Tuvojas vasara, ceļojumu laiks. Droši vien jebkurš no mums vēlas iemūžināt patīkami vasarīgas atmiņas. Šeit lieti noderēs daži pieredzējušā fotogrāfa Jāņa Deinata ieteikumi.

• Kā izvēlēties fotoaparātu? Vispirms jābūt skaidrībai par kritērijiem, ko gribam no kameras un fotogrāfijas, no tā arī atkarīga fotokameras izvēle.

• Turēt kameru stingri rokās. Sony NEX fotokamerām ir klasiska fotoaparāta turēšana, tās var rokās turēt stingri, atšķirībā no t.s. ziepjutrauka. Ja kameru netur stingri rokās, attēls var būt neass.

• Fotografējot automātiskajā režīmā, viena no lielākajām kļūdām ir izmantot autofokusu centrā, ja objekts nav centrā. Asums ir jāiestāda uz objektu un tad kamera jāpavirza.

• Fotografējot cilvēkus kustībā, ir vēlams trenēt paredzēšanas sajūtu, kas ir svarīgi sporta nodarbībās, lai paredzētu, vai kamera būs jāvirza uz augšu vai uz leju, lai fotografējamais objekts neatrastos ārpus kadra.

• Fotogrāfijā nepastāv pareizs rakurss. Jāattīsta prasme izvēlēties rakursu, kurā fotografējamais objekts izskatās vislabāk. Fotogrāfs nav tikai aparāta spiedējs, viņš pēc būtības ir pētnieks. Pirms fotografēšanas vēlams izpētīt objektu - no kuras puses māja vai dabasskats izskatās labāk.

• Saulainā laikā, kad pretī spīd saule, ieteicams izmantot zibspuldzi, ja objekts atrodas nelielā attālumā – 0,5-3 m.

• Jāsargā fotoaparāts un objektīvs no bojājumiem. Nekādā gadījumā neaizskart objektīvu ar pirkstiem. Ja tas noticis, objektīva tīrīšanai izmantot speciālus tīrīšanas līdzekļus.

• Izmantojiet fotoaparātu kā palīgu fotografējot. Sony NEX-7 fotokamerā ir tik daudz palīgelementu, ka tas darbojas kā fotogrāfa asistents. NEX-7 skatu meklētājā reāli varam redzēt, kā bilde izskatīsies jau pirms slēdža nospiešanas - vai tās būs par tumšu, vai par gaišu. Līdz šim bija tikai minējumi par rezultātu – NEX-7 rāda reālo kadru, kāds tas tiks nofotografēts. Fotogrāfs pilnībā kontrolē kadra ekspozīcijas precizitāti jau pirms slēdža spiešanas, kas ir milzīgs solis fotogrāfijas attīstībā.

• Nebaidieties fotografēt dažādos apstākļos. NEX kameras lieliski turpina fotografēt arī vājākā apgaismojumā. Iespējams iegūt kvalitatīvus attēlus apstākļos, kas līdz šim šķita nelabvēlīgi fotografēšanai.

• Ja lietojat fiksētu objektīvu, ir jānovērtē attālums līdz fotografējamajam objektam. Viens no fotogrāfa darba rīkiem ir kājas. Ja nepieciešams, jāpieiet tuvāk vai jāpaiet tālāk. Tipiska kļūda ir kautrēšanās pieiet tuvāk vai paiet tālāk, ja nepieciešams kopplāns.

• Izmantojiet fotoaparāta papildiespējas. NEX kamerām ir plašas iespējas, ko ar tradicionālo fotokameru nevar izdarīt. Viens no NEX fotokameru plusiem ir momentāna panorāmas kadru veidošana ar minimālu piepūli. Tikai sekojot kameras norādījumiem tiek veidota panorāma. Tas noderēs, piemēram, kalnos, kad cilvēki redz plašumu un vēlas to iemūžināt, lai pārvestu atmiņas mājās. Skaistums ir plašumā!

• Brīnišķīgs papildinājums portretējot būs NEX kamerās esošais soft focus efekts. Tas fotogrāfijai piedod maigu un romantisku noskaņu, tajā pat laikā saglabājot asumu.

• Kas veido fotogrāfijas kvalitāti? Fotogrāfijas kvalitātes kritērijus var panākt atlasot. Nevajag fotografēt visu pēc kārtas, bet ar prātu vajag veikt atlasi, citādi iegūstam bildes, kuras neviens neskatīsies. Fotogrāfija ir momentuzņēmums, taču, lai šo momentu saprastu un novērtētu, ir vajadzīgs laiks. Ir svarīgi attīstīt fotogrāfijas atlasīšanas iemaņas, lai to varētu izmantot ātri. Jāiemūžina ir mainīgais – ziedi, bērni, kas mainās nepārtraukti. Ja veicam atlasi, attēli kļūst baudāmāki. Atlase jāveic gan fotografējot, gan rādot.

• Fotografējot cilvēkus, novērtējiet skatu punktu un gaismas apstākļus. Nav pareizi gaismas apstākļi - ir labvēlīgāki. Fotografējot jāņem vērā ēnu kritums, saules stari, atspīdums. Fotogrāfija piefiksē gaismas stāvokli noteiktā vietā. Jāskatās ne tikai uz cilvēku, bet arī uz gaismas stāvokli.

Informācija no Sony prezentācijas pasākuma.