Laikmetīgās mākslas centrs ceturtdien, 29. janvārī, pulksten 19.00 aicina apmeklēt Aināra Kamoliņa lekciju "Māksla un emocijas: riebums". Pēc lekcijas notiks paneļdiskusija, kurā piedalīsies filozofs Ivars Neiders, rakstnieks Nils Sakss un mākslinieks Kristians Brekte.

Latvijas kultūras vidē pēdējā laikā ir parādījušies daži mākslinieki, kuru darbi raisa diskusijas plašākos sabiedrības slāņos, ne tikai tradicionālajā mākslas baudītāju lokā. Viens no tiem ir mākslinieks Kristians Brekte, otrs – literāts Nils Sakss. Abu minēto autoru darbība dažādos kontekstos ir raksturota kā tukša vēlme šokēt, darbi – kā pretīgi, nebaudāmi u.tml. Protams, viņu daiļrade plašākā kontekstā nav unikāla; eksistē salīdzinoši izvērsta tradīcija, kurā gan ar vizuāliem, gan literāriem paņēmieniem tiek attēlots nepatīkamais, neglītais un riebīgais, kas tomēr ļauj mākslas interesentiem gūt estētisku baudījumu.


Lai arī mākslas kritikā pastāv salīdzinoši plaša diskusija par emociju lomu mākslas izpratnē, tomēr tieši riebums kā emocionāla reakcija, ko izraisa atsevišķi mākslas darbi, ir salīdzinoši ekskluzīvs fenomens. Filozofs I.Kants, piemēram, pieļāva, ka mākslas darba saturs var būt dažāds, tajā skaitā arī neglītuma attēlojums, taču viņš izdarīja arī vienu izņēmumu – nav pieļaujams, ka tas rosina riebumu. Riebums ir, viņuprāt, emocija, kas, ja attiecināta uz mākslas darbiem, bieži vien spēj izdzēst atšķirību starp mākslu un realitāti.

Savā priekšlasījumā Ainārs Kamoliņš apskatīs, kas ir riebīgais, kā tas atšķiras no citām negatīvām emocijām, piemēram, šausmām, bailēm u.tml., kādas ir būtiskākās atšķirības starp tā attēlojumu literatūrā un vizuālajā mākslā. Filozofs runās par atsevišķām teorijām, kas problematizējušas riebīguma un mākslas attiecības, kā arī šādu, negatīvās emocijās balstītu, spriedumu lomu mākslas darba izvērtēšanā.

A. Kamoliņš ir studējis filozofiju Latvijas Universitātē; šobrīd viņš strādā filozofijas portālā ¼ Satori un Latvijas Universitātē.     

Lekcija "Māksla un emocijas: riebums" notiek Laikmetīgās mākslas centra Izglītības programmas ietvaros. LMC Izglītības programma ir humanitāro un sociālo zinātņu profesionāļu lekciju cikls ar mērķi aplūkot laikmetīgo mākslu mijiedarbē ar citām kultūras nozarēm un sociālpolitiskajiem procesiem, tādējādi ceļot laikmetīgās mākslas diskursa kvalitāti un popularitāti Latvijā. Pasākums notiek reizi mēnesī un ietver lekciju un paneļdiskusiju.

Lekcija "Māksla un emocijas: riebums" notiek Laikmetīgās mākslas centra telpās Alberta ielā 13, 7. stāvā.

Lūgums pieteikt savu dalību programmas vadītājai Andai Kļaviņai pa tālr. 26880458 vai rakstīt Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.. Interesentiem tiks nosūtīts teksts, kas palīdzēs sagatavoties lekcijai.

Tuvāka informācija: www.lcca.lv.  Tālr. 67039288