WWF image EM FinalDzīvās dabas fotogrāfs Aleksejs Jebels no Krievijas piedalījās nesen notikušajā WWF (Pasaules Dabas fonda) International dabas aizsardzības ekspedīcijā uz Taimiras pussalu Laptevu jūrā Sibīrijā, lai iemūžinātu to attēlos un veidotu vizuālu ceļojuma dokumentāciju.

Canon, kā WWF attēlveides partneris, atbalstīja ekspedīcijas mērķi – savākt nepieciešamo ģenētisko materiālu, lai noteiktu, vai tur atrodamas gandrīz izmirušās Laptevu jūras valzirgu un polārlāču sugas. Kā arī – vai Laptevu jūras dzīvnieki pieder vienai vai vairākām kaimiņu sugām. Tas nepieciešams, lai izstrādātu abu sugu efektīvu uzraudzību un noteiktu to aizsardzībai nepieciešamo rīcību.

Alekseja Jebela pievienošanos ekspedīcijai sponsorēja Canon. Viņš izmantoja Canon aprīkojumu, tai skaitā EOS 6D un PowerShot D20.

Jebels arī sniedza turpmāk uzskaitītos padomus citiem fotogrāfiem, kuri ir ieinteresēti dabas aizsardzības dokumentēšanā. Šie padomi palīdzēs pārvarēt grūtības, kas saistītas ar fotografēšanu ekstrēmos ziemas apstākļos.

1. Sargājiet aprīkojumu no mitruma

Lai strādātu polāro reģionu mitrajos un aukstajos apstākļos, nepieciešams īpašs aprīkojums, tādēļ es izvēlējos Canon L sērijas profesionālos objektīvus un EOS kameras. Šis aprīkojums ir izcili piemērots tādai videi, pateicoties izolācijai pret laikapstākļu ietekmi, kas palīdz to aizsargāt pret putekļiem un mitrumu. Tas ir būtiski, lai es varētu uzņemt kadrus visdažādākajos apstākļos, neuztraucoties par to, vai spēšu izmantot piemērotāko apgaismojumu.

2. Optimāli izmantojiet dažādus IS režīmus

Protams, ka jauno objektīvu IS ļauj jums uzņemt ļoti asus attēlus pat bez statīva. Taču atcerieties, ka varat izvēlēties no dažādiem IS režīmiem. Canon WWF ceļojuma laikā mazā laivā un nepietiekamā apgaismojumā IS ļāva man turpināt darbu. Pirmo režīmu vislabāk izmantot parastos apstākļos, piemēram, fotografējot no laivas, bet otrais režīms ir lieliski piemērots, panoramējot un sekojot tādam objektam kā polārlācis.

3. Fotografējot dzīvniekus, pārbaudiet lauka asuma dziļumu

Izmantojot telefoto objektīvu, attēlu asumam ir ārkārtīgi liela nozīme. Reizēm, īpaši attēlos ar asi kontrastējošiem objektiem vai saulainā dienā, to ir ļoti grūti saglabāt, bet šis attēls ir izcils piemērs tam, kā Canon EOS 5D Mark III ļauj jums saskatīt visas detaļas un veikt nepieciešamos uzlabojumus. Atcerieties, ka no jūsu fokusēšanas punkta, lauka dziļums tiks palielināts par 1/3 no kopējā dziļuma fokusēšanas punkta priekšā un par 2/3 aiz fokusēšanas punkta.

4. Dzīvnieku fotografēšana ar tālummaiņas objektīvu

Savvaļā, fotografējot dzīvniekus, pārvietošanās iespējas ir ļoti ierobežotas. Ļoti svarīgi uzņemt dzīvniekus to dabiskajā vidē, tādēļ piemērots būs telefoto objektīvs ar maināmu fokusēšanas attālumu. Tālummaiņas objektīvs ļaus jums pielāgot attēla kadrējumu, netraucējot dzīvniekus un efektīvi iemūžinot objektus ar dažādām kadrējuma iespējām.

5. Izmantojiet dažādus objektīvus, lai fotostāsts kļūtu interesantāks

Dabas fotogrāfija ir ne tikai dzīvnieku iemūžināšana, bet arī to dabiskās vides uztveršana. Kad es vēlos atainot dzīvniekus to dabiskajā vidē, parasti izvēlos tālummaiņas objektīvus. Ar tālummaiņas objektīviem es varu uzņemt dažādus attēlus no plata leņķa līdz telefoto, nemainot objektīvus. Tas ir īpaši svarīgi ekspedīcijās, kad paņemt līdzi daudzus objektīvus ir grūti.

6. Uzmanieties no savvaļas dzīvniekiem tundrā

Polārajā tundrā ir ļoti nabadzīga augu valsts, tādēļ tur nav daudz lielu dzīvnieku. Taču, ja esat ļoti neatlaidīgs, noteikti varat piedzīvot kādu interesantu tikšanos! Bet esiet uzmanīgs – daži tundras iemītnieki nebaidās no cilvēkiem un var uzskatīt jūs par uzbrukuma mērķi.

7. Sargājiet acis!

Polārā saule atrodas zemu virs horizonta un bieži spīd tieši acīs. Lai gan jūsu aprīkojumam tā netraucē, acīm tas var būt bīstami, īpaši fotografējot no aizmugures izgaismotu objektu. Neskatieties skatu meklētājā, bet izmantojiet LiveView, jo saule nepārtraukti pārvietojas un apstākļi mainās, tādēļ kamera var atrasties pozīcijā, kurā apgaismojums var mainīties vienas minūtes laikā, kaitējot jūsu acīm.

8. Esiet pacietīgs

Fotografējot dzīvniekus, visbiežāk ilgi jāgaida reti un ātri pārejoši mirkļi. Esiet pacietīgs, gaidiet un izbaudiet maģiskos brīžus, tomēr nekavējieties tos iemūžināt. Un noteikti neaizmirstiet par rezerves atmiņas kartēm!

9. Nenoguliet svarīgus uzņēmumus

Vasarā aiz polārā loka ir grūti aizmigt, jo visu laiku ir gaišs. Tas, kad gulēt, ir jūsu pašu ziņā, taču es iesaku to darīt sliktos laikapstākļos vai tad, kad uzņemt interesantus kadrus jums traucē kas cits. Pārējā laikā esiet modrs un turiet pa rokai aprīkojumu.

10. Atcerieties, ka aukstā laikā jāuzvelk cimdi, un tas netraucē fotografēt

Aiz polārā loka vienmēr ir auksts, pat jūlijā. Ja grasāties daudz fotografēt, jums nepieciešami cimdi! Tie var nedaudz traucēt kameras noregulēšanu, bet 5D Mark III, ko es izmantoju, pamata vadības pogas ir ērti lietojamas pat ar cimdiem rokās. Aukstums var ietekmēt arī akumulatora vai bateriju kalpošanas laiku, tādēļ centieties tās turēt siltumā – iekškabatās tuvu ķermenim.

WWF International šobrīd pēta ekspedīcijas zinātniskos paraugus un novērojumus. Rezultātus plānots publicēt 2014.gada pavasarī. Informācija par Laptevu jūras projektu ir pieejama arī tiešsaistes vietnē:

wwf.panda.org/what_we_do/where_we_work/arctic/news/laptevlinks/

Jebels ekspedīcijā izmantoja šādu aprīkojumu:

• Kameras: Canon EOS 5D Mark III (2 gab. + papildu akumulatori), Canon EOS 6D (+ papildu akumulatori), PowerShot SX50 HS (+ papildu akumulatori) un PowerShot D20.

• Objektīvi: Canon EF 200-400mm f/4L IS USM ar iebūvēto 1,4x paplašinātāju, EF 16-35 IS USM L II, 70-200 IS USM L II, EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM un EF 70-200mm f/2.8L IS II USM.

Par Alekseju Jebelu

Alekseja Jebela WWF Laptevu jūras ekspedīcijas laikā uzņemto fotoattēlu izlase ir pieejama pēc pieprasījuma. WWF-Canon Global Photo Network ir tiešsaistes datubāze, kurā tiek glabāti desmitiem tūkstošu WWF attēlu, kas pieejami vispārējai lejupielādei visā WWF tīklā.

Alekseja Jebela biogrāfija

Biologs, fotogrāfs un blogeris Aleksejs ir dzimis un strādā kalnainajā Altaja Republikā Āzijas centrālajā daļā. Fotogrāfs ir bijis Krievijas un starptautisku foto konkursu finālists un uzvarētājs (tai skaitā Krievijas dzīvā daba un Golden Turtle). Viņš arī organizē reģionālus foto konkursus un izstādes.

Aleksejs ir sarakstījis zinātniskus ornitoloģiskus pētījumus, rakstus presē un grāmatu "Gulbju ezera ziemas pasaka". Savu brīvo laiku viņš velta "Altaja dabas" projektam, popularizējot Altaja dabu un unikālās vietas, kā arī organizējot dabas aizsardzības pasākumus.