Arno MarnicsNo 13. decembra līdz 20. janvārim Latvijas Fotogrāfijas muzeja 3. stāvā skatāma latviešu fotogrāfa Arno Marnica darbu izstāde "Koki pilsētā". Fotogrāfijas tapušas 5 gadu garumā, laika posmā no 2007. līdz 2011. gadam. Sērija veidota kā autora interpretācija par koku ēnu sniegto vēstījumu cilvēkiem. Izstādē redzamos darbus jau pašā nosaukumā iezīmē kontrasts - pilsēta kā urbāna vide, veido pretstatu koka dabiskajai videi – mežam. Arī fotogrāfijās kā galvenais tēls tiek izmantota koka ēna - gaismas un tumsas saspēle. "Strādājot pie šīs sērijas, neviļus nācās aizdomāties par ēnas pastāvēšanas iemesliem. Rezultātā atskārtu, ka ēna nevar pastāvēt bez gaismas. Tai pat laikā, ēna ir arī apliecinājums tumsas pastāvēšanai." Komentējot darbu tapšanu, autors atklāj: "Mērķtiecīgi meklējot izteiksmīgas koku ēnas izrādījās, ka to var izdarīt tikai 3 līdz 4 mēnešus gadā, jo vasaras periodā koki ir salapojuši, bet vēlā rudenī un ziemā lielākoties ir apmācies. Kā rezultātā ēnas ir neizteiksmīgas vai nav saskatāmas nemaz." Fotogrāfijās aplūkojama gaismēnu un smalku līniju mijiedarbība ar dažādiem pilsētvidē sastopamajiem objektiem - fasāžu sienām, durvīm, logiem u.c. Neatņemams darbu papildinājums ir darbu nosaukumi, kas atklāj tieši autora saskatīto vēstījumu fotogrāfijās redzamā tēla saspēlē ar pilsētvidi.

Arno Marnics (1975) fotogrāfiju sākotnēji apguvis pašmācības ceļā, vēlāk zināšanas papildinot pie tādiem fotogrāfiem kā Gunārs BInde, Astrīde Meirāne, Aivars Liepiņš, Vilnis Auziņš u.c. Arno Marnics ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs, Latvijas Kultūras koledžas fotogrāfijas specializācijas vadītājs un pasniedzējs, viens no "Pilsētas Fotokluba" dibinātājiem un kluba valdes priekšsēdētājs. Autors līdzdarbojas dažādos kluba organizētajos pasākumos, kursos, radošajās darbnīcās un foto aktivitātēs. Fotogrāfs piedalījies vairākās grupas izstādēs un foto projektos Latvijā, piemēram, Pilsēta naktī (2009, 2010), Buclera Gars (2009), Salacgrīvas Plosts (2011) u.c. Arno Marnica darbi Latvijas Fotogrāfijas muzejā bijuši apskatāmi arī agrāk - 2009. gada rīkotajā grupas izstādē "Ūdenssajūta". Šī ir pirmā fotogrāfa Arno Marnica personālizstāde.

Visi izstādē aplūkojamie darbi tapuši drukājot ar Epson pigmenta tinti UltraChrome K3 uz Epson arhīva kvalitātes papīra Tradicional Photopaper.

IZSTĀDES ATKLĀŠANA PAREDZĒTA CETURTDIEN, 13. DECEMBRĪ, PLKST. 17.00, LATVIJAS FOTOGRĀFIJAS MUZEJĀ, MĀRSTAĻU IELĀ 8, VECRĪGĀ

IZSTĀDE TAPUSI AR EPSON UN LATVIJAS KULTŪRKAPITĀLA FONDA ATBALSTU. PALDIES DIZAINA STUDIJAI "PIECI EZERI" UN MŪSU INFORMATĪVAJIEM ATBALSTĪTĀJIEM.