Piektdien, 5. oktobrī, plkst. 17.00 Kuldīgas sinagogas kompleksa Mākslas namā zinātniski praktiskās konferences "Pilsētas vēsturiskās struktūras renovācija" laikā tiks atklāta ceļojošā fotoizstāde "Kuldīgas pilottūre", kuras darbus veidojuši dažādu valstu vadošie arhitektūras fotogrāfi, kas piedalījās Baltijas Arhitektūras centra (BAC) rīkotajā arhitektūras fotogrāfijas pilottūrē, kas šā gada jūlijā notika Rīgā un Kuldīgā.

Konferences dalībniekiem izstādi un arhitektūras fototūru ideju prezentēs BAC prezidente Aivija Bārda.

Viņa ir pārliecināta, ka arhitektūras fototūres, kur savienojas fotomāksla un būvniecība, daudz dod kultūrvēsturiskā mantojuma un mūsdienu arhitektūras popularizēšanā un ieņems savu nišu līdzās konferencēm un arhitektūras meistaru un pētnieku meistarklasēm un darbnīcām.

Viens no šīsvasaras arhitektūras fotografijas pilottūres galvenajiem notikumiem bija iespēja neformāli tikties ar izcilo arhitektūras teorētiķi, mākslas zinātņu doktoru Aleksandru Rappaportu un dzirdēt viņa uzstāšanos.

Divas dienas ar savu pasaules redzējumu un pieeju mākslai dāsni dalījās World Press Photo prēmijas (1988) un daudzu citu starptautisku balvu laureāts Vilhelms Mihailovskis.

Pazīstamā modes un reklāmas fotogrāfa Vitālija Stepanova (Maskava) vadībā iesācēji fotogrāfi varēja apgūt ne tikai arhitektūras fotografēšanas mākslu vien. Turpat bija iespēja apmainīties iespaidiem un saņemt konsultāciju, tiekoties ar fotogrāfiem Gelio no Novosibirskas un Den Marino no Jekaterinburgas, kuri specializējušies arhitektūras fotografēšanā. Tagad šo un citu meistaru darbi redzami izstādē "Kuldīgas pilottūre".

Tatarstānas Republikas (Krievija) Prezidenta padomniece vēsturiskā un kultūras mantojuma saglabāšanas jautājumos Oļesja Baltusova, kas arī šovasar pabija Kuldīgā, sacīja, ka fototūres dalībnieki no Tatarstānas bija sajūsmā par Kuldīgas vecpilsētas ainavām. "Man iepatikās arhitektūras fototūres ideja, domāju, ka stafeti vajag pārņemt Krievijai un par pirmo pilsētu jākļūst Kazaņai," sacīja Tatarstānas Republikas Prezidenta padomniece.

Ceļojošā izstāde "Kuldīgas pilottūre" Kuldīgā būs skatāma vienu mēnesi un tad ceļos tālāk pa Latviju. Izstāde krievu valodā jau sagatavota izstādīšanai Jekaterinburgā (Krievija) un Kijevā (Ukraina), no kurienes arhitektūras fototūru ideja un dažādu valstu vadošo fotogrāfu veidotās fotogrāfijas, kas ataino Lavijas arhitektūru un kultūras mantojumu, sāks savu ceļojumu pa Krievijas Federāciju un Ukrainu. Ieplānotas arī izstādes Kazaņā, Novosibirskā, Permā u.c. lielās Krievijas pilsētās. Perspektīvā paredzēta izstādes demonstrēšana Eiropas Savienības valstīs.

"Balstoties uz panākumiem, ko BAC guva, šovasar Kuldīgā un Rīgā noorganizējot arhitektūras fotogāfijas pilottūri, esam saņēmuši daudz priekšlikumu gan no fotogrāfiem, gan augstskolām ar mudinājumiem šo projektu turpināt, iesaistot tajā dažādu augstskolu studentus, kas apgūst fotomākslu, dizainu, arhitektūru un citas jomas, kam saikne ar iepriekš nosauktajām," pastāsta A.Bārda.

Tādēļ ir izlemts sākt regulāru arhitektūras fototūru organizēšanu dažādās Latvijas pilsētās un citās vietās, kur atrodamas interesantas celtnes, kā arī ārvalstīs. Šo projektu jau atbalsta viena no vadošajām Maskavas (Krievija) tūrisma firmām "CHEAPTRIP", kā arī vairākas arhitektūras augstskolas ir lūgušas izstrādāt programmu, kurā apvienotos arhitektūras fotografēšanas prasmju apguve ar dažādu arhitektūras teorijas un prakses aktualitāšu akcentēšanu jomās, kur Latvijā uzkrāta laba pieredze, piemēram, koka arhitektūras mantojuma saglabāšana un izmantošana, pilsētdizains, universālais dizains un vides pieejamības risinājumi.

NB! Foto publikācijām šeit: http://www.archbaltic.lv/?page=gallery&;gallery_id=&menu=11&submenu=&lang=lv&date=2012#middle