image search googleLabu laiku atpakaļ rakstījām par TinEye attēlu meklēšanas sistēmu, kas ļautu identificēt jūsu attēlu nelegālos izmantotājus. Līdz šim līdzīgas sistēmas bija tikai par maksu komerciālām kompānijām un arī darbojās ne īpaši labi, jo reti atjaunojās datu bāze un viņu datu bāze nebija īpaši liela. Tad TinEye ienāca tirgū ar savu bezmaksas piedāvājumu, bet tāpat saglabājās problēma ar pārāk mazo datu bāzi, kā arī nespēju meklēt dažādos dokumentos, piemēram, PDF. Ar šodienu situācija ir būtiski mainījusies, jo šajā attēlu meklēšanas tirgū ienācis lielākais meklēšanas gigants Google, ar savu "Search by Image". Ar ko tad tas ir labāks vai ar ko tas atšķiras?

Labāks tas ir ar to, ka meklē daudz precīzāk un plašāk. Iztaisot vienkāršu testu, rezultāti ir pārsteidzoši. Meklējot to pašu attēlu, ko redzējāt pirmajā rakstā par TinEye, atrastie rezultāti ir aptuveni 5 reizes vairāk. TinEye precīzi to pašu attēlu atrod kādās 6 vietās, no kurām dažas vairāk neeksistē (bilde jau sen izņemta no resursa), bet kopā atrasti 9 rezultāti, jo 3 nav īstie (citas bildes). Google to pašu attēlu atrada 35 vietās un praktiski nevienā bildē nekļūdījās, pat ja tā bija apstrādāta un apgraizīta citā formātā. Tiesa jāatzīst, ka arī Google savā meklētājā vēl kļūdās un daudzas lapas vairs neeksistēja vai arī atrastie rezultāti dublējās - no vienas Web lapas tika atrasta viena un tā pati bilde sadaloties pa kategorijām rakstiem. Salīdzinot abus meklētājus, nācās secināt, ka TinEye piedāvāja bildi apskatīt savādākā resursā nekā Google, bet reāli tur tā bilde bija izņemta jau ārā (Web lapa neeksistēja) un atvērt bildi varēja tikai, nospiežot pa tiešo uz saiti. Tātad no kaut kāda agrāka laika tā bilde saglabājusies. Ja saliek abu meklētāju rezultātus kopā, tad var atrast vēl vairāk vietās, nekā meklējot katrā atsevišķi.
Bet Google ir gājusi vēl tālāk. Šoreiz meklētājs palīdzēs ne tikai identificēt autortiesību pārkāpējus, bet noskaidrot kurā vietā fotogrāfija uzņemta. Ja paskatīsities pievienoto paraugbildi, tad redzēsiet, ka Google pati uzraksta kas tas par objektu un pat piedāvā ar šo objektu iepazīties tuvāk Wikipedija Web lapā. Tātad ja gribēsiet ceļot pa kādu valsti un jums ir kartiņas no tās valsts, bet nezināsiet kur tas ir, tad iemetot tās šajā meklētājā, visticamāk tiks uzrakstīts kur tas ir. Ļoti labs palīgs fotogrāfiem, plānojot savu foto maršrutu.
Vēl no jaunumiem atzīmēt varētu "Visually similar images", jeb alternatīvie attēli, kas tiek atrasti internetā. Tātad ja jums ir kāda unikāla fotogrāfija un nevarat to iegādāties vai domājat, ka esat vienīgais kas to nofotografējis, tad ar šo google image search var ātri pārliecināties par situāciju foto nozarē. Iespējams kāds vēl izdomās savu variantu kā šis foto meklēšanas rīks palīdzētu viņa foto biznesā vai hobijā, bet šķiet šis algoritms kļūs daudz populārāks par TinEye.
Papildus informāciju atradīsiet mājas lapā:
http://www.google.com/insidesearch/searchbyimage.html
http://images.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=1325808
Tātad arī Firefox un Google Chrome spraudni varēsiet pieinstalēt tāpat kā TinEye gadījumā.
Lai vizuāli uztveramāka būtu jaunā Google meklēšanas sistēma, tad noskatāties šo video: