Eric LusitoNo 2. februāra līdz 26. februārim Latvijas Fotogrāfijas muzeja abos stāvos apskatāma fotogrāfa Ērika Lusito (Francija) darbu izstāde no sērijas "Pēc dzelzs priekškara. Padomju impērijas mantojums" ("After the wall. Traces of the Soviet Empire"). Ēriks Lusito savu darbu sēriju veidojis, ceļojot uz bijušajām Padomju Savienības valstīm, tajā skaitā uz Latviju, kur dokumentējis sen pamestās Padomju armijas bāzes, to apkārtni un interjeru. Ērika Lusito projekts atklāj vietas , kas PSRS laikos vidusmēra cilvēkam nebija pieejamas un apskatāmas. Izstādi veido gan fotogrāfijas, kurās dokumentētas šīs vietas, gan arī armijas bāzēs atrastie plakāti, fotogrāfijas ar politiskajiem līderiem u.c. materiāli.

"Pēc dzelzs priekškara. Padomju impērijas mantojums" ir ilgtermiņa projekts, kas atrodas uz robežas starp mākslas un dokumentālo fotogrāfiju. Projekts aizsākās 2002. gadā, kad ceļojuma laikā pa Austrumeiropu, Ēriks Lusito kopā ar ģeogrāfijas profesoru no Čehijas apmeklēja kādu pamestu padomju armijas bāzi Čehijā. Kā intervijā Fotokvartālam atklāj pats fotogrāfs: "Tas bija aizraujošs skats, kas rosināja iztēli. Es sāku saprast Sarkanās armijas spēku un draudus, ko tā iemiesoja. Kad man izstāstīja par citām militārajām bāzēm, es nolēmu apbraukāt bijušās padomju teritorijas, meklējot PSRS ambīciju un varas paliekas". Ērika Lusito darbus spilgti raksturo Franciss Kontē (Parīzes-Sorbonnas Universitātes, Krievu un Padomju kultūras profesors): "Ērika darbi ir semiotiski bagātīgi. Tajos ir estētiskais slānis, fotogrāfa toņa, gaismas un kompozīcijas atklāsme, ko caurstrāvo paša autora neatlaidība un izvēlētā subjekta nepārvaramā daba. [...]Ēriks Lusito savos darbos cenšas saprast Padomju sistēmu un tās evolūciju - PSRS kā paradīze, elle un šķīstītava vienlaikus. Šīs sērijas darbus raksturo divējāda interese, kas papildina viena otru - pirmkārt, māksla kā propaganda un propaganda kā māksla kādreizējā PSRS, otrkārt - drupas un tā estētiskā pievilcība, kas skatītājā rodas aplūkojot šos darbus."
Ēriks Lusito dzimis 1976. gadā Itālijā. Pārcēlies uz dzīvi Francijā. Fotogrāfiju apguvis pašmācības ceļā. Fotogrāfs guvis vairākus apbalvojumus fotogrāfijas mākslā, kā arī piedalījies vairākās grupu un personālizstādēs ASV, Francijā, Marokā, Vācijā un Lietuvā, kur 2011. gadā šis projekts tika iekļauts Kauņas fotofestivāla programmā. Ērika Lusito darbi atrodami arī "Eiropas un Vidusjūras civilizācijas muzeja" pastāvīgajā kolekcijā Francijā, "Reģionālās laikmetīgās mākslas fondos" Bretaņā un "Fotogrāfijas mākslas muzejā" Kijosato, Japānā. 2009. gadā, Lielbritānijā fotogrāfa monogrāfija "After the wall. Traces of the Soviet Empire" arī publicēta.

Izstādes atklāšana ceturtdien, 2.februārī, plkst. 17.00, Latvijas Fotogrāfijas muzejā, Mārstaļu ielā 8!
Tikšanās ar autoru, Latvijas Fotogrāfijas muzejā, 3. februārī, plkst.18.00. Ieeja par ziedojumu: 2 Ls. Pasākumu rīko LFM sadarbībā ar ISSP.
Foto: Padomju jūras kara flotes bāze. Liepāja, Latvia.2007