Paulis Cīrulis ielūgumsNo 7. novembra Latvijas Fotogrāfijas muzeja 2. stāvā būs aplūkojama Rīgas Medicīnas institūta/Latvijas Medicīnas akadēmijas fotogrāfa Pauļa Cīruļa (1917– 1991) fotogrāfiju izstāde "Tā ir bijis". Izstādē iekļautas fotogrāfijas par pagājušā gadsimta 70. un 80. gadu notikumiem, tradīcijām un vidi, ikdienas darbu un cilvēkiem Rīgas Medicīnas institūtā un dažādās Rīgas klīnikās. Izstādes iniciatore un Rīgas Stradiņa universitātes muzeja vadītāja Daiga Dupate norāda, ka "katra fotogrāfija ir atsevišķs, fotogrāfa iemūžināts sižets, pēc kura var atpazīt tā laika garu, cilvēku "sadzīvošanu" ar Padomju Savienības reglamentu, tai pašā laikā – mediķu aizrautību un mīlestību pret savu arodu. Lielu vērību P.Cīrulis piešķīris attēla kompozīcijai un estētikai, tādējādi radot pats savu rokrakstu tā laika ierastajā, nereti "iestudētajā" sociālā reālisma žanrā". Fotogrāfijas izgatavotas no melnbaltajiem foto negatīviem un skenētiem foto negatīviem. Tie tika atlasīti no vairāk nekā 100 tūkstošiem dažādu, pārsvarā melnbalto, foto materiālu, kuri atrodas Rīgas Stradiņa universitātes muzeja krājumā, P. Cīruļa foto arhīvā. RSU Komunikācijas studiju katedras lektors, fotogrāfs Alnis Stakle atzīmē, ka "tieši ainaviskie vērojumi satuvina P. Cīruļa darbu estētiku ar fotogrāfijas vidē populāro un joprojām laikmetīgo sociālās ainavas jēdzienu. Fotogrāfija sāk liecināt par cilvēku gan kā ainavas vai urbānās vides radītāju, gan produktu, piešķirot darbiem politiskas konotācijas".

Paulis Cīrulis no 1932. līdz 1935. gadam apguva fotogrāfa arodu pie fotogrāfijas vecmeistara Viļa Rīdzenieka, līdztekus mācoties arī Rīgas vakara mākslas tehnikumā, kuru absolvēja 1936. gadā. Vēlāk strādājis laikrakstā "Jaunākās Ziņas", žurnālos "Mana Māja" un "Latvijas Lauksaimnieks". Pēc Otrā pasaules kara P. Cīrulis sekoja savai topošai dzīvesbiedrei izsūtījumā uz Sibīriju, Blagoveščensku Amūras apgabalā, kur viņam izdevās atrast darbu fotogrāfa arodā. Pēc atgriešanās no Sibīrijas Paulis Cīrulis vairāk nekā 30 gadus strādāja par fotogrāfu Rīgas Medicīnas institūta un Latvijas Medicīnas akadēmijas izdotajos laikrakstos "Padomju Mediķis" un "Pulss".

IZSTĀDES ATKLĀŠANA PAREDZĒTA 7. NOVEMBRĪ PLKST. 17:00 LATVIJAS FOTOGRĀFIJAS MUZEJĀ, MĀRSTAĻU IELĀ 8 (IEEJA NO ALKSNĀJA IELAS).

Paulis Cīrulis. Publicitātes foto