Deinats pasaules malaSestdien, 12. decembrī Koncertzālē "Cēsis" tiks atklāta Jāņa Deinata personālizstāde "Pasaules mala", kurā iekļauti darbi no sērijām "Ainas", "XI" un "Ainas II/Pasaules mala", kā arī vairāki jaundarbi.
Darbu sērijā "Ainas II/Pasaules mala", kas būs skatāma koncertzāles Izstāžu zālē, Jānis Deinats pievēršas redzes un uztveres īpatnībām. Lai veidotos priekšstats par kādas noteiktas vietas un situācijas noskaņu, lietojot multiekspozīcijas paņēmienu, tiek fotografēti vairāki kadri viens uz otra, impulsīvi ļaujoties dievišķās nejaušības likumsakarību dinamikai. "Jānim Deinatam telpu un laiku jaukšana/ jukšana un pārklāšanās ir viens no tēlu veidošanās principiem. Vizuāli šie viņa darbi bieži vien izskatās kā smalki saausts tīmeklis no dažādām realitātēm, kas klājas vai nobīdās viena pāri otrai. Dažādi fotoefekti to tikai pastiprina un padziļina. Līdz ar telpu kustīgumu izmainās arī laiks, kurā esošā klātbūtne sadzīvo ar neesošu mistisku nekurieni", vērtē mākslas zinātnieks Ivars Runkovskis.
Izstādē iekļautas arī Jāņa Deinata fotogrāfiju sērijas "Ainas" un "XI", kas uzņemtas 2013. gadā.
Sērija ar nosaukumu "Ainas" atveido apdzīvotas vietas, ritmus, līnijas, cilvēku un arhitektūras mijiedarbību. Mākslas zinātnieks Ivars Runkovskis raksta: "Šī sērija vēsta, ka neredzamais varbūt ir būtiskāks par redzamo, ka tur – aiz šīs ikdienā vērojamās vizuālās "ādas" – slēpjas kaut kas tikpat vientuļš, varbūt izmisis, ilgu pilns, samīļojams, kaut kas ļoti līdzīgs tam, kas mājo ikvienā no mums. Atbildes, kas palīdz saprast, kur un kāpēc mēs patiešām dzīvojam." Tā būs skatāma koncertzāles pirmā stāva foajē.
Otra 2013. gadā tapusī Jāņa Deinata darbu sērija "XI", kas izstādīta koncertzāles otrajā stāvā, atveido rakstus asfaltā, kuri skatītāju rosina saskatīt tēlus un figūras. "Mēs stāvam nevis uz zemes, bet uz zīmēm, mītiem, tēliem, stāstiem, pieņēmumiem, iztēles, pārsteigumiem, brīnumiem," piezīmē Ivars Runkovskis.