Canon EOS 5DS RGribējās padalīties ar pirmajiem iespaidiem par šo jauno Canon fotoaparātu, kas nav it kā vairs 5D klases fotoaparāts, bet kaut kas vairāk, dēļ savas lielās izšķirtspējas. 35mm formāta digitālo fotokameru lauciņā Canon ir pārspējis visus ar ļoti nopietnu atrāvienu, tādēļ šo fotoaparātu populārie ārzemju foto resursi jau salīdzina ar vidējā formāta digitālajām kamerām. Iepazīšanās ar šo kameru bija pavisam īsa – aptuveni 5 minūtes paturēta rokās, bet ar to pilnīgi pietiek, lai rastos savs priekšstats par šo fotoaparātu.

Uzreiz sākumā jābrīdina un jāuzraksta atruna, ka apskatītais fotoaparāts ir pirms ražošanas (pre production, sample, demo) modelis un iespējams kaut kas atšķirsies no vēlāk pārdošanā esošajiem. Iespējams tiks labotas kādas kļūdas, ko sākumā jau manīju un varbūt pat mainīsies attēlu kvalitāte, bet pa lielam nekādas būtiskas izmaiņas nevajadzētu būt.
Tātad vizuāli, ērtības ziņā, smagumā un daudzos citos parametros tas it kā ir tas pats Canon EOS 5D Mark III un atšķiras tikai priekšā uzraksts. Sākumā tā vien liekas, ka šī jaunā kamera ir tās pašas vecās turpinājums ar 3 gadu intervālu. Jā, 5D Mark III ir tieši 3 gadus vecāka un tātad arī jau morāli novecojusi. Vai būs Mark IV šogad par lētākām naudām ar mazāk MPix? Nav ne jausmas. Arī Canon pārstāvim nebija tiesību sniegt šādu informāciju. Bet tagad par atšķirībām, ko varēja manīt īsajā iepazīšanās brīdī.
Būtiskākā atšķirība ir neierasti klusais slēdža klikšķis. Tas ir kļuvis ne tikai kluss, bet praktiski nav jūtamas arī mikro vibrācijas, kuras rodas no spoguļa pacelšanas mehānisma. Profesionālie fotogrāfi, kam svarīgs asums pie lielām izšķirtspējām, šo jaunumu noteikti novērtēs. Daļu fotogrāfijas tagad varēs bildēt no rokas nepaceļot pirms tam spoguli. Tiesa ir arī kaut kāda jauna fīča spoguļa pacelšanai, ka jāspiež tikai vienu reizi slēdzis un ar aizturi viss tiek nofotografēts. Bet par to meklējat informāciju internetā. Klusais un "mīkstais" slēdzis ir pilnīgi jauns Canon tehniskais izstrādājums, kas ieviests sākot ar EOS 7D II kamerām. Tas panākts ar speciālu motora piedziņas mehānismu un amortizējošu atsvaru sistēmu. Lai to labāk izprastu, tad jānoskatās video
https://youtu.be/kLU5oygrkpw
Varbūt arī pats slēdzis tagad darbosies ilgāk dēļ mazāk vibrācijām, bet par oficiālo slēdža resursu Canon pārstāvis nemācēja teikt. Līdz šim tikai 1D sērijas fotoaparātiem bija iespēja uzlikt speciālo kluso S elektroniskā slēdža režīmu. Tagad daudz labāks režīms jau standartā ir iestrādāts 5DS un 5DS R fotoaparātos.
Un tagad par nepatīkamo pārsteigumu. Apbēdināja fotoaparāta "lēnīgums". Nē, AF strādāja ideāli, ātri un precīzi. Šķiet AF ir viens no ātrākajiem, bet tik īsa testa laikā nevarēja to lāgā saprast, jo nekad nekļūdījās un vienmēr bija gatavs kadrs fotografēšanai, nemaz negaidot, kad nofokusēsies. Bet kādēļ tad lēns? Lēns tādēļ, ka lieli attēli. Ja uzliek RAW+L (izejas fails un JPEG lielākajā izšķirtspējā), tad kopējais vienas bildes datu apjums ir jau ap kādiem 80 MB. Priecēja, ka fotoaparātam ir liela buferatmiņa un lēnām fotografējot, nemaz nejuta, ka fotoaparāts lēnām raksta datus atmiņu kartē. Šķiet kādi padsmit RAW+L faili bija buferī un maksimālo bufera robežu nesasniedza. 1Ds MarkIII fotoaparātam buferatmiņa ir 12 faili. It kā vienā testā raksta, ka 14 faili sanākot 5DS R aparātam. Jebkurā ziņā, būs nepieciešamas visai ātras atmiņas kartes – vismaz CF UDMA 7 vai UHS-I SD/SDHC/SDXC, ja tikai nefotografējat vienu fotogrāfiju vairākās minūtēs. Kādēļ tad lēns atkal? Tādēļ, ka salīdzinājumā ar 1Ds Mark III un citiem Canon fotoaparātiem ir viena liela problēma – kamēr fotoattēli rakstās atmiņas kartē un kamēr kaut kas ir buferatmiņā, tikmēr neko nav iespējams apskatīties no jau ierakstītā. Tas ļoti neiepriecināja un iespējams pārdošanā esošajiem fotoaparātiem šī nelielā problēma tiks atrisināta, jo testēts tika pirms ražošanas modelis (beta versija). Sākumā domāju, ka 5DS R fotoaparātam ir tikai viens procesors, bet kļūdījos. Tam tajā pašā mazajā korpusā ir ievietoti divi DIGIC 6 jaunākās paaudzes procesori tāpat kā 1D sērijas fotoaparātiem. Salīdzinājumam var minēt, ka parastajiem 5D sērijas fotoaparātiem ir tikai viens DIGIC procesors. Tādēļ ātrdarbību pašam fotoaparātam pārmest nevarēja – viss strādāja ātri un bez aiztures. Tātad lielie fotoattēli tiek ļoti žigli sagatavoti rakstīšanai atmiņas kartē un ja atmiņas karte būs pietiekami ātra, tad varbūt pat kāzas ar šo fotoaparātu varētu fotografēt. Savādāk nāksies likt samazināta izmēra RAW vai JPEG failus un tad fotografēt, kas nedos iespēju izmantot fotoaparāta lielā fotoattēla priekšrocības. Canon pārstāvis minēja, ka aparāts nav īsti domāts kāzām, bet vairāk reprodukcijām, dabas fotogrāfiem, arhitektūras fotogrāfiem un visiem, kam mierīgi kaut kur kaut kas jānofotografē lielā izšķirtspējā. Arī ISO ir zemāka līmeņa nekā tas bija 5D Mark III. Tādēļ kāzu fotogrāfiem būs nopietni jāapdomā vai uz šādu fotoaparātu vispār ir jēga pāriet. Varbūt tikai kā rezerves aparātu grupas bildēm vai kam tādam.
Ja minam ātrumu, tad svarīgi ir pieminēt kadrus sekundē un tie ir veseli 5, jeb par 1 vairāk nekā 1Ds Mark III fotoaparātam. Pilnīgi pietiekami, ja nefotografējat kaut ko lielās sērijās ar īsu izšķirošo mirkli, piemēram, sportu.
Un tagad par galveno – attēla kvalitāti. Gribējās paslavēt Canon par lielisko, pilnībā no jauna izstrādāto, matricu vai tehnoloģisko kompleksu attēla kvalitātes radīšanā, bet Canon pārstāvis teica, ka savu viedokli varot paturēt pie sevis un man nav jāsalīdzina un jāizsaka šāds viedoklis. Lai katrs pats pieņem savu viedokli. Skumji. Tādēļ šoreiz izpaliks uzslavas un paši variet salīdzināt reālus fotoattēlus no vienas vietas, vienādiem apstākļiem, tiesa no rokas un bez statīva. Tādēļ tas nav profesionāls tests salīdzināšanai, kā arī 5DS R aparāts ir pirms ražošanas modelis. Bet vispārēju priekšstatu par krāsām, asumu, mikrokontrastu un citām niansēm, iegūt varēs. Jāmin, ka RAW failus atpazīst Adobes ACR, bet neatpazīst Irfanview. Fotografēt ar automātisko baltā balansa režīmu, kas atkaļ jaus nedaudz novērtēt kā kamera tiek galā ar savu uzdevumu.
Jāpiemin, ka 5DS un 5DS R fotoaparātiem ir ļoti liela izšķirtspēja un līdz šim objektīvi tika ražoti pēc citiem standartiem (neņemot vērā tik lielu izšķirtspēju). Tādēļ Canon pārstāvis minēja, ka tikai sākot ar jauno EF 70-200mm F/2.8 L IS II objektīvu, tiek nodrošināta šī lielā izšķirtspēja un pat tāds objektīvs kā 85mm f/1.8 nespēs pilnībā parādīt 5DS R iespējas. Attiecīgi daļai fotogrāfu būs ar šo fotoaparātu jāpērk ne tikai jaunas ātrās atmiņas kartes, bet arī jaunākie Canon objektīvi (no 2010.gada un jaunāki).
Testā izmantota šāda tehnika:
Canon 5DS R pre production + 85mm f/1.2 L II un + 200mm F/2.0 L IS;
Canon 1Ds Mark III + 85mm f/1.2 L II.

Lai iegūtu pilnvērtīgu priekšstatu, tad fotogrāfijas vēlams saglabāt uz sava datora un skatīties pilnā ekrānā, jo Web lapas kods atsevišķas bildes samazina, lai ietilptu ekrāna izmērā.

Izgriešanai izmantotas šādas fotogrāfijas:

5dsr full

5dsr full raw

1DsMarkIII full

5dsr crop

5dsr crop raw

1DsMarkIII crop

1DsMarkIII 5DSR raw crop

5dsr full 200mm

5dsr crop 200mm

jpeg vs raw

Noslēgumā var teikt, ka pērkot šo fotoaparātu jūs jau iegūstat gandrīz vidējā formāta fotoaparātu, tikai lētāku, ātrāku un ar iespēju pielikt "gaišākus" objektīvus. Jā, un Canon IB servisā šo fotoaparātu jau varot pasūtīt (veikt rezervāciju) un cena šobrīd ir 3 999 EUR.