Stereofotogrāfija Pēteris ŠmitsNo 5. jūnija līdz 30.jūnijam Latvijas Fotogrāfijas muzeja 3. stāvā būs apskatāma Pētera Šmita stereofotogrāfiju izstāde. Stereofotogrāfija ir telpiska fotogrāfija, kura kalpojusi par pamatu mūsdienu 3D kino attīstībai. Tās pamatā tiek izmantotas cilvēka redzes īpatnības – spēja uztvert attēlu reljefi. Stereofotogrāfija ir attēls, kas vienlaicīgi uzņemts ar kameru, kurai ir divi objektīvi vai viena un tā paša objekta fiksācija ar parasto fotoaparātu no diviem dažādiem leņķiem.

Latvijas Fotogrāfijas muzejā ir vairāk kā 700 priekšmetu liela Pētera Šmita uzņemto stereofotogrāfiju kolekcija. Viens no Latvijas fotogrāfijas pamatlicējiem Mārtiņš Buclers 1925. gadā šo darbu raksturoja, sakot, ka "mūsu dzimtenē stereoskops vēl pārāk maz izlietots un plašs vēl viņa uzdevums. Ar atzinību varu minēt P. Šmita sprausto mērķi: visu brīvu laiku ziedot mūsu dzimtenes stereoskopijai un pamazām ietvert visu mūsu dzimteni skaistos stereoskopiskos attēlos." Šajos uzņēmumos fiksēts teju viss: Latvijas ainava, vēsturiskās vietas, arhitektūra, pieminekļi, etnogrāfiskais materiāls, sabiedrībā pazīstamas personības, notikumi. Šī sistemātiskā stereouzņēmumu kolekcija tika izmantota Latvijas Republikas skolās kā uzskates materiāls, taču bija nopērkama arī privātpersonām. Nav drošu ziņu, vai kolekcijas radīšana bija Izglītības Ministrijas pasūtījums vai P. Šmita iniciatīva.

Pēteris Šmits (1882 – 1973) dzimis Valkas pusē. Kopš Latviešu Fotogrāfiskās biedrības dibināšanas 1906. gadā bija tās biedrs, darbojies biedrības valdē, 1920. gados kādu laiku bijis arī biedrības priekšsēdētājs. Piedalījies gan vietējās, gan starptautiskajās fotoizstādēs parasti ar stereofotogrāfijām un etnogrāfiskajiem uzņēmumiem. Etnogrāfisko fotogrāfiju savas darbības laikā aktīvi popularizēja Latviešu Fotogrāfiskā biedrība, aicinot veikt laikmeta un etnogrāfiskā materiāla fotofiksāciju. Pēteris Šmits pirmā pasaules kara laikā tika mobilizēts armijā. Savukārt Otrā pasaules kara beigās devies trimdā un pēc kara dzīvojis ASV, kur arī miris.

Izstādes atklāšana paredzēta trešdien, 5.jūnijā, plkst.17.00, Latvijas Fotogrāfijas muzejā, Mārstaļu ielā 8, Vecrīgā.