Droši vien ir lasīti daudzi raksti par to kā izvēlēties pareizi kāzu fotogrāfu, kas jāņem vērā, kādas izmaksas utt., bet šoreiz gribētos uzrakstīt par to, kad kāzu fotogrāfu jau esat izvēlējušies, jo no tālākas sadarbības lielā mērā būs atkarīgs jūsu kopdarba rezultāts.

Fotogrāfs noteikti gribēs zināt ko tad jūs sagaidāt no viņa - kāda tipa fotogrāfijas. Vairāk portretus, vairāk viesus, vairāk detaļas, vairāk reportāžu utt. Labi, ja varat saplānot dienas grafiku pa stundām un paredzēt arī atsevišķi laiku individuālai jaunā pāra fotosesijai, jo tas ir tāpat kā kādreiz aiziet uz fotosalonu un uztaisīt kādu smukumbildi, tikai šoreiz tas būtu dabā kādā jau laicīgi noskatītā vai izdomātā vietā. Ja studijā varētu pietikt ar stundu, tad dabā katra apstāšanās, lai nofotografētos, var aizņemt vismaz pusstundu. Tātad, jo vairāk dažādu bilžu gribēsiet, jo vairāk tam jāvelta laiks - dabā būtu vēlamas kopumā vismaz kādas 2 stundas, kas ir 4 vietas pa pusstundai Var arī pa starpai kādai aktivitātei. Kad plānojat grafiku, tad noteikti ierēķiniet kādu stundu lieki, jo to pēc tam varēs iztērēt neparedzētiem pasākumiem, piemēram, paēšanai, kādai fotosesijai vietā, kur nebijāt plānojuši fotografēties utt. Noteikti fotogrāfam vajadzētu zināt iepriekš par kādām ļoti specifiskām lietām, ko ieplānojis jaunais pāris, vedēji vai viesi, piemēram, salūts, laternu laišana, peldēšanās ar kāzu drēbēm, iepirkšanās kādā supermarketā utt., jo reizēm fotogrāfs nevar uz vietas uzminēt nākošo procesu, attiecīgi nevar sagatavoties un iespējams nebūs tik smukas bildes. Ja visi izskrien ārā skatīties salūtu, tad fotogrāfs var nepaspēt uzstellēt statīvu un bildes no rokas visbiežāk nebūs tik labas kā no statīva. Tāpat labs un profesionāls (pieredzējis) kāzu fotogrāfs var ieteikt kādas plāna korekcijas, kur labāk fotografēties, vai varbūt pateikt tādas lietas, ko jūs nebūsiet paredzējuši, jo fotogrāfam ir daudz lielāka pieredze pa daudzām kāzām, bet jums tās iespējams ir pirmās, ja tikai neesat bijuši daudzu draugu kāzās. Piemēram, tajā pašā supermarketā nevar fotografēt bez atļaujas (parasti jāsaskaņo ar vadību). Tādēļ ieteicams būtu laicīgi noskaidrot vai varēs fotografēt visās pēc scenārija paredzētajās vietās un tas attiecas arī uz baznīcu vai zagsu (dzimtsaraksta nodaļu), jo pēc tam būs nepatīkami, ja nebūs bildes no pašas ceremonijas.

Kā viens no svarīgākajiem punktiem nav tas, vai fotogrāfs sēdēs tuvāk pie galda jaunajam pārim, bet gan tas, cik būsiet atsaucīgi, klausīsiet fotogrāfa norādēm un pārāk netraucēsiet viņu darbā. Gandrīz katrās kāzās sanāk, ka fotogrāfa darbs tiek traucēts, jo tas tomēr nav skats no malas un vienmēr jāpaspēj noķert kadru no labākā leņķa vajadzīgajā brīdī. Vienmēr atrodas kāds, kas ar savu mobilo telefonu vai ziepju trauku cenšas palīst priekšā un arī radinieki saiet ciešāk, neļaujot fotogrāfam piekļūt tuvāk, bet reizēm pat tas nav tik traki, kad kāds mēģina tevi piedzirdīt darba laikā. Vienreiz pat gadījās, kad kūkas griešanas laikā jaunais pāris izdomāja mētāties ar šo kūku (apmētāt viesus un viens otru iesmērēt), jo kūkas izrādījās vairākas un pirmā izskatījās, ka jau bija paredzēta izsmērēšanai pa seju un pēc tam vēl viesiem ielaist pa svētku drēbēm, kas pašiem bija jautra aktivitāte. Tikai netika žēlots arī fotogrāfs un filmētājs - attiecīgi fotografēšana un kādu brīdi beidzās, jo nācās mazgāt drēbes un tehniku no kūkas. Fotogrāfs tiek gan fiziski gan morāli "izsists" no sliedēm. Laba fotogrāfa darbs neaprobežojas tikai ar pogas spaidīšanu, bet arī ar domāšanu (garīgo darbu paralēli fiziskajam). Fotogrāfam jābūt nemanāmam kāzās un viņš nav vakara vadītājs vai galvenā persona, kam būtu jāuzjautrina viesi un aktīvi kā aktierim jādarbojas. Protams, ja fotogrāfs ir nemanāms, tad par viņu nevajadzētu aizmirst pavisam, jo viņš arī ir cilvēks un gribēs gan paēst, gan padzert, gan atvilkt elpu. Ja fotogrāfam būs jāskrien uz mašīnu ēst savas maizītes un nebūs kāds stūrītis pie galda, tad var ne tikai nokavēt kādu aktivitāti, bet rasties nepatika pret pasākumu un neapmierinātība ar kaut ko, kas bieži var atsaukties uz darba rezultātu (gan fotografējot, gan pēc tam apstrādājot rezultātu).

Ja jaunais pāris vēlas interesantas un savdabīgas fotogrāfijas, tad viņi paši parasti jau sagatavojas kāzu dienai un nevajadzētu tikai paļauties uz to, ka rezervēts ir labs vai pat labākais Latvijas kāzu fotogrāfs. Fotogrāfs nav burvis un īsti nevar uzminēt ko vēlaties no bildēm, tādēļ ja nekas nebūs sagatavots, tad nāksies improvizēt uz vietas. Savādākas bildes sanāks, ja tomēr būsiet speciāli gatavojušies kāzu fotosesijai, piemēram, kādu gultu vai klavieres ieveduši ziedu vai labības laukā. Varbūt sarunājuši pacēlāju šādos laukos, vai arī sagatavojušies kādai zemūdens fotosesijai. Ja būsiet noorganizējuši fotosesiju vulkāna fonā, tad bildes jums būs pavisam unikālas. Tas viss būs daudz iespaidīgāk nekā pa ceļam atkal apstāties pie kāda tilta un mēģināt tur uztaisīt kādas radošas bildes. Ļoti daudzi savukārt skatās bildes internetā, kā arī lasa kāzu aprakstus, tādēļ ļoti daudziem bilžu sižeti atkārtojas. Kādreiz bija modē līgavu vai līgavaini turēt uz rokas, vēlāk fotografēt gredzenus uz zieda vai pušķa utt. - katru gadu var redzēt visādus variantus, ko daudzi noskatījušies no kārtējās populārās fotogrāfiju sērijas un to atkārtojuši savās kāzās. Tādēļ varbūt nevajadzētu uzreiz skatīties populārākās pēdējā gada bildes, bet ilgāk un rūpīgāk pieiet ideju/sižetu atlasei. Piemēram, laba Web lapa, kur skatīties kādas kāzu lietas būtu šī: http://www.mywed.ru. Vienīgais nevajadzētu aizmirst to, ka lielākā daļa labo bilžu ir unikālas un neatkārtojamas. Pārsvarā bildes "paņem" ar savu izpildījumu, jo svarīga ir vide, fotografējamie, emocijas, gaismas, bilžu pēcapstrāde un vēl simtiem dažādu faktoru, ko nevar tā vienkārši atkārtot un nav garantijas, ka jūsu kāzu dienā būs tieši tāda pati sakritība. Tādēļ vairāk domājiet par sižetiskajām lietām un kur būtu nepieciešami kādi papildus aksesuāri vai kas tamlīdzīgi. Jo vairāk paši būsiet sagatavojuši kā režisori (scenāristi), jo vieglāk pēc tam būs fotogrāfam pateikt, ka tas tur sanāks labi, bet to labāk atliksim un nofotografēsim kaut ko nedaudz savādāk. Protams, galu galā 80% būs fotogrāfa ziņā cik labas bildes sanāks, jo viņa pieredze un prasmes noteiks to kādas bildes saņemsiet, bet iespējams variet nedaudz ieekonomēt - paņemiet lētāku kāzu fotogrāfu un paši labi sagatavojieties. Var reizēm izdoties pa ne sliktāk kā ar daudz dārgāku un labāku fotogrāfu. Lai veicas kāzu plānošanā.