Kuldīga Gelio fotoNo 16. līdz 23. jūlijam Kuldīgā norisinājās arhitektūras fotogrāfijas pilottūre, ko organizēja Baltijas Arhitektūras centrs un Kuldīgas novada dome ar izdevniecības "TATLIN" un tūrisma firmas "CHEAPTRIP" atbalstu. Tajā piedalījās profesionāli fotogrāfi un arhitektūras un dizaina profesionāļi no Krievijas (Maskava, Kazaņa Jekaterinburga, Novosibirska) un Latvijas, kā arī no Lietuvas, Igaunijas un Polijas.

Par vienu no fototūres galvenajiem notikumiem kļuva iespēja neformāli tikties ar izcilo arhitektūras teorētiķi, mākslas zinātņu doktoru Aleksandru Rappaportu un dzirdēt viņa uzstāšanos.

Divas dienas ar savu pasaules redzējumu un pieeju mākslai dāsni dalījās World Press Photo prēmijas (1988) un daudzu citu starptautisku balvu laureāts Vilhelms Mihailovskis. Pazīstamā modes un reklāmas fotogrāfa Vitālija Stepanova (Maskava) vadībā iesācēji fotogrāfi varēja apgūt ne tikai arhitektūras fotografēšanas mākslu vien.

Turpat bija iespēja apmainīties iespaidiem un saņemt konsultāciju, tiekoties ar fotogrāfiem Gelio un Den Marino, kuri specializējušies arhitektūras fotografēšanā. Viņiem izdevās vairāku dienu garumā veikt Latvijas galvaspilsētas fotografēšanu no augstceltnēm un deltaplāna.

Kuldīgas novada galvenā arhitekte Jana Jākobsone un tūrisma informācijas centra vadītājs Artis Gustovskis parūpējās par ekskursijām pa Kuldīgas vecpilsētu un par stāstījumu par arhitektūras mantojuma saglabāšanu un izmantošanu.

Fototūres dalībniekiem lekciju nolasīja Kuldīgas mērs (2001–2007), reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs (2007–2010), arhitekts Edgars Zalāns. Pašreizējā pilsētas galva Inga Bērziņa fototūres dalībniekus uzaicināja uz pieņemšanu par godu pilsētas svētkiem "Dzīres Kuldīgā", bet pēc tam pie viņiem Īvandes muižā ieradās atbildes vizītē, kur apsprieda Kuldīgā paveikto un nākotnes plānus arhitektūras un fotogrāfijas jomā.

Fototūre bija pieskaņota pilsētas svētkiem "Dzīres Kuldīgā", kuru laikā notika arī Raimonda Paula un viņa orķestra koncerts un daudz dažādu citu notikumu: sākot ar salūtu un tautas skrējienu pa Alekšupīti līdz akcijai "Muzikanti kokos" un ērģeļmūzikas koncertam Sv.Katrīnas baznīcā.

Dalībnieki dzīvoja Īvandes muižas kompleksā, kurā ir XIX gadsimta beigās celta pils un monumentālas senas saimniecības ēkas, kā arī luterāņu baznīca un ūdensdzirnavas, kur līdz pat šim laikam var redzēt, kā tiek malti graudi. Fototūres dalībnieki iepazinās ne tikai ar Kuldīgu, bet arī ar Rīgu un Jūrmalu. Noslēguma ceremonija notika Rīgas jūras līcī uz XVII gadsimta retro burinieka klāja.

"Pilsētas gaiss, kas viduslaikos cilvēku padarīja brīvu no baronu varas, tagad tikai piesārņo plaušas. Lielās Pilsētas ritmi, kas steidzina laiku – "uz priekšu!" šodien kļūst par psihiskās veselības draudu miljoniem cilvēku. Viss mainās...

Par lielpilsētu ir kļuvusi visa Zeme, bet Lielās Pilsētas izmirst kā dinozauri...Vienlaikus es saskatu bīstamību, ka restaurācijas darbi var pārvērsties par pilsētbūvniecisku kiču, kas izplešas pār planētu ar tūrisma biznesa vēja palīdzību.

Mazās, vecās pilsētiņas ir jaukas nevis ar gadatirgiem raksturīgo izskatu un pat ne ar Kembridžas vai Oksfordas snobismu, bet ar ikdienas dzīves rituma vienkāršību, kurai piemīt kaut kas vērtīgāks par skaistumu – pašcieņa un savas īstās vietas apziņa," tā Kuldīgas iespaidus, ko apsprieda fototūres dalībnieki, savā blogā formulējis Aleksandrs Rappaports.

Arhitektūras un fotogrāfijas dzīrēs klāt bijusī Tatarstānas Republikas (Krievija) Prezidenta padomniece vēsturiskā un kultūras mantojuma saglabāšanas jautājumos Oļesja Baltusova sacīja, ka fototūres dalībnieki no Tatarstānas ne tikai bija sajūsmā par Kuldīgas vecpilsētas ainavām, bet iepazinās arī ar veco māju restaurācijas sociālajiem aspektiem, kas būs noderīgi arī Kazaņā.

"Man iepatikās arhitektūras fototūres ideja, domāju, ka stafeti vajag pārņemt Krievijai un par pirmo pilsētu jākļūst Kazaņai. Priecē, ka mūsu saites nostiprinās, un ticu, ka tās ir abpusēji lietderīgas," atzīmēja Tatarstānas Republikas Prezidenta padomniece.

Baltijas Arhitektūras centra vadītāja Aivija Bārda pārliecināta, ka arhitektūras fototūres, kur savienojas fotomāksla un būvniecība, daudz dod mantojuma un mūsdienu arhitektūras popularizēšanā un ieņems savu nišu līdzās konferencēm un arhitektūras meistaru un pētnieku meistarklasēm un darbnīcām. Fototūres dalībnieku fotoattēli, kuros redzami Kuldīgas mantojuma objekti un detaļas, tiks izstādīti Maskavā, Kazaņā, Novosibirskā un citās Krievijas pilsētās, kā arī pārējās NVS valstīs.

Atbilstoši profesionālās prēmijas "Zelta meridiāns" versijai par Maskavas labāko tūrisma aģentūru (2009) atzītās tūrisma firmas "CHEAPTRIP" galva Andrejs Zakutajevs uzskata, ka tagad galvenais uzdevums ir fotogrāfijas pilottūres pārvērst komerctūrēs, lai tiem Krievijas un citu NVS valstu fotogrāfiem, kam augstas kultūras un dabas vidē patīk iemūžināt arhitektūru un svētkus, dotu iespēju nokļūt Kuldīgas vecpilsētas arhitektūras pasakā.


Vairāk informācijas http://www.archbaltic.lv.