Foto: Andris Zēgners, rozesPavlovskas pils Rožu paviljonā būs skatāmas Rundāles pils rozes latviešu mākslinieka Andra Zēgnera lielformāta fotogrāfijās. Sestdien, 14. jūlijā, Sanktpēterburgas klasicisma laika arhitektūras pērlē – Pavlovskas pilī un tās izkoptajā ainavu parkā tiks atklāts viens no grandiozākajiem Sanktpēterburgas vasaras festivāliem – XII Starptautiskais ziedu un ainavu mākslas festivāls "Imperatora buķete", ko divu dienu laikā parasti apmeklē vairāk nekā 30 000 interesentu. Svētku atspoguļošanā piedalās ap 100 dažādu mediju, tai skaitā centrālie televīzijas kanāli un populārākie laikraksti.

Latviešu fotomākslinieks Andris Zēgners ir uzaicināts piedalīties šajāfestivālā ar Rundāles pils rožu lielformāta fotogrāfijām. Personālizstādei ir izraudzīta īpaša vieta–Rožu paviljons, par kura izveidošanu savulaik ir gādājusi cara Pāvila I dzīvesbiedre Marija Fjodorovna, jo viņai rozes bija mīļākās puķes.

Fotogrāfs Andris Zēgners ziedam kā mākslinieciskās intereses objektampievērsās 2009.gadā, kad viņa pirmā ziedu izstāde "Signum Florentis" jeb"Ziedošā zīme" bija skatāma Rundāles pils Lielajā galerijā ,bet pagājušāpavasarī ziedu tematikai veltītā personālizstāde tika atklāta Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā.

"Andris Zēgners puķi prot ieraudzīt tā, kā mēs to parasti neredzam. Mēs uz puķi lūkojamies no milža pozīcijām, bet Andris parāda, kāds ir zieda skaistums, kad to apskata tauriņš, skudra vai bite" - tā mākslinieka ziedu fotogrāfijas raksturojis Rundāles pils direktors Imants Lancmanis. Rundāles pils dārzā šobrīd aug vairāk nekā 2500 rožu šķirņu, un pateicoties sadarbībai ar Lancmaņa kungu, kā arī rožu dārza saimnieci Laumu Lancmani, tiek turpināts darbs pie aizvien jauniem karalisko ziedu portretiem fotogrāfijās. 14.jūlijā Rundāles rozes "uzplauks" Pavlovskas Rožu paviljonā, kļūstot par Latvijas vēstnesēm Ziedu svētkos.

Izstādes "Rundāles rozes Pavlovskā" tapšanu atbalstījis Latvijas ģenerālkonsulāts Sanktpēterburgā un Rīgas Piena kombināta valdes priekšsēdētājs Ivars Strautiņš.

Foto: Rundāles pils roze. Foto (c) Andris Zēgners