Ceturtdien, 26. martā, plkst. 17.00 pilsētas izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa" notiks filozofijas profesora Igora Šuvajeva lekcija "Laiks un telpa", kas aizsāks "Rīgas mākslas telpas" lekciju ciklu sadarbībā ar LU Filozofijas un socioloģijas institūtu.
Lekcija tiks veidota kā filozofiska diskusija, kuru iedvesmo mākslinieku Ivara Drulles un Māra Grosbaha izstāde PARĀDĪBA. Lekcija aktualizē un paplašina vārda "telpa" nozīmi, kā arī uzdod jautājumus par radošā indivīda un sabiedrības saskarsmes meklējumiem.

Profesors I. Šuvajevs ir viens no filozofiem - Latvijas publiskās domas veidotājiem, kas ir labi pazīstams ar aktuālām publikācijām laikrakstos, žurnālos un interneta portālos.
Savā esejā "Dāvājums" (www.satori.lv, 22.08.2004.) I. Šuvajevs raksta: "Ikvienā mākslas darbā ir kaut kas tāds, kas iziet ārpus iepakojuma un izpakošanas. Varbūt tomēr māksla nav tikai dāvana. [..] Mākslas darbs ir miniatūra izrāde. Cilvēki pulcējas teatronā vai teltī, lai skatītos izrādi, taču galu galā šī vieta izrādās visa pasaule. Mākslas darbs ir izrāde, proti, theōriā. Tajā ne tikai atklājas kāds skats (theā), to ir nepieciešams skatīties (theōrein), tai ir vajadzīgs skatītājs (theōros). Tāpēc jau māksla ir baudīšanas svētki, proti, dāvājums."
Izstādes PARĀDĪBA dažādos mākslas medijos veidotie darbi (skulptūras, objekti, skaņu instalācijas, video, fotogrāfijas, zīmējumi) ir daudzslāņaini stāsti par cilvēkiem un viņu sapņiem, par dažādām lietām un parādībām; tie raisa pārdomas par būtiskām norisēm mūsu sabiedrībā: masu kultūras invāziju un informācijas pārblīvētību pretstatā indivīda vientulībai, ilūzijām, domām un ilgām. Abi autori aicina skatītāju apstāties un distancēties no ikdienas nemitīgās steigas, padomāt par cilvēka esības jēgu, paraudzīties uz dažādām reālām un nereālām parādībām no savādāka skatupunkta. Mākslinieki nesniedz nekādas universālas laimīgas dzīves receptes, bet rosina skatītāju uz dialogu pašam ar sevi par to, kas katram no mums ir svarīgs. Izstāde Rīgas mākslas telpā apskatāma līdz 19. aprīlim.

Igors Šuvajevs (dz. 1963.) ir profesors Latvijas Universitātē un Latvijas Mākslas akadēmijā, Latvijas Zinātņu Akadēmijas korespondētājloceklis, kā arī Filozofijas un socioloģijas institūta Zinātniskās padomes loceklis. 2001. gadā I. Šuvajevs ieguvis Eiropas Zinātņu un Mākslas Akadēmijas balvu "Felix". I. Šuvajevs ir dažādu ar dzīves mākslu un mūsdienu filozofiju saistītu projektu vadītājs, grāmatas "Filosofija kā dzīvesmāksla" (2007) autors.