Foto: Ieva Epnere. No sērijas "Zaļā zeme"kim? / FK galerijā, Maskavas ielā 12/1, Rīgā, 4. septembrī plkst. 19.00 tiks atklāta Ievas Epneres fotoizstāde "Zaļā zeme". Izstāde būs skatāma līdz 3. oktobrim.

Ieva Epnere, raksturojot savu jaunāko krāsu fotogrāfiju sēriju "Zaļā zeme", norāda, ka tā ir stāsts par laiku, pagātni un tagadni, par laiku, kas ir pārvērtis kādu Latvijas mazpilsētu, kas agrāk bijusi ļoti aktīva un dzīvīga vieta. Tā ir Vaiņode - Ievas Epneres bērnības vieta, kur māksliniece pavadīja katru vasaru. Šobrīd Vaiņodē dzīvo vien nedaudz ģimeņu un, šķiet, agrāk iekoptais pagasta centrs, dzelzceļa stacija iemigusi uz nenoteiktu laiku. Agrākās industriāli aktīvās mazpilsētas vietā, kurā atradās stratēģiski nozīmīgs militārais lidlauks un dzelzceļa līnija, valda apātisks miers un klusums. Vietas, kur agrāk dzīvoja militāristi ar savām ģimenēm, tagad ir pārvērtušās par zaļām pļavām. Darbs pie projekta "Zaļā zeme" ir kā "redzes treniņš". Tā nav skumšana pēc aizgājušajiem laikiem, tā ir brīnumu meklēšana tagadnē, mūsu ikdienā. Tas ir mēģinājums "tikt laukā no telpiskā tukšuma" (citāts no intervijas ar R.Raudupi).

Uzsvars ir likts uz ainavu un cilvēka portretējumu ainavā.

Ievu Epneri interesē notvert un atainot atmosfēru un noskaņu, kas valda šobrīd mazpilsētā. Fotogrāfijas noskaņas ziņā varētu tikt pielīdzinātas 17.gs. flāmu gleznotāju radītajiem darbiem (Jakobs van Reisdāls, Adrians van de Velde) - lauku ainavām: priekšplānā ir atmosfēriska vide, kurā ietīta daba un priekšmetība, šur tur pavīd arī kāda cilvēka figūra, bet tā kalpo tikai un vienīgi kā stafāža. Fotogrāfijās, tāpat kā flāmu meistaru gleznās, dominējošie ir dabas toņi, nedaudz apātisks miers un klusums.

Cilvēks kā niecīga figūriņa ir "iegleznots" šajā nekustīgajā vidē, bet viņa klātbūtne ir pavisam trausla un nemanāma, dominējošā ir daba. Šī fotogrāfiju sērija un videodarbi ir ceļojums laikā, kad mākslinieces personīgā pieredze, bērnībā pavadītās vasaras Vaiņodē, šobrīd tiek transformēta caur noteiktiem sociāliem procesiem sabiedrībā, kas nav vairs bērna acīm veidota pasaule, bet gan realitāte ar vientulīgām ainavām, un, neskatoties uz to, ar savu stabilu raksturu. Fotogrāfijas ir vērtējamas ne vien kā unikāls un kvalitatīvs artefakts, bet arī kā sociokulturāls tipiskas Latvijas mazpilsētas portretējums.

Fotogrāfijas ekspozīcijā papildinās instalācija.

Ieva Epnere (1977) savos darbos izmanto fotogrāfijas izteiksmes līdzekļus, papildinot tos ar videodarbiem. Izstādēs piedalās kopš 2002. gada. 2003. gadā ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā, piedalījusies vairākās starptautiskās radošās darbnīcās (Somijā, Polijā, Slovēnijā u.c.), strādājusi mākslinieku rezidencēs (Ķelnē, Diseldorfā, Hafnarborgā u.c.) Vairāku personālizstāžu autore: "Mikrorajons" (2007, Rīga), "Satiktie" (2006, Rīga), "Es gribētu būt..." (2006, Rīga), "Tikšanās" (2006, Diseldorfa), "Ceļojošā cirka piezīmes" (2004, Rīga) un "Rita" (2003, Rīga). Piedalījusies vairākās starptautiskās fotoizstādēs Latvijā un pasaulē (Austrijā, Baltkrievijā, Zviedrijā, Vācijā, Francijā, Ukrainā u.c.).

Izstādi atbalsta: Epson, FineArtPrint, GroGlass, Vaiņodes Novads.

Izstādes fotogrāfijas drukātas FineArtPrint.lv ar Epson SP7900 printeri uz Epson Traditional Photo papīra.

Izstāde atvērta: 2010. gada 5. septembris - 3. oktobris

Trešdien 14:00 - 19:00
Ceturtdien 14:00 - 20:00
Piektdien 14:00 - 19:00
Sestdien, svētdien 12:00 - 19:00

Foto: Ieva Epnere. No sērijas "Zaļā zeme"