Zigismunds ZālmanisNo 10. marta līdz 4. aprīlim, Melngalvju nama galerijā skatāma Zigismunda Zālmana fotoizstāde "Ātrums. Emocijas. Uzvaras". Fotoizstāde ir tapusi sadarbībā ar Nikon. Ar šo izstādi fotogrāfs atzīmē arī savu 55 gadu jubileju.

"Esmu dzimis Vallē, kur pie pamatskolas matemātikas skolotāja Anša Čivkuļa arī apguvu pirmās fotografēšanas iemaņas. Šis cilvēks man iemācīja mīlēt fotogrāfiju uz visu mūžu, un es saku viņam bezgala lielu paldies.

Mana pirmā fotokamera bija Smena, ar kuru sākotnēji fotografēju dabu, skolasbiedrus un visu apkārtējo, taču visvairāk prieka man sagādāja fotografēt tehniskos sporta veidus. Manas amatiera bildes novērtēja profesionāļi, un tā es pamazām pievērsos sporta fotogrāfijai arvien vairāk.

Savā profesionālajā izaugsmē esmu pateicīgs skolotājiem - foto lielmeistariem Leona Balodim, Ilgvaram Gradovskim un Valdim Braunam, kā arī fotokamerai Nikon, ko raksturo kvalitāte, plašas tehniskas iespējas, kā arī tas, ka uz kameru var paļauties jebkuros laika apstākļos.

Pie pirmās Nikon kameras tiku pirms 25 gadiem, kas tā laika padomju sistēmā nemaz nebija tik viegli izdarāms. Kad savu Nikon EM spoguļkameru papildināju ar motoriņu, kas ļāva bildēt trīs kadrus sekundē, varēju veidot dinamiskas reportāžas no sporta pasākumiem. Mana nākamā kamera bija Nikon F3, tad Nikon F4 un visbeidzot Nikon F5 (tās bija filmu kameras), bet 2000. gadā pirmoreiz izmantoju Nikon digitālo kameru, kuru lietoju līdz pat šai dienai.

Esmu strādājis gandrīz visos lielākajos Latvijas drukātajos preses izdevumos, pabijis četrās olimpiskās spēlēs un vairākos pasaules un Eiropas čempionātos. 1997. un 1998. gadā tiku atzīts par Latvijas labāko sporta fotogrāfu, 2000. gadā ieguvu Latvijas sporta un preses labākā fotogrāfa titulu, bet 2007. un 2009. gadā tiku atzīts par labāko futbola fotogrāfu Latvijā.

Manas fotogrāfijas ir publicētas trijos fotoalbumos par olimpiskajām spēlēm. Savā 50 gadu jubilejā izdevu fotoalbumu Zigismunds Zālmanis. FOTO. Manas bildes redzamas vairākās grāmatās par basketbolu, futbolu, regbiju, hokeju, auto un motosportu. Lielu gandarījumu man sagādāja piedalīšanās 2009. gada Dziesmu un deju svētkiem veltītā fotoalbuma Raksti izveidē. Pašlaik strādāju interneta portālā parsportu.lv, esmu rallija komandas Skandi Auto Rally Team fotogrāfs, kā arī Nikon Nordic AB testa fotogrāfs. Esmu bezgala pateicīgs savai ģimenei par atbalstu un sapratni .

Šī ir mana 11 fotoizstāde, un tajā redzamās fotogrāfijas tapušas pēdējo divu gadu laikā, fotografējot ar Nikon D3 kameru."