Pieklustot skatītāju pirmsseansa sarunu trokšņiem, vakar kino "Rīga" tika atklāta slavenā armēņu fotogrāfa Zavena Hačikjana foto izstāde "Dzīves mistērija."

"Arsenāla" direktore Sonora Broka, sveicot mākslinieku, norādīja uz ciešajām draudzības saitēm, kas vieno kinofestivālu "Zelta aprikoze" un kino forumu "Arsenāls", kā arī izteica pateicību armēņu viesim par festivāla apmeklētājiem, kā arī fotogrāfijas cienītājiem Latvijā sagādāto pārsteigumu - fotoizstādi.

Zavens Hačikjans uzskatāms par vienu no pasaules izcilākajiem fotogrāfiem, kas savu radošo darbību uzsācis kā fotožurnālists, dokumentējot armēņu tautu un tās noskaņu lielo pārmaiņu laikā pēc Padomju Savienības sabrukuma. Izstādē "Dzīves mistērijas" Hačikhjans apvienojis vairākas tematiskās sērijas, kuru vienotais vēstījums ir: "Viss, kas eksistē, ir īsts, savukārt nemateriālais ir tikai maldi. Vismaz tā mēs domājam, aizmirstot, ka dzīve šai pasaulē ir tikai dzīve šai pasaulē..." Kara pieredze, bērnība un brieduma gadi, vēstures pieminekļi - Hačikjans savos fotoattēlos necenšas manifestēt armēņu tautas sāpēs, bet gan, iemūžināt un nest līdzi nākotnē, kā piemēru, kā paraugu no kā mācīties. Fotogrāfijās redzamie cilvēki ir šī sarežģītā laikmeta liecinieki, kuru pieredze ir neatsverams atgādinājums par kara bezjēdzību.

Autors atklāj, ka iespaidus saviem darbiem smēlies gan armēņu literāta Hovanesa Tumanjana (Hovhannes Tumanyan) daiļradē: rakstnieka darbos netrūkst traģisma, kas sakņojas sarežģītajos dzīves apstākļos Armēnijā. Tāpat arī Hačikjans uzsver, ka armēņu vidū netrūkst cilvēku, no kuriem viņš ir gatavs mācīties, un ne jau profesionālās, bet gan dzīves gudrības.

Ar aicinājumu "ļaut kaut divām armēņu paaudzēm dzīvot mierā", fotogrāfs noslēdza izstādes atklāšanas oficiālo daļu, nesteidzīgi atvēlot laiku jautājumiem un komentāriem, kuru nebija mazums.

Fotoizstādi kino "Rīga", Elizabetes ielā 61, varēs aplūkot no 19. līdz 24. septembrim.