Jānis TālbergsNo 13. decembra līdz 20. janvārim Latvijas Fotogrāfijas muzeja 2. stāvā skatāma latviešu ainavu fotogrāfa Jāņa Tālberga darbu izstāde "Senā ainava". Izstādē redzamie darbi uzņemti laika posmā no 1960. gadiem līdz 1980. gadu vidum un atspoguļo poētisko Latvijas lauku ainavu. Fotogrāfijās dominē koki, saules stari, migla, pļavas un Latvijai raksturīgie, izteiktie gubu mākoņi.

Jānim Tālbergam paticis fotografēt Latvijas lauku ainavu tās dažādībā un mainībā. "Katra fotogrāfija un katra ainava ir citāda katrreiz, kad to ierauga. Ainavas mainās ne pa dienām, bet pa stundām," teicis foto meistars, raksturojot savu darbību un saistību ar dabu kā objektīvu nepieciešamību un dzīves jēgu. Ceļojot pa Latviju, Jānis Tālbergs iemūžinājis daudzus dabasskatus, kas neatkārtojami raksturo mūsu zemes identitāti, piemēram, Staburaga dokumentācija, Bērzaunes pagasta Spilvēnu mājas ozols, kas plašāk pazīstams kā ozols uz piecu latu naudaszīmes, un Daugavas ainava Naujienas pagastā, kas visiem redzama uz desmit latu naudaszīmes. Izstādē apskatāmas melnbaltās fotogrāfijas, kurās manāma meistaram raksturīgā pacietības un vērības izpausme, tverot mirkli tajā brīdī, kad gaismas spēle ir visizteiktākā.

Fotogrāfs Jānis Tālbergs (1930 – 2011) dzimis Bauskas rajona Skaistkalnes pagastā. Ar fotografēšanu aizrāvies sava onkuļa ietekmē, kurš arī bijis fotogrāfs. 17 gadu vecumā, iegādājies savu pirmo fotoaparātu un, no darba brīvajos brīžos, sācis fotografēt galvenokārt Skrīveru un tuvāko apkārtni, kuru fotogrāfs dēvējis par "Dieva izredzēto zemīti". Fotogrāfs absolvējis Saulaines lauksaimniecības tehnikumu, kopš 1953. gada dzīvoja Skrīveros un strādāja Latvijas Zemkopības zinātniskās pētniecības institūtā. Kopš 30 gadu vecuma apzināti veicinājis savas karjeras izaugsmi, lielākos panākumus foto jomā gūstot 1970./80. gados. Šajā laika posmā viņa darbi publicēti mākslas fotoalbumos "Gauja", "Daugava", "Lielupe", "Venta" un "Dzimtais krasts". Dzimtenes ziemeļnieciskās dabas skarbums, Latvijas gadskārtu maiņa un zemes darba sūrums parādās albumā "Maizes smarža" (1988). 1975. gadā darbi eksponēti pirmajā fotoizstādē, vēlākos gados viņa fotografētās Latvijas ainavas daudzkārt eksponētas izstādēs gan mūsu valstī, gan ārzemēs. Kopš 1996. gada Jānis Tālbergs bijis foto kluba "Rīga" biedrs un Latvijas Profesionālo fotogrāfu asociācijas biedrs. 2001. gadā viņa darbi publicēti fotoalbumā "100 foto meistari", bet 2007. gadā fotomeistaram tika piešķirta VKKF mūža stipendija. Jānis Tālbergs bija profesionāls fotogrāfs līdz pat savai aiziešanai pensijā 1990. gadā.

IZSTĀDES ATKLĀŠANA PAREDZĒTA CETURTDIEN, 13. DECEMBRĪ, PLKST. 17.00, LATVIJAS FOTOGRĀFIJAS MUZEJĀ, MĀRSTAĻU IELĀ 8, VECRĪGĀ

IZSTĀDE TAPUSI AR LATVIJAS KULTŪRKAPITĀLA FONDA ATBALSTU. PALDIES DIZAINA STUDIJAI "PIECI EZERI" UN MŪSU INFORMATĪVAJIEM ATBALSTĪTĀJIEM.