CFexpress type B Card 1TBJa daudzus gadus tirgū pastāvēja tikai divi zibatmiņu karšu veidi, ko lietoja fotoaparātos – CF (Compatc Flash) un pēc tam nāca mazākā māsa SD (Panasonic, SanDisk un Toshiba). Toties pēdējos gados ir parādījusies galīga putra un neskaidrība. Katram fotoaparātam jāpērk bez maz vai sava atmiņas karte un to dažādība ir milzīga, piemēram, CF, SD, SDHC, SDXC, miniSDHX, SD Express, microSD, XQD, CFast un citas. Veco atmiņas karšu ātrumi un veidi aprakstīti šajā rakstā par zibatmiņām.

Bet zibatmiņu evolūcija pēdējos gados šķiet ir bijusi ļoti strauja un līdz ar jauna fotoaparāta iegādi ir jāpērk arī jauni zibatmiņu veidi.Ja SD zibatmiņas bija iesācēju un vidēja līmeņa fotoaparātos, tad CFast jau tika izmantoti profesionālajos fotoaparātos, bet darbojās uz SATA interfeisu, kam ātrums mūsdienām ir samērā ierobežots. Sony un Nikon apvienojās, lietot XQD tipa zibatmiņas, kas balstītas uz daudz modernāko PCIe (Peripheral Component Interconnect Express) saskarni, ko izmanto nākošās paaudzes HDD un SSD cietajos diskos. Lai apvienotu CFast un XQD ražotājus vienotā standartā, tad CompactFlash Asociācija (CFA) reklamēja XQD nākošās paaudzes risinājumu CFexpress.
CFx zibatmiņa ar izmēriem Type B (29.6mm x 38.5mm x 3.8mm) atbilst tieši XQD izmēriem un konfigurācijai. Bez šī formāta būs arī Type A zibatmiņas (single lane) ar divreiz mazāku ātrumu un vienādas ar SD zibatmiņām pēc konfigurācijas un izmēriem - tirgū var tikt sauktas par SD Express zibatmiņām, kā minēts šajā rakstā. Vēl būs Type C (four-lane), kas līdzīga moduļiem no Codex un iespējams arī Type D (eight-lane) ļoti lielas ietilpības zibatmiņām. CFx izmanto NVMe (Non-Volatile Memory express) protokolu, ko pirmie pasaulē ieviesa SSD tehnoloģiju ražotāji.
Pašlaik CompactFlash Asociācija jau prezentējusi otro CFx standartu, kuru jau tirgū piedāvā zibatmiņu ražotāji, sasniedzot lasīšanas ātrumu 1600MB/s, bet rakstīšanas 1000MB/s. Teorētiski standarts pieļauj datu pārraides ātrumu līdz 2000MB/s. Jau prezentētas arī pirmās profesionālās fotokameras, kuras atbalstīs šo jauno zibatmiņu formātu, piemēram, Canon EOS-1D X Mark III. Visticamāk arī jaunajā Nikon D6 būs jau CFx un netiks vairs izmantotas vecās XQD zibatmiņas. Jāpiebilst, ka ir arī savietojamība ar vecajām zibatmiņām un visticamāk XQD zibatmiņu īpašnieki varēs tās lietot arī CFx fotoaparātos, tikai ātrumi nebūs tik lieli kā to pieļauj CFx.

Tātad visi citi formāti, tai skaitā CFast ir miruši. Ja gribiet modernu fotoaparātu ar ātru zibatmiņu, tad uzreiz skatieties pēc CFexpress zibatmiņām vai SD Express, kuras atbalstīs konkrētais fotoaparāts.