01. aprīlī plkst. 17.00 Jēkabpils tautas nama Baltajā zālē.

Vēlme patērzēt par fotogrāfiskām tēmām un nepieciešamība pēc kopā sanākšanas Jēkabpils fotogrāfu vidē brieda jau sen. Beidzot tika apziņoti visi zināmie interesenti un 2008. gada 1. aprīlī Aleksandra Štelmahera foto studijas telpās notika pirmā fotogrāfu pulcēšanās. Tikšanās jeb foto "tusi" kļuva regulāri - katru mēnesi apmēram piecpadsmit dalībnieki sanāk, lai apspriestu un vērtētu viens otra un savas fotogrāfijas, iemācītos kaut ko jaunu un izpētītu vēl neizzinātās tehniskās lietas. Kopš pirmās tikšanās nu jau ir pagājuši 3 gadi. Apmēram desmit autori bijuši pastāvīgi sanākšanu dalībnieki, bet tikšanās ir atvērtas ikvienam interesentam, tāpēc šo gadu laikā foto "tusos" pabijuši vairāki desmiti fotomīļu, un interese par fotografēšanu nav apsīkusi.

Esam izmēģinājuši roku gandrīz visos fotogrāfijas žanros un guvuši jaunu pieredzi, mācoties no savām kļūdām un uzklausot viens otra ieteikumus. Kaut arī mūs vieno kopīga interese - fotogrāfija -, mūsu skatījums uz to ir diezgan individuāls, un tieši tas padara mūsu diskusiju vakarus tik interesantus. Atšķirīgi vecumi, temperamenti un pieredzes bagāža ļauj vienam otru papildināt.
Tāda arī ir mūsu pirmā kopizstāde - tajā atklājas mūsu katra atšķirīgā pieeja fotogrāfijai un fotografēšanai, tādēļ arī izstādē apvienojas gandrīz visi fotogrāfijas žanri - no reportāžas līdz klusajai dabai, no ainavas līdz abstrakcionismam utt. Izstādē piedalās šī brīža aktīvākie foto tikšanos dalībnieki.
Mēs darām to, kas mums patīk! Mūs nav iespējams ielikt rāmjos, tāpēc arī šāds nosaukums "Bez rāmjiem".
Ik mēnesi satiekoties, foto "tusa" dalībniekiem izveidojās tradīcija vērtēt vienam otra darbus, aizklāti balsojot par labāko mājasdarbu - mēneša bildi. Tā kā šoreiz tas nebūs iespējams, jo autori viens otra fotogrāfijas pazīst, šis uzdevums tiks uzticēts visiem, kas apmeklēs izstādes atklāšanu. Tāpēc autoru vārdi pie fotogrāfijām sākotnēji būs aizklāti.
Izstādes atklāšana notiks 1. aprīlī plkst 17.00 Tajā piedalīsies fotogrāfi no Jēkabpils pilsētas un novada, Līvāniem un Krustpils novada: Dainis Ormanis, Aleksandrs Štelmahers, Edvīns Broks, Arturs Hnikins, Tatjana Kaškure, Jēkabs Štelmahers, Juris Taškovs, Raimonds Vindulis, Solvita Varkale, Jāzeps Višņevskis, Inga Salmiņa, Aivars Liberts, Sigita Štelmahere, Gatis Balodis, Ilona Safonova, Aloīzs Savickis, Linda Muhamadijeva, Laine Zeile, Mētra Štelmahere.