiksmīgi pauž laikmeta garu gan ar izmantotajiem tehniskajiem paņēmieniem, gan ar saturisko vēstījumu.


Izstāde centrēta ap tēmu, kas atspoguļojas nosaukumā - Privāts. Privātums un privātīpašums ir šībrīža "atslēgas vārdi", un mākslinieki reflektē par to, meistarīgi izmantojot mūsdienu mākslas izteiksmes līdzekļus un tehnoloģijas. Kā tipiski mākslinieciskie paņēmieni jāpiemin attēlu sērijas par vienu tēmu, kustīgā (video) un nekustīgā attēla kombinēšana, kā arī attēlu virknēšana sižetiskos vai hronoloģiskos "stāstos". Autoru izmantoto tehnoloģiju skaitā - gan klasiskā melnbaltā fotogrāfija un sudraba želatīna process, gan fotogrāfija no krāsu negatīva, gan digitāli apstrādāts fotoattēls, video u.c.
Izstāde reprezentē aktuālo procesu - mākslinieku jaunākie projekti uzrāda ne tikai katra autora individuālā rokraksta attīstību, bet arī liecina par ciešām saiknēm un mijiedarbību ar mūsdienu mākslas procesiem pasaulē. Mākslinieku izvēlē noteicošais bija viņu radošie meklējumi un oriģinālā pieeja fotogrāfijas tehnoloģiju izmantojumam mākslā, autoru iepriekšējie sasniegumi (dalība starptautiski un lokāli nozīmīgos mākslas projektos, veiksmīgas personālizstādes un fotoalbumi, apbalvojumi u.c.).
LNMM izglītības programmas Svētdienas sarunas muzejā ietvaros apmeklētājiem tiek piedāvāta iespēja iepazīties ar izstādes kuratori, žurnāla Foto Kvartāls galveno redaktori, mākslas zinātnieci Alisi Tīfentāli un piedalīties viņas vadītajā ekskursijā ekspozīcijā, kad Alise stāstīs par izstādi, tās dalībniekiem un redzamiem darbiem.
Otrā Svētdienas saruna muzejā izstādē Privāts notiks 11.oktobrī, kad uz tikšanos ar skatītājiem atnāks paši mākslinieki.
Nāciet, skatiet, apbrīnojiet, salīdziniet, uzdodiet jautājumus, veidojiet un izsakiet savu viedokli! Aicināti visi! Mēs Jūs gaidām!

Plašāk par izstādi lasiet LNMM mājas lapā: www.lnmm.lv/lv/arsenals/expoz.
Izstādi iespējams apmeklēt līdz 2009.gada 18.oktobrim.