Leonīds Važnais "pagātne mūsdienās"Lūznavas muižā no 01/04 — 22/04/2016. skatāma fotomākslinieka Leonīda Važnā analogo retro fotogrāfiju izstādē "Pagātne mūsdienās", aplūkojami 20 ar fotokameru FKD 18X24 veidoti darbi šobrīd reti izmantotajā fotografēšanas tehnikā.
Fotogrāfs Leonīds Važnais par savu aizraušanos ar analogo reto fotogrāfiju, ar kuru mūsdienās pasaulē nodarbojas ļoti maz fotogrāfu pamatā Amerikā, nedaudz Eiropā un Krievijā, stāsta:
"Analogā sudraba procesa fotogrāfija, tā nav vienkārsi fotogrāfija, tā ir sava veida burvestība! Process, kā tiek veidota autentiskā fotogrāfija no sagatavošnās, gaismu uzstādīšanas brīža līdz gatavam attēlam, ir ļaušanās, jo tā laikā nevar neko palabot vai "paskatīties kā sanāk".
Mēs varam tikai paredzēt kāds būs rezultāts. Fotogrāfa un fotografējamā mijiedarbībā veidojas īpaša atmosfera, kuru vēlreiz atkārtot nebūs iespējams, tādēļ iemūžināšanas brīdim ir tāds magnetiskās pievilcības speks. Analogajai retro fotogrāfijai piemīt fotogrāfisks cēlums, cienīgums un vienlaicīgi tā ir pagātne mūsdienās".
Izstādes autors, L.Važnais dzimis Rēzeknes rajonā, profesionāli ar fotogrāfēšanu nodarbojas vairāk nekā 15 gadus, šobrīd ir ne vien fotogrāfs, bet arī pasniedzējs, "LeonFoto" fotoskolas Austrumlatvijā (Rēzeknē) dibinātājs un vadītājs. Savu preofesionālo darbību ir uzsācis kā portretists, vēlāk ir strādājis modeļu fotogrāfijas jomā. Savulaik asociatīvo fotogrāfiju mācījies pie ungāru foto mākslas meistara Balaša Bjoreca (Balasz Borocz). Studējis moderno mākslu Eiropas humanitārajā universitātē Viļņā. Iemīļotākais virziens fotogrāfijā – piktoreālisms un asociatīvā fotogrāfija, autora labākie darbi ir veidoti tieši šajā stilā. Fotomākslinieks ir vairāku foto konkursu laureāts, viņa darbi tikuši izstādīti gan tepat Latgalē (Rēzeknē, Daugavpilī, Ludzā), gan Rīgā un ārvalstīs. Plašāk ar autoru un viņa darbiem var iepazīties http://leonfoto.blogspot.com.