latviešu sapnis Agnese Bule28.septembrī Latvijas Pastāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Savienībā tika atklāta latviešu mākslinieces Agneses Bules izstāde "Latviešu sapnis Eiropas Savienībā" un ceļojošā fotoizstāde par Vispārējo latviešu Dziesmu tradīciju Latvijā "Kad daudzi kļūst viens".

Latvijas vēstnieks Eiropas Savienībā Normunds Popens stāstīja pasākuma viesiem par Dziesmu svētku tradīciju vēsturi Latvijā, kā arī par vienotības sajūtu, ko šie svētki dod tās dalībniekiem un skatītājiem. Vēstnieks aicināja viesus iepazīt Latviju un latviešus mākslinieces Agneses Bules skatījumā izstādē "Latviešu sapnis ES", minot, ka tā ir pretstats realitātei, kas redzama foto izstādē, tomēr, kā zināms, sapņi bieži atspoguļojot nācijas kolektīvas zemapziņas stāvokļus.

Māksliniece A.Bule savas izstādes "Latviešu sapni" atklāšanā skaidroja: "Zīmes, tēli, simboli un situācijas, kas izmantotas izstādē, ir latviešu pamatvērtības - Koks, Muca, Saule, Sēne, Jūra, Pīle un Ozolzīle. Savukārt šo elementu salikums veido latviešiem vien piemītošo un neatkārtojamo Latviešu sapni, kas liek pasmaidīt un aizdomāties par stāvokļiem un situācijām, kādās mēs visi atrodamies. Te notiek viss iespējamais un neiespējamais, iedomājamas un neiedomājamas lietas - Saule spīd, Jūra šalc, Zīle krīt, Lietus līst, Koks aug, Lapas plaukst, Latvietis uz mākoņa maliņas brauc, Mucai zari pret debesīm aug, Latvietis pīlītes pūš, Sēnes no Latvieša aizgūtnēm mūk". Atklāšanas un vakara gaitā viesi tika aicināti piedalīties zīlēšanas procesā, kas notika divās kārtās. Pirmā kārtā rokā bija jāpatur Latvijas ozolzīle un otrā kārtā bija jāizvelk savs "Latviešu sapņa stāvoklis" no īpaša zīlētāja maisa. Par stāvokļu neatbilstību realitātei nebūtu jāšaubās, jo vēstnieks N.Popens izvilka stāvokli "Savienotie latvieši", šādi savienojot sapņa un ikdienas realitāti vienā tēlā, kā arī savienojot Briselē dzīvojošos latviešus.

Ceļojošo fotoizstādi par Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku tradīciju Latvijā ar devīzi When many become one (,,Kad daudzi kļūst viens") sagatavojusi Ārlietu ministrija sadarbībā ar Latvijas institūtu un Dziesmu un deju svētku biroju, lai veicinātu Latvijas īpašo tradīciju atpazīstamību pasaulē. Izstādes ekspozīcijā iekļautas 39 dažādu Latvijas autoru fotogrāfijas, kuras veido emocionālu stāstu, atspoguļojot gan gatavošanās procesu Dziesmu un Deju svētkiem - mēģinājumus, skates, gan svētku pasākumus - gājienu, koncertus, un visbeidzot - vērienīgo noslēguma koncertu Mežaparka estrādē.

Izstādes būs apskatāmas līdz gada beigām.