Izdomāju, ka jāpadalās pieredzē par vienu no svarīgākajām lietām foto jomā - tas ir par objektīviem. Esmu kādreiz visādus objektīvus salīdzinājis un lietojis dažādas sistēmas, bet pēc intensīvas lietošanas ekstremālos apstākļos, nonācu pie secinājuma, ka labākie tomēr ir Canon L sērijas blīvētie objektīvi.

Tā kā arī daudz ceļoju, tad slikti laika apstākļi, smiltis, mitrums, karstums u.c. nepatīkamas lietas nedrīkst ietekmēt objektīva darbību. Labāk samaksāju vairāk, bet toties zinu, ka mani šī tehnika nepievils. Biju ļoti apmierināts, ka man bija šāda tehnika līdzi Sahāras tuksnesī, kad uznāca smilšu vētra un varēja taisīt unikālus kadrus. Cik zinu, tad tagad arī Pentax, Sigma un liekas pat Nikon mēģina taisīt šādus blīvētos augstas klases objektīvus, bet Canonam tas jau ir sen. Pie tam ir daudz lielāka izvēle. Un arī otreizējā tirgū (second hand), ir iespējams iegādāties labus objektīvus, jo viņi praktiski ir nenolietojami un iekšā putekļi uz lēcām nevar samesties. Nevienu jau pārliecināt negribu, un pat vienā prestižā vācu žurnālā lasīju objektīvu salīdzinājumus, kur Nikon gandrīz visur bija pārāks, bet kopumā skatoties reti kur ņem vērā to blīvējumu. Ja strādājat studijā, tad iespējams tur tas nav tik svarīgi.
Tādēļ mēģināšu apkopot informāciju, kas svarīga Canon optikas lietotājiem. Jau vairākus gadus lietoju John Lane’s sastādīto tabuliņu par gandrīz visiem Canon objektīviem. Tā nav oficiālā Canon tabula, bet toties ērti pārskatāma un visi vajadzīgie dati ir ietverti, piemēram, izlaišanas datums, kuru marku vairs neražo, cena, portālu vērtējums, diametrs (filtriem), minimālā fokusēšanas distance, svars utt. Liekas oficiālās mājas lapas šai tabuliņai nav, bet pēdējo versiju šobrīd var atrast te. Liekas autors pats to tur liek. Daži veikli darboņi uztaisījuši publiski rediģējamo variantu. Kā redzat, tad tā versija jau ir vecāka nekā tā, ko autors pats publicē.
Bet tā ir tikai virspusēja informācija par objektīviem. Tad nāk svarīgākais - objektīvu attēlu kvalitātes salīdzinājums. Var mēģināt meklēt šajā mājas lapā jau gatavas fotogrāfijas internetā, kas ir fotografētas ar konkrēto objektīvu, bet īsti salīdzināt objektīvus jums tā neizdosies. Tā var aptuveni tikai saprast ko ar to objektīvu var nofotografēt. Tādēļ pamatā es izmantoju šo datu bāzīti izšķirtspējas analīzei un šo datu bāzīti vinjetēšanas analīzei. Principā ar to jau vajadzētu pietikt, lai iegādātos to objektīvu, kas būtu piemērots tieši jums, bet ja vēl neesat pārliecināti, tad varat palasīt lasītāju atsauksmes šajā forumā. Tur var izlasīt visādas praktiskas lietas un citu lietotāju pieredzi par ko jūs nemaz neaizdomājaties, piemēram, par makro (macro) objektīviem. Varbūt vēl noderēs šāda mājas lapa objektīvu salīdzināšanai. Vēl Ukraiņi uztaisījuši kaut kādu objektīvu salīdzināšanu. Un viens no pēdējiem un liekas profesionālākajiem objektīvu testiem būs pieejams te.

Canon saīsinājumu skaidrojums (vārdnīca):
L: Canon "Luxury" (luksus) objektīvi ar augstāko kvalitāti. Visi pēc 1999 gada ražotie L klases objektīvi ir blīvēti - putekļu un mitruma izturīgi, bet dažiem prasība ir lietot filtru. Parasti šie objektīvi dod labāku attēla kvalitāti, ātrs autofokuss, laba konstrukcija.
IS: Image Stabilizer - attēla stabilizators. Samazina attēla trīcēšanu un iespējams fotografēt par 2-4 stopiem (iedaļām) lēnāku slēdža ātrumu. Precīzi par cik samazina, to skatieties katram objektīvam atsevišķi, jo jaunākajiem sola jau 4 stopus un varbūt vēlāk jau vēl vairāk.
USM: UltraSonic Motor - ultraskaņas piedziņas motors, kas regulē autofokusu un nav īpaši dzirdams. Tas ir ātrāks nekā mehāniskās piedziņas motori, klusāks un paralēli iespējama manuālā fokusēšanās. Ir divu veidu USM - ring USM un daudz sliktākais micro-USM variants. L klases objektīviem parasti ir ring-USM, bet lētajos variantos visbiežāk ir šie micro-USM.
EF-S: tie ir objektīvi, kas domāti APS-C sensora izmēra fotoaparātiem (ar 1.6x cropu) un tā kā tur ir nedaudz savādāka konstrukcija (tuvāk sensoram), tad šie objektīvi nederēs pilnā kadra matricām vai APS-H sensora kamerām. Ja mēģināsiet lietot citām kamerām, tad varat sabojāt spoguli vai kādu citu mehāniku.
DO: Diffractive Optic. Pagaidām Canon piedāvā divus objektīvus ar DO elementiem - 70-300mm DO un 400mm f/4 DO. Šie objektīvi ir salīdzinoši vieglāki un mazāki, bet līdz ar to arī dārgāki. Attēla kvalitāte arī nav tā labākā. Tā kā jaunākajos Canon objektīvos nav šīs tehnoloģijas, tad visticamāk to vairs neražos un nepiedāvās.
TS-E: Tilt--shift objektīvi ļauj izmainīt perspektīvi un koriģēt variēt ar asuma dziļumu. Pagaidām Canon piedāvā tikai 3 TS-E objektīvus: 24, 45 un 90 mm. 24mm objektīvs ir vienīgais no L klases. Tie ir speciāli objektīvi, kas paredzēti arhitektūras fotografēšanai, bet var arī izmantot citām vajadzībām, piemēram, 24mm var izmantot dabas fotografēšanai, bet 90mm ļoti pateicīgs makro uzņēmumiem. Šie visi ir ar manuāli regulējamu asumu.
MP-E: unikāls objektīvs, kas paredzēts tikai makro (macro) fotografēšanai. Ja nemaldos, tad tas ir arī vienīgais, kas var piedāvāt palielinājumu 5:1 (5-as reizes) bez makro gredzeniem vai citiem aksesuāriem. Tādu objektīvu pagaidām nav nevienai citai kompānijai. Tas nav L klases objektīvs, bet toties attēla kvalitātes ziņā pat pārspēj 180mm L makro objektīvu.
II, III utt.: objektīvu versijas. Ja objektīvam nav mainījušies standarta tehniskie parametri, bet bijuši kaut kādi uzlabojumi (stabilizācijas sistēma, USM motors utt.), tad jaunajai versijai pieliek klāt II, III utt. Piemēram, jaunais 14mm f/2.8L II ir daudz labāks attēla kvalitātes ziņā par savu priekšgājēju tāpat kā 16-35mm f/2.8L II. Bet ir arī tādi kā 85mm f/1.2L, kur otrā versija no pirmās daudz neatšķiras un nespeciālists nesapratīs kas tur mainījies.