Datoru tehnoloģijas ļoti strauji attīstās un tādēļ labāko komplektāciju datoram, kas būtu paredzēts darbam ar bildēm, ieteikt ir ļoti grūti, jo visu laiku parādās kaut kas jauns. Bet pamatprincipi datora izvēlē bija izstāstīti šajā rakstā. Pa lielam nekas nav mainījies. Tādēļ šis raksts vairāk būs tāds kā papildinājums, jeb īsa korekcija tieši darbam ar Lightroom, kas ir pamata darbarīks mūsdienu fotogrāfam.


Ja jūs strādājat pārsvarā ar Photoshop, bet Lightroom ir tikai ļoti retiem gadījumiem, tad joprojām labākā/jaudīgākā datora izvēle būs kā iepriekšējā rakstā minētā soketa LGA 2011 komplektācija ar daudziem kodoliem, piemēram, uz šodienu ātrākais būs Intel Core i7-6950X @ 3.00GHz. Gan Photoshop, gan Lightroom dvēsele, jeb dzinējs ir procesors (CPU) – jo ātrāks, jo ātrāk jūsu sistēma strādās. Bet problēma sākas ar to, ka daudzi Adobe programmu procesi nav optimizēti vai vispār nestrādā ar vairākiem kodoliem. Labi ir tas, ka Camera Raw izmanto pa lielam visus kodolus un ja jūsu foto apstrāde aprobežojas tikai ar RAW failu eksportēšanu uz JPEG vai tamlīdzīgi, tad atkal izvēle būs LGA 2011 soketa datorkomplektācija. Bet ja jūs tomēr apstrādājat individuāli RAW bildes Lightroom, piemēram, koriģējiet krāsu temperatūru, ekspozīciju, kropojiet, lietojiet presetus (sagataves apstrādei) un tamlīdzīgi, tad būtu jāzina svarīga lieta, par ko Adobe klusē. Adobe Lightroom nespēj šādai bilžu apstrādei izmantot vairāk par 4 kodoliem. Protams, tīri teorētiski kaut kas notiek uz visiem kodoliem, bet ne uz 100%. Mani personiskie testi parādīja, ka uz procesora Intel Core i7-5960X @ 3.00GHz (8 kodoli) viss strādāja aptuveni uz 17%, izņemot bilžu eksportu. Līdzīgs rezultāts bija ar i7-3930K procesoru (6 kodoli), bet ne tik izteikti. To vēl varētu pieciest, ja nebūtu vēl kāda dīvainība. Izrādās visiem, kam ir vairāk par 4 kodoliem, tiem programma sāk strādāt lēnāk un lēnāk. Jau pēc 10 minūšu darba, jūtams būtisks darbības ātruma kritums (vairākas reizes), un pēc pusstundas liekas, ka strādā uz pirmās paaudzes pentiuma. Tas attiecas arī uz sistēmām, ja jūs esat sakomplektējuši datoru ar diviem reāliem procesoriem. Par šādu problēmu cilvēki forumos sūdzējušies jau daudzus gadus un joprojām nekas nav salabots. Tādēļ liela varbūtība, ka vēl daudzus gadus nekas arī nemainīsies un būs jāizvēlas jaudīgākais procesors ar 4 kodoliem. Šim mērķim labi noder šī tabula, kur apkopoti procesori pēc veiktspējas uz vienu kodolu. Šobrīd jaudīgākie skaitās 4 kodolu procesori un pats ātrākais ir Intel Core i7-7700K @ 4.20GHz (man tāds šobrīd ir testiem), kas pēc gada jau var mainīties. Tādēļ paši atveram tabulu un skatāmies kurš no ātrākajiem procesoriem ir ar 4 kodoliem, un ja cena ir adekvāta, tad arī izvēle būs pareizā. Ar šādiem 4 kodolu procesoriem arī elektrību nedaudz ieekonomēsiet. Procesoram piemeklējam kvalitatīvu mātes plati un pārējie komponenti tad aprakstīti pirmajā rakstā.
 
Vēl pa šiem gadiem mainījies tas, ka DDR4 RAM ir tik ātrs, ka Photoshop un Lightroom darbam vairāk par 32 GB īsti nav vajadzīgs un no tā var pat vēl kādus 5 GB uztaisīt RAM disku temp failiem un cache diskam. Visādus procesus mēģināju palaist un testus, bet ar visu Windows sistēmu RAM izmantošanu vairāk par 20 GB neesmu redzējis. Tiesa, varbūt kāds strādā ar lieliem plakātiem poligrāfijai un tad pašam jātestē veiktspēja un RAM izmantošana.

Tāpat attīstījusies PCI Express slotu tehnoloģija un tagad priekš SSD diskiem ir uztaisīts M.2 slots, kas jau lielai daļai mātes plašu nāk komplektā (visām jaunajām vēl nav). Ja nav, tad var nopirkt pāreju no PCI Express slota un viss strādās tieši tādā pašā ātrumā. Intel pat izstrādājuši savu sistēmu uz šo slotu, ko nosaukuši par Optane, kas vairāk strādās kā kešošanas disks. Tādēļ ieteiktu sistēmu instalēt uz M.2 SSD diska un ja iespējams, tad arī aktīvās bildes, kuras apstrādājat, liekat uz cita M.2 SSD. Tas protams būs daudz dārgāk, bet ātrums arī nedaudz lielāks pie apstrādes.

Videokartes izvēle ir pašu ziņā, jo tajā lauciņā viss tik tālu attīstījies, ka jebkura no jaunajām videokartēm virs kādiem 100 EUR būs pietiekoša bilžu apstrādei un būtiski neko neietekmēs.

Video angliski, kur tieši to pašu izstāsata par Lightroom.