Hirohisa KoikeNo 15. janvāra, uzsākot Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē gadu, Latvijas Fotogrāfijas muzejs piedāvā japāņu fotomākslinieka Hirohisas Koikes izstādi "Desiderium".
Fotogrāfiju izstādē atklājas stāsts par fotogrāfa nepiepildīto mīlestību pret latviešu meiteni. Franču rakstnieks Moriss Blanšo (Maurice Blanchot) reiz rakstījis: "Alkas sakņojas zvaigznes nesasniedzamībā, debesu pielūgsmē, visuma pievilcībā.". Hirohisa Koike paskaidro: "Fotogrāfiju sērijas nosaukums "Desiderium" latīniski nozīmē alkas, atsaucoties uz vārdu "zvaigzne" (latīniski – "siderium"). Blanšo šīs alkas raksturo kā nepiepildāmas. Pēc septiņus gadus ilgām fotogrāfijas studijām, ieskaitot doktorantūras studijas, es pamanīju, ka attēlu idejas un stratēģijas man vairs nešķiet nozīmīgas. Tāpēc es galveno uzmanību veltīju savai ikdienas dzīvei un tās fragmentu fotografēšanai. Kad viesojos Latvijā 2013. gadā, es Rīgā satiku kādu meiteni, kurā acumirklī iemīlējos. Viņai bija draugs, un veidot attiecības tobrīd likās neiespējami. Manas jūtas pret viņu ar katru dienu kļuva arvien dziļākas, un drīz biju pārliecināts, ka esmu sācis pēc viņas alkt. Es uzņēmu viņas portretus vietās, kuras apmeklējām kopā, taču "alkas" nav "mīlestība", un tās nesaveda mūs kopā. Kā jūnija debesis Latvijā – tu zini, ka tajās jābūt daudz zvaigznēm, taču nespēj tās ieraudzīt, jo ir pārāk gaišs." Šī sērija ietver fotogrāfijas, kuras lielākoties uzņemtas Latvijā 2013. un 2014. gadā, un atveido minēto meiteni un viņas apkārtni.


Hirohisa Koike ir dzimis Gummas prefektūrā Japānā 1979. gadā. No 2006. līdz 2010. gadam studējis Musashino Mākslas universitātē Tokijā, kā arī strādājis par fotogrāfijas pasniedzēju Mākslas koledžā Japānā un mākslinieku-pētnieku Nantes Metropoles Tēlotājmākslas skolā Francijā. Kopš 2005. gada autors piedalās solo un autoru grupu izstādēs. Līdz šim viņš ir izstādījis savus darbu Japānā, Francijā, Lietuvā un Igaunijā.
Tikšanās ar autoru 16. janvārī plkst. 18:00 Latvijas Fotogrāfijas muzejā!

IZSTĀDES ATKLĀŠANA PAREDZĒTA 15. JANVĀRĪ PLKST. 17.00 LATVIJAS FOTOGRĀFIJAS MUZEJĀ, MĀRSTAĻU IELĀ 8, VECRĪGĀ