Man beidzot apnika visiem personīgi atbildēt uz vienu no aktuālākajiem jautājumiem – "kādu digitālo fotoaparātu man izvēlēties?", un nolēmu uzrakstīt vienkāršā veidā publiski (varbūt nedaudz subjektīvi) kā pareizi izvēlēties sev fotoaparātu. Raksts būs amatieriem un varbūt tiem, kam nekad nav bijis digitālais fotoaparāts, tādēļ profesionāļi var iet uz citām tehnikas/foto lapām. Visi raksti, ko līdz šim internetā esmu lasījis neļauj beigās izvēlēties kādu konkrētu modeli un izvēle paliek tikai grūtāka. Tiek stāstīts par megapikseļiem, optiku, ergonomiku utt., bet ko tad beigās nopirkt šim lasītājam, konkrēti nav pateikts.

Sākumā mēģiniet izlasīt šajā foto portālā par fotoaparātu funkcijām, iespējām, tehniskiem parametriem utt. Ja protat angļu valodu, tad pa punktiem var izlasīt šajā lapā dažādus skaidrojumus un ieteikumus. Kad ir vismaz kaut kāda sajēga no digitālajiem fotoaparātiem, tad paskatieties cik varat iztērēt naudu šim pasākumam. Uzreiz pateikšu, ka jāskatās nedaudz lētāku aparātu nekā jums kopā ir nauda, jo daudz naudas aizies papild aprīkojumam – objektīvi, baterijas (ja vajadzēs vēl), atmiņas karte, filtri, maciņš vai somiņa utt. Reizēm papild aprīkojums maksās vairāk nekā pats aparāts, piemēram, digitālo spoguļkameru gadījumā objektīvi ir ļoti dārgi. Parasti es iesaku tērēt 1/3 par fotoaparātu un 2/3 par objektīviem. Un vēl – jo vairāk iztērēsiet, jo labākas sanāks bildes. Neticiet ko stāsta profesionāļi - ka galvenais ir māka fotografēt. Protams, tā ir svarīga, bet arī tehnikai ir liela nozīme. Tātad ķeramies pie fotoaparāta pirkšanas:

• izdomājat par cik naudiņām pirksiet aparātu

• Kompaktkameru, jeb tā saucamo "ziepju trauku" pirkšanas gadījumā, skatāmies šo topu:
www.chip.deBestenliste-Digitalkameras
un meklējam sākot no augšas savu vēlamo fotoaparātu. Visi aparāti ir sakārtoti secībā pēc reitinga. Bet ja vēlaties maksāt vēl vairāk un gribat tieši spoguļkameru, tad līdz 1000 EUR jāskatās šajā lapā:
www.chip.de/bestenlisten/Bestenliste-Spiegelreflex-Kameras-bis-1.000
Tur gan nav pati profesionālākā tehnika, bet sākumam pietiks. Vispār izvēlaties kādas 3 kameras, lai ir pēc tam ko salīdzināt veikalā (mazākā, smukākā, lētākā utt.). Ja gadījumā esat gatavi iztērēt vairāk par 1000 EUR, tad jāskatās šo topu, kur jau būs lielākā daļa profesionālo fotoaparātu, izņemot pašus dārgākos vidējā formāta fotoaparātus:
www.chip.de/bestenlisten/Bestenliste-DSLR-1.000-Euro
• Kad atradām savam maciņam piemēroto kameru, tad izlasām informāciju, ko domā neatkarīgie eksperti, vai tie, kas šo kameru iegādājušies un apskatāmies kādas bildes ar šo kameru var uztaisīt (labāk skatīties pilno izmēru detalizēti). Palasām tehnisko informāciju un visu ko var par šo kameru atrast. To visu labi var izdarīt lapā:
http://www.dpreview.com/products/cameras
Tur ir arī viņu tops, bet ne tik pārskatāms un visai apšaubāms reitings, jo mainās novērtējuma sistēma un zemāki procenti var būt gold award nekā silver award:
www.dpreview.com/camerareviews. Te skaidrojums par to, ko nozīmē šie reitinga rādītāji.
• Tad kad palikušas kādas 2 vai sliktākā gadījumā 3 kameras, tad es vēl ieteiktu aiziet uz veikalu un aptaustīt, jo reizēm ieraugot dabā to "monstru" nemaz vairs negribēsies. Veikalā pirkt šobrīd foto aparātu, manuprāt, nav prāta darbs – pārmaksāsiet kādus 10Ls vismaz. Tādēļ pārejam pie nākamā punkta.
• Kad palikusi tikai viena kamera, tad atliek to nopirkt. Problēma parasti ir atrast lētāko vietu. Es šo problēmu esmu atrisinājis internetā:
http://www.pricelist.lv
http://www.salidzini.lv
http://www.kurpirkt.lv

Gandrīz visi interneta veikali pieved preci klāt un sanāk lētāk nekā veikalā. Ja neuzticaties, tad varat viņiem piezvanīt un visu sarunāt. Arī norēķināties var, kad prece ir atvesta.
Tieši tāpat uzreiz variet nopirkt atmiņas karti. Atmiņas kartes parasti ir xD, SD vai miniSD, CF (CompactFlash), Memory Stick un MultiMedia Card. Ja ir izvēle, tad ieteiktu ņemt labāk SD vai CF flash atmiņas kartes. Ja jums ir kādas konkrētas markas fotoaparāts, tad nav obligāti jāņem šīs pašas firmas atmiņas karte. Populārākie atmiņas karšu ražotāji ir SanDisk, Lexar, Silicon Power utt.

Tagad, cerams, nevienam vairs nebūs problēmas nopirkt digitālo fotoaparātu. Ja kaut kas aizmirsies vai tomēr nav skaidrs, tad rakstiet un es papildināšu šo rakstu. Godīgi sakot arī šis raksts dod tikai kādus 80% no izvēles, jo vienam patīk māte, citam meita un ja ir zināms kāds konkrēts parametrs, piemēram, grozāms ekrāniņš, tad šāds aparāts nebūs reitinga augšgalā un nāksies meklēt kaut ko no zemākajām rindām.

Nedaudz raksts tika papildināts ar informāciju par iespējamām problēmām, iegādājoties foto preces internetā.