Gustavs Klucis (1895-1938). “Sociālistiskās celtniecības frontē”. Plakāta mets. 1927–1928. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcija. Foto: Normunds Brasliņš.26. aprīlī plkst. 18.00 Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2018 izglītības programmas ietvaros sadarbībā ar portālu Satori.lv Rīgas mākslas telpā norisināsies starpdisciplināra diskusija "Attēls un propaganda". Diskusijā tiks pievērsta uzmanība attēla identitātei komunikācijā.

Sarunā piedalīsies mākslas zinātniece Ramona Umblija, kura pētījusi Latvijas plakātu mākslu, mediju un mākslas zinātniece, publiciste Laine Kristberga, piedāvājot atskatīties uz Homo Sovieticus ideoloģisko konstrukciju performanču dokumentācijā 20. gs. 70. gados. Vizuālās komunikācijas pētniece Ilva Skulte dalīsies redzējumā par attēla kā informācijas "vadīšanas" instrumenta izmantojumu mūsdienu digitālās bezvadu komunikācijas medijos. Saavukārt monogrāfijas "Ilūziju un baiļu mašinērija. Propaganda nacistu okupētajā Latvijā: vara, mediji un sabiedrība (1941−1945)" (2012) autors vēsturnieks Kaspars Zellis un politologs Ivars Ījabs pievērsīties attēlam politiskās komunikācijas ietvaros. Diskusiju vadīs publicists un filozofs Ilmārs Šlāpins.
Attīstoties kultūrām, civilizācijām un tehnoloģijām attēla radīšanas motīvi, izmantojums un formāti kļuvuši arvien daudzskaitlīgāki un daudzslāņaināk un publiskajā telpā attēls ir kļuvis par vadošu informācijas nesēju. Diskusijas ietvaros attēls (fotogrāfija, plakāts, grafisks simbols, vizuālās mākslas darbs u.c.) tiks skatīts kā noteikta vēstījuma instruments, analizējot tā identitāšu un nozīmju mērķtiecīgu vai nejaušu veidošanos noteiktos kontekstos. Reflektējot par praksēm un tendencēm pagājušajā gadsimtā un mūsdienās, sarunas dalībnieki centīsies identificēt šodien būtiskas un vispārināmas iezīmes attēla kā vizuālas komunikācijas un ideoloģiska instrumenta izmantošanā mākslā, sociālajos medijos un citās publiskās telpas zonās.

Pilnu Rīgas Fotogrāfijas biennāles notikumu programmu skat.: http://www.rpbiennial.com/programma.html