Romualds Požerskis "Mazais alfonss" 199811. jūnijā Latvijas Fotogrāfijas muzejs ielūdz uz lietuviešu fotogrāfa Romualda Požerska (Romualdas Požerskis) izstādes "Mazais Alfonss" atklāšanu.
Fotogrāfiju sērija "Mazais Alfonss" ir stāsts par vismazāko lietuviešu lauksaimnieku, kurš bija tikai 90 centimetrus garš. It viss – augi, dzīvnieki un citi cilvēki – blakus Alfonso izskatās krietni lielāki, nekā ierasts, taču mazo lauksaimnieku tas neuztrauc, viņš ir laipns, strādīgs un dzīvesprieka pilns. Plaši pazīstamais lietuviešu fotogrāfs Romualds Požerskis šai fotosērijai veltīja desmit gadus. "1992. gadā es sāku uzņemt lauksaimnieka Alfonsa Mickus fotogrāfijas. Turpmākajos gados viņa dzīvē notika gan priecīgi, gan sāpīgi notikumi. Šī lauksaimnieka dzīves portretējums daļēji reprezentē arī politiskās un ekonomiskās pārmaiņas Lietuvā," stāsta autors. Alfonss bērnībā pārstāja augt. Vēlāk Alfonsa vecāki gribēja savu nemīlēto dēlu atdot cirkam, savukārt Staļina laikā viņa vārds bija ierindots to cilvēku sarakstā, kurus vajadzēja izsūtīt uz Sibīriju. Alfonss nomira 2008. gadā, taču Romualda Požerska fotogrāfijās stāsts par viņa dzīvi, smago darbu un spēju būt saskaņā ar apkārtējo vidi dzīvo joprojām.


Romualds Požerskis ir dzimis 1951. gadā Viļņā. Viņš studējis elektroniku un filozofiju, taču drīz pievērsās fotogrāfijai, ar kuru saistīja savu turpmāko karjeru. Kopš 1993. gada autors strādā par fotogrāfu un Vītauta Magnusa Universitātes mākslas fakultātes pasniedzēju, vēlāk kļūstot par profesoru. 1976. gadā Romualds Požerskis kļuva par Lietuvas Mākslas fotogrāfu savienības biedru. 1990. gadā Romualds Požerskis tika apbalvots ar Lietuvas Nacionālo kultūras un mākslas balvu.
Izstādes atklāšanā tiks prezentēta arī šīs fotosērijas grāmata.

IZSTĀDES ATKLĀŠANA PAREDZĒTA 11. JŪNIJĀ PLKST. 17.00 LATVIJAS FOTOGRĀFIJAS MUZEJĀ, MĀRSTAĻU IELĀ 8, VECRĪGĀ

Autors pateicas Lietuvas Kultūras padomei, Modernās Mākslas centram un "Sony" par atbalstu. Paldies dizaina aģentūrai "Pieci ezeri" un informatīvajiem atbalstītājiem.