Jau 24. reizi Viesītes kultūras pils telpās, šā gada 8. decembrī, norisināsies viens no nozīmīgākajiem notikumiem Latvijas fotogrāfijā – "Buclera lasījumi". Pēdējos četros gados, pateicoties organizatoru centieniem, "Buclera lasījumi" piedzīvoja jauninājumus. Šī gada izmaiņas noteikti atstās iespaidu uz turpmāko notikuma attīstību un norisi. Izmaiņu viens no galvenajiem mērķiem, radīt Latvijas fotogrāfiem un foto mīļiem stabilu pamatu zem kājām, balstītu uz iepriekšējās paaudzēs sasniegtā mantojuma bāzes.

Šī gada "Buclera lasījumu" konferences tēma ir "19. gadsimta beigu un 20. gadsimta sākuma fotogrāfija Latvijā". 24. " Buclera lasījumi" ir zīmīgi ar diviem notikumiem vienlaicīgi.
Pirmkārt, "Buclera lasījumi" ir ieguvuši to veidolu, kas viņiem pienākas no laika gala, bet bija vajadzīgs teju ceturtdaļgadsimts, lai tas notiktu. Turpmāk, šis notikums būs izteikti konferences formāta pasākums ar orientāciju uz Latvijas fotogrāfijas vēsturi. Tas nozīmē, ka Latvijas fotogrāfiskais lauks ir ieguvis notikumu, kura ietvaros tiks publiskota informācija par vēsturiskajiem pētījumiem un atklājumiem. Šādi ziņojumi neiztrūks arī 8.decembra pasākumā, Viesītē. Turpmāk, visi Latvijas vēsturnieki, pētnieki un entuziasti, kas iesaistījušies fotogrāfijas vēsturiskajos pētījumos, varēs atrast praktisku pielietojumu savam darbam.
Otrkārt, izvēlētā tēma "19. gadsimta beigu un 20. gadsimta sākuma fotogrāfija Latvijā" priekšlasījumiem ir izvēlēta mērķtiecīgi. Dotais vēsturiskais periods iezīmējas ar nozīmīgiem notikumiem un pavērsieniem pasaules foto industrijā, būtiski mainot turpmāko fotogrāfijas attīstību. Savukārt, par Latvijas fotogrāfu darbību šajā periodā ir zināms tikai pēc "Latvijas fotogrāfiskās biedrības" aktivitātēm, kas pilnībā neatspoguļo visu notiekošo fotogrāfiskajā laukā. Šajā kontekstā, būtisku lomu spēlēs LNMM izstāžu kuratores, mg. art. Irēnas Bužinskas priekšlasījums par fotogrāfu Voldemāru Matveju, un Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas direktores, Dr.h.c.philol Ventas Koceres priekšlasījums par Latviešu fotogrāfu darbība Harkovā Pirmā pasaules kara laikā. Abas minētās tēmas ir baltās lapas puses Latvijas fotogrāfijas vēsturē.
24."Buclera lasījumus", 2012. gada 8. decembrī organizē biedrība "Pilsētas fotoklubs" sadarbībā ar Viesītes pašvaldību. Konferenci atbalsta Epson.
Visi interesenti ir aicināti pieteikt savu dalību konferencē rakstot uz e-pastu: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.. Papildus informācija iegūstama zvanot uz tālruņa nr.: 28619776. Organizatori nodrošina kopējo autobuss no Rīga uz Viesīti un atpakaļ. Ar detalizētu konferences plānu iespējams iepazīties šeit: http://www.fotoamatnieki.lv/projects/9