Ludmila Sapošņikova "No Altaja līdz Himalajiem"No 17. septembra Rīgas Sv.Pētera baznīcā Ludmilas Sapošņikovas fotoizstāde "No Altaja līdz Himalajiem".

Ludmila Sapošņikova ir Krievijas Dabaszinātņu akadēmijas un Konstantīna Ciolkovska Krievijas Kosmonautikas akadēmijas akadēmiķe, Krievijas Federācijas Nopelniem bagātā mākslas darbiniece.

Zinātniece ir indoloģe un vēsturniece, ceļotāja, fotomāksliniece, filozofe, talantīga vadītāja un rakstniece. Viņas grāmatas publicētas daudzās Eiropas valodās, kā arī hindu, telugu un kannadu valodā.

Āzija viņu saista jau kopš bērnības un Indija ir magnēts, kuru viņa iepazīst kā krievu valodas pasniedzēja Madrasas Universitātē un kā ceļotāja, kas apceļo attālākos džungļu nostūrus un kalnu ciematus. Šapošņikovu interesē Indijas kultūra un etnoģenēze. Viņas pētījumu rezultātā top ne tikai zinātniski darbi, bet arī dokumentāli vēstījumi, par kuriem Indijas valdība 1967. gadā autorei piešķīra Džavaharlala Neru Starptautisko prēmiju.

Zinātniece un ceļotāja gan vienatnē, gan savu kolēģu un vietējo iedzīvotāju pavadībā atkārtojusi Rēriha Centrālāzijas ekspedīcijas maršrutu. Šī ceļojuma rezultātā tapusi nacionālo kultūru panorāma fotoalbumā "No Altaja līdz Himalajiem". Autores fotogrāfijas atklāj spilgtu talantu un prasmi uztvert parādību būtību, iemūžinot tās mākslinieciskos tēlos.

Fotoizstāde "No Altaja līdz Himalajiem" atspoguļo Āziju kā pasaules daļu, kas visciešāk saistīta ar senākajām cilvēces kultūras zīmēm.

"Fotografēju piecus gadus - no 1975. līdz 1980. gadam. Šodien es varu rakstīt par to, ko redzēju mūsu gadsimta lielākās ekspedīcijas maršrutā, par ko domāju un pie kādiem secinājumiem nonācu," raksta Ludmila Šapošņikova grāmatā "Pa Meistara maršrutu".

Ekspedīcijas rezultātā līdztekus grāmatai "No Altaja līdz Himalajiem", triloģijai "Lielas ceļojums", kā arī daudzajām publikācijām dažādu gadu periodiskajos izdevumos, tapusi arī plaša fotogrāfiju kolekcija. Šogad, pēc trīsdesmit gadiem, to Rīgas Svētā Pētera baznīcā ieraudzīs arī Rīgas publika.

Izstādes galvenās sadaļas: Altajs. Cilšu soļi. Mongolija. Dižo ceļotāju ceļi. Ladaka. Krustojums. Džammu un Kašmira. Viss ir gājis caur Kašmiru. Lahula. Čamba. Aicinošie ceļa vijumi.. Kulu. Senā Kuluta. Sikkima. Debesu kāpienu zeme.

Iespēju eksponēt izstādi "No Altaja līdz Himalajiem" Rīgā laipni sniegusi tās īpašniece Igaunijas Republikas pilsone Milvi Āsaru.