Mētra Štelmahere "Mātes un meitas"Izstādē būs aplūkojamas 12 lielformāta fotogrāfijas, kas drukātas uz audekla, pigmentdrukā.

Mētra Štelmahere (1990.g) 2010. gadā pabeigusi Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu kvalifikācijā Foto dizains, Raimo Lielbrieža vadībā. Pašlaik studē Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības apakšnozares 4. kursā. Piedalās kopizstādēs kopš 2002. gada. Guvusi panākumus "AlfaFotoLab2009". Publikācija žurnālā "Foto Kvartāls" 2009.gadā. 2010. gadā ar savām fotogrāfijām piedalījusies Latvijas mēroga kopizstādē "Pārmija 2010" Rīgas Mākslas telpā un 2011.gadā fotogrāfiju izstādē "Bez rāmjiem" Jēkabpilī, Saldū un Viesītē. 2012. gada sākumā personālzstāde "Bez nosaukuma" Rīgā. Piedalījusies izstādē "Rudens 2012/2013.gada kolekcija". Kolekcija "Mātes un meitas" ir bijusi izstādīta Jēkabpils Tautas namā šī gada maijā. Darbu izgatavošanu atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds un SIA "Štelmahera Fotostudija".

Izstādes tēmu Mētra komentē šādi: "Interese par mātes un meitas attiecībām sākas jau manī pašā – es esmu meita un mans instinkts ir kādu dienu kļūt par mammu. Kad vēroju savu mammu un to kāds ir mūsu kontakts, saprotu, ka saikne starp māti un meitu ir daudz dziļāka par redzamo. Šis atklājums arī bija pamudinājums sērijai – mātes un meitas, jo ģimenes ir dažādas, attiecības atšķirīgas – tās mainās līdz ar laiku, meitas pieaug un kļūst par mātem – stāsts turpinās. Mātes rūpes un siltums ir neaizstājami, kas ir būtiski katra cilvēka dzīvē un personības veidošanā. Mīlestība un rūpes par otru cilvēku iemāca dziļākas dzīves patiesības.

Savās radošajās izpausmēs mana vislielākā interese ir par cilvēkiem, kas ir mums apkārt, tepat līdzās. Parādot šos vienkāršos un ikdienišķos cilvēkus pavisam neikdienišķās noskaņās, tiek atklāta nezūdoša un daudz dziļāka realitāte par viegli saskatāmo. To atklāt man ir ļoti svarīgi."

Galerija "Zazī" ir vienīgā galerija Latvijā, kura ir veltīta mākslas fotogrāfijai. Galerijas mērķis ir iepazīstināt ar mūsdienu Latvijas un ārzemju fotogrāfu darbiem, veicināt interesi par fotogrāfiju un akcentēt tās īpašo lomu mūsdienu mākslā. Uzskatot, ka darbu nozīme un mākslinieciskā vērtība nav saistīta ar autora atpazīstamību, galerija piedāvā gan atzītu, gan arī vēl nepazīstamu fotogrāfu darbus.

Izstāde "Mātes un meitas" tiks atklāta ceturdien, 12. septembrī, plkst. 18:00 galerijā Zazī, Dzirnavu ielā 20. Galerijas apmeklējums ir bezmaksas. Darba laiks darba dienās no 11:00 līdz 20:00. Izstāde būs aplūkojama līdz 12. novembrim.