cf2 expro 128gbPagājuši 7 gadi kopš iepriekšējā raksta par ātrajām zibatmiņām un pa to laiku atmiņu karšu lauciņā daudz būtisku izmaiņu, tādēļ iepriekšējais raksts ir morāli novecojis un nepilnīgs.
Kādreiz atmiņu karšu izvēle bija salīdzinoši vienkārša – tikai 3 veidi un tām pašām ātrumi diži neatšķīrās. Šobrīd veidu ir daudz vairāk, pat neskatoties uz to, ka viens no 3 sākotnējiem praktiski ir miris. Tagad būtiskākais ir tas, ka ātrumi atšķiras starp vienām atmiņas kartēm neskaitāmas reizes. Tādēļ raksta mērķis ir viest nelielu skaidrību atmiņu karšu (zibatmiņu) daudzveidībā. Tagad daudzi raksta high-speed, bet tas nenozīmē, ka tā ir modernākā un ātrākā zibatmiņa. Arī pārāk ātras zibatmiņas nav jēgas pirkt dēļ lielākas cenas, ja jūsu tehnika tās tehnoloģijas neatbalsta. Kā tad noteikt cik ātra ir šī atmiņas karte un kam viņa derēs?
Parasti atmiņas kartēm raksta lasīšanas un rakstīšanas ātrumu. Tiesa, tiek minēts "līdz pat"vai "maksimums". Tas nozīmē, ka šo lasīšanas un rakstīšanas ātrumu var brīžiem sasniegt labvēlīgos apstākļos. Ja jums vajadzīgs pastāvīgs liels ātrums, piemēram, video, tad noteikti jāskatās kādus testus, kur testēti arī šie pastāvīgie ātrumi konkrētām zibatmiņām. Ir iespējams, ka īslaicīgai bilžu ierakstīšanai ātrums būs atbilstošs, bet ilgstošai video ierakstīšanai šis ātrums var būt neapmierinošs. Tādēļ skatīties tikai uz maksimālo kartes ātrumu, nav labākais risinājums. Tomēr ir veidi kā atšķirt lēnāka līmeņa kartes no ātrākām.

SD atmiņas kartes
Viena no grūtāk saprotamām un salīdzināmām atmiņas kartēm ir SD. Tās visas izskatās vienādas, bet tomēr tehnoloģijas atšķirīgas – SD, SDHC vai SDXC. Parastās SD atmiņas kartes ietilpība var sasniegt 2 GB. SDHC jau var sasniegt 32 GB, bet SDXC var atbalstīt līdz pat 2TB ietilpību, tiesa tādas vēl nav saražotas. Tomēr šī ietilpība mums neko nepasaka par ātrumu. SDHC zibatmiņas var būt tik pat ātras kā SDXC un visbiežāk tā arī ir.

SDHCSDXC

UHS (Ultra High Speed) klasifikācijas

card marks en
Dažām SD kartēm ir UHS (Ultra High Speed) klasifikācija. UHS klasifikācija nosaka maksimālo ātrumu, ko zibatmiņa spēj nolasīt, bet tas nenosaka kāds konkrēti ir ātrums dotajai atmiņas kartei. Principā ražotāji ievēro principu, ka UHS zibatmiņas ir ātrākas par tām, kuras nav UHS. Bez UHS SD atmiņas kartes maksimāli spēj nolasīt ar ātrumu 25 MB/s, bet UHS jau daudz ātrāk. Šobrīd ir divi UHS standarti – UHS-I un UHS-II. Attiecīgi UHS-I maksimālais ātrums ir 104 MB/s, bet UHS-II jau 312 MB/s. Būtiskākā atšķirība ir tā, ka UHS-II ir otra kontaktu rinda un tādēļ tiek panākts dubultais ātrums. Tam vajadzētu pievērst uzmanību, piemēram, jaunākā Canon EOS 5DS R fotokamera ar pašreiz lielāko fotogrāfijas izmēru 35mm standartā nemaz neatbalsta UHS-II standartu un jums nav jēgas pirkt visātrāko SD atmiņas karti šim fotoaparātam, jo tas tāpat to nespēs izmantot. Pagaidām šķiet nevienam fotoaparātam nav šis UHS-II atbalsts. Tas vēlāk būs ļoti būtiski video filmētājiem, kur tiešām nepieciešami šādi ātrumi. Kaut gan ir jau citas atmiņas kartes, kas ir vēl ātrākas un tās tiek izmantotas profesionālajā tehnikā, par ko var lasīt tālāk rakstā. Bet ja gadījumā jums ir šāda UHS-II atmiņas karte un aparātā vai karšu lasītājā nav šo divu rindiņu kontakti, tad tā strādās tāpat kā UHS-I atmiņas karte.
uhs i carduhs ii card

Ātruma klases
Tā kā atmiņu karšu ražotāji gandrīz vienmēr dod datus tikai par īslaicīgo maksimālo lasīšanas un rakstīšanas ātrumu, tad izvēlēties ātrāko priekš video ir ļoti sarežģīti. Fotokameras ar vairāk nekā 50 Mpix, vai video ar 4K būs ļoti prasīgas pēc ātrām atrmiņas kartēm un tur vairs nederēs vienkārši dati par ātrāko lasīšanas/rakstīšanas spēju. Tad jāzina minimālais garantētais rakstīšanas ātrums un to nosaka ar ātruma klasēm, kas ir pārbaudītas, lai nekad nerakstītu lēnāk par kartes klasifikācijā noteikto. Dažas atmiņas kartes var rakstīt daudz ātrāk nekā konkrētajā klasē ir minimālā prasība. Toties jūs zināsiet, ka konkrētajā ātruma klasē atmiņas kartes nerakstīs lēnāk par noteikto minimumu.
Dažas mūsdienās lietotās ātruma klases:
U3- minimums 30 MB/s lasīšana 3
U1- minimums 10 MB/s lasīšana
Class 10 - minimums 10 MB/s lasīšana class10
Class 6 - minimums 6 MB/s lasīšana
Class 4 - minimums 4 MB/s lasīšana
Class 2 - minimums 2 MB/s lasīšana
Papildus informācija SD asociācijas mājas lapā.

Ātruma klases tika papildinātas ar video ierakstīšanas ātrumu līdz pat 8K izšķirtspējai.
SD Association ātruma klases

bus speed

lexar 2000x uhs ii sd cards 300Ātrākās SD atmiņas kartes

Kad esam tikuši skaidrībā ar tehnisko specifikāciju, tad esam sapratuši, ka šobrīd ātrākās SD zibatmiņas būs UHS-II ar U3 ātruma klasi. Tādas piedāvā tikai daži ražotāji. Un visātrākās šobrīd tirgū būs 2000x SD zibatmiņas ar datu pārraides ātrumu līdz pat 300MB/s. Bet kā jau iepriekš aprakstīts, tad tikai dažas fotokameras atbalsta UHS-II standartu. Tas vairāk būs nepieciešams liela izmēra video filmētājiem.

Ātrākās microSD atmiņas kartes

MicroSD zibatmiņas ir samazinātas izmēros SD zibatmiņas ar attiecīgi to pašu UHS klasifikāciju un tām pašām ātruma klasēm. Vienīgais nav UHS-II klases zibatmiņas, jo tur fiziski ir par maz vietas dubultiem kontaktiem. Tātad ātrākās microSD zibatmiņas būs UHS-I ar U3 ātruma klasi.

CompactFlash atmiņas kartes

CompactFlash tiek lietotas kā ātrākas un profesionālākas nekā SD atmiņas kartes. Tomēr dažus gadus atpakaļ CompactFlash asociācija paziņoja, ka vairs nebūšot šim formātam jaunu standartu. Tādējādi tika pārtraukta šī formāta attīstība un sasniegti "griesti". Uz šodienu visātrākās CompactFlash zibatmiņas ir lēnākas par ātrajām SD zibatmiņām, bet tas nenozīmē, ka šīs atmiņas kartes ir lēnas. UDMA 7 interfeiss ļauj datus pārsūtīt maksimāli ar ātrumu 167 MB/s. Tātad ražotāji vairs nevar ātrākas kartes uztaisīt dēļ šī ierobežojuma.

CompactFlash ātruma klases

Daudzām CompactFlash atmiņas kartēm ātruma klases tiek rakstītas apmēram šādi: 400x, 800x, 1066x utt. Šī ātruma klasifikācijas sistēma ir nedaudz novecojusi un bāzēta uz audio CD failu lasīšanas ātrumu - 150 KB/s. Tātad, lai saprastu, cik tad ātra ir 800x zibatmiņa, tad nepieciešams sareizināt 150 ar 800 un pārvērst KB/s uz MB/s (dalīts ar 1000). Rezultātā mēs no 800x iegūstam 120 MB/s ātru zibatmiņu.

Ātrākās CompactFlash atmiņas kartes
Tā kā CompactFlash zibatmiņu maksimālais ātrums jau labu laiku ir 167 MB/s, tad attiecīgi gandrīz visi atmiņas karšu ražotāji jau sasnieguši šo lasīšanas un rakstīšanas maksimumu. Vienkārši jāskatās UDMA 7 zibatmiņu ar ātrumu 1000x vai 1066x. Ja gribiet kaut ko ātrāku, tad būs jāizvēlas cits atmiņas karšu tips.

Jaunie atmiņu karšu tipi

lexar professional 2666x xqd cards 32gb 64gbXQD atmiņas kartes
XQD zibatmiņas ir iemesls tam, kādēļ netiek atjaunots CompactFlash standarts, jo tās ir CompactFlash asociācijas oficiāli atzītais zibatmiņas turpinājums (aizvietotājs). XQD zibatmiņas piedāvā lielāku maksimālo datu pārraides ātrumu nekā CF, ir daudz mazākas un arī konstruktīvā izturība ir labāka nekā SD zibatmiņām. Šobrīd ir divas XQD atmiņas kartes versijas: 1.0 versija, kas ļauj pārraidīt datus ar maksimāli 500 MB/s, un 2.0 versija, kur ātrumi sasniedz jau 1 000 MB/s (8 Gbit/s). Šī zibatmiņa ir bāzēta uz PCI Express interfeisa. Šobrīd šo zibatmiņu karšu izmantošana ir ierobežota, jo nav attiecīgas tehnikas, kas uzturētu šo standartu, bet jau tagad abi esošie standarti ātruma ziņā krietni apsteidz CF un SD zibatmiņu ātrumus. Uz šodienu tikai divi fotoaparāti atbalsta šo standartu – Nikon D4 un D4s.

Ātrākās XQD atmiņas kartes
Šobrīd tikai Sony un Lexar piedāvā XQD zibatmiņas, jo SanDisk it kā bija izstrādātāju komandā, bet beigās paši atteicās ražot šīs atmiņas kartes. Baumojot, ka SanDisk turpina strādāt pie CFast zibatmiņām, kas nodrošināšot ātrumu līdz pat 600 MB/s. Tādēļ pašlaik tirgū ātrākās ir Sony G sērijas zibatmiņas, kurām lasīšanas ātrums ir līdz 400MB/s un rakstīšanas ātrums līdz 350 MB/s.

CFast 2.0 atmiņas kartes
Neskatoties uz to, ka CFast zibatmiņas izskatās identiski CompactFlash zibatmiņām, tās tomēr nav savietojamas un tie ir divi dažādi standarti (Parallel ATA un Serial ATA). Tātad šo CFast zibatmiņu jūs nevarēsiet ievietot CompactFlash atmiņas slotā/iekārtā. Jaunās CFast 2.0 izmanto SATA III interfeisu, kam maksimālais datu pārraides ātrums ir 6 Gb/s (750 MB/s), jeb tik pat cik SATA III cietajiem diskiem. Neskatoties uz to, ka šis standarts nav tik ātrs kā XQD 2.0, tomēr tirgū esošās atmiņas kartes ir ātrākas par XQD. Pagaidām šādas kartes atbalsta tikai profesionālās video tehnikas ražotājs Arri Amira un divas profesionālās video kameras Blackmagic URSA Mini un Canon XC10, kas pārdošanā būs pēc Jāņiem.

cf2 expro 128gbĀtrākās CFast 2.0 atmiņas kartes
Šobrīd Lexar un SanDisk piedāvā ātras CFast 2.0 zibatmiņas. Lexar Professional CFast 2.0 3400x zibatmiņu datu pārraides ātrums tiek solīts līdz pat 510 MB/s. SanDisk savukārt piedāvā savai 128 GB zibatmiņai 3433x ātrumu, jeb 515 MB/s (lasīšanas ātrums) Rakstīšanas ātrums ir līdz 440 MB/s. Bet tās pašas sērijas mazākas ietilpības zibatmiņas neattīsta šādu ierakstīšanas ātrumu. Tādēļ rūpīgi jāseko līdzi specifikācijai un nevajag uzticēties arī vienas sērijas produktu vispārējam aprakstam. Tātad šobrīd pasaulē ātrākās zibatmiņas būs SanDisk Extreme PRO 128 GB CFast 2.0, bet pēc kāda laika šos rādītājus varētu apsteigt XQD zibatmiņas dēļ augstākiem griestiem.

Tātad ja jums ir lieli fotoattēli un fotografējat daudz kadrus sekundē, piemēram, sportu, vai arī nodarbojaties ar video filmēšanu, tad jāskatās šādā secībā: CFast 2.0, XQD 2.0 vai SD UHS-II-U3. Kāds ražotājs jums šķiet uzticamāks, to jāizvēlas pašiem, jo ne visam rakstītam var ticēt un ir daudzas slēptās lietas, ko grūti pārbaudīt, piemēram, nepārtrauktās rakstīšanas ātrums, kļūdu procents, ilgdarbība utt.

 

2018.gadā papildināts SD zibatmiņu standarts ar SD Express.