Jozs Kazlauks "Ziemeļu celi"No 4. jūlija Latvijas Fotogrāfijas muzeja telpās būs aplūkojama kinooperatora un filmu režisora Joza Kazlauska fotogrāfiju izstāde "Ziemeļu ceļi". 1975. gadā, laikā, kad Jozs Kazlausks uzņēma filmu par meteorologiem Špicbergena salā, viņš radīja arī savu pirmo fotogrāfiju sēriju "Līdzi ziemeļu ceļiem". Vēlāk viņš fotogrāfiju uzņemšanu Arktikā turpināja. Izstādē "Ziemeļu ceļi" ir iekļautas fotogrāfijas no darbu sērijām "Sekojot zudušo polāro ekspedīciju pēdām", "Meklējot Vilema Barenca karavelu", "Uz Arktikas atklājēju ceļa", "Nafta un tundra. Jaunā zeme", "Pie Karas jūras".

Savā dienasgrāmatā, kurā viņš pierakstīja savas ceļojumu pārdomas, Jozs Kazlausks rakstīja: "Lūpas saplaisā un asiņo, sejas nomelnē… Mēs ar lielu piepūli lēni velkam kājas kā smagas kolonas, aizsargājot viens otru, dodamies arvien tālāk un tālāk. Katrs metrs tiek mērots ar grūtībām, katrs mugursomas grams kļūst ārkārtīgi smags. Kur šobrīd vajadzētu būt cilvēkam ar kameru? Es vienmēr esmu domājis, ka viņam vajadzētu atrasties kaut kur ārpusē un tūlītēji visu dokumentēt. Tomēr es ļoti ilgu laiku nefotografēju no ārpuses."

Operators un kinorežisors Jozs Kazlausks (1941–2002) sāka fotografēt 1965. gadā. Viņš ir devis lielu ieguldījumu Lietuvas nacionālā kino un fotogrāfijas attīstībā. Joza Kazlauska darbos tiek ietverta plaša tematika, sākot no fotogrāfijām un dokumentālā kino par Arktiskajiem ceļiem un deportācijas vietām Sibīrijā un beidzot ar Lietuvas neatkarības atgūšanu. Bez sērijām, kuras iekļautas izstādē "Ziemeļu ceļi", pazīstamas ir arī fotogrāfiju sērijas "Lietuva deportācijā" (1989), "Lietuva kopš 1988. gada", "Čečenija" (1994), "Černobiļa" (1996). Viņš ir saņēmis starptautisko (AFIAP) fotogrāfa – mākslinieka titulu un apbalvots ar Lietuvas Lielkņaza Ģedimina piektās pakāpes ordeni.

Izstādes atklāšana paredzēta ceturtdien, 4. jūlijā, plkst. 17.00, Latvijas Fotogrāfijas muzejā, Mārstaļu ielā 8, Vecrīgā.