Laura Feldberga mammas kleita tēta mētelisNo 11. jūnija līdz 5. jūlijam Latvijas Fotogrāfijas muzejā apskatāma Lauras Feldbergas izstāde "Mammas kleita, tēta mētelis". Ekspozīcijā ietvertas autores bērnības fotogrāfijas, kas uzņemtas laikā no 1975. gada līdz 1980. gadu sākumam. Tā kā Lauras Feldbergas radošā darbība ir daudzveidīga (autore ir veidojusi gan instalācijas un objektus, gan darbus dažādās grafikas tehnikās un strādājusi citās mākslas jomās), arī izstādē papildus nozīme tiek piešķirta tās iekārtojumam - oriģināli nelielās fotogrāfijas ir palielinātas un telpā novietoti vēl citi, ar bērnību saistīti objekti.

"Tā ir mana bērnība, kas ietverta vecāku mīlošajā skatienā. Te es esmu dzīves pašā sākumā, un šos gadus es sevī nesu arvien tālāk uz priekšu, jo pirmā lielā mīlestība līdz ar mani turpina augt un dzīvot. Visas fotogrāfijas ir uzņemtas kā diapozitīvi, un savulaik ģimenes svētkos tās tika skatītas, projicējot attēlu uz balta palaga istabas stūrī. Tagad tie stāv ģimenes arhīvā neviena neaiztikti. Trīsdesmit gadu laikā diapozitīvi ir novecojuši, saskrāpējušies, tie lēnām iet bojā. Tomēr bērnības zeltainā gaisma un dzīves daudzsološā sākuma sajūta tajos vēl arvien ir saskatāma" - Laura Feldberga, izstādes autore.

"Laura Feldberga izvēlējusies intīmu un tajā pašā laikā vispārcilvēcisku tēmu par ģimenes apziņas veidošanos. Izstādes motivāciju atklāj un tās tēlu veido ģimenes albuma fotoattēli, kuru sākotnējais mērķis ir spontānas emociju fiksācijas. Attēlu autori, Lauras vecāki, nav rūpējušies par mūsdienu publisko prezentāciju kodu ievērošanu un līdz ar to devuši maksimālas ticamības garantiju. Laura Feldberga izmanto attēlos ietvertās subjektīvo atmiņu kvalitātes savu izjūtu un pārdomu mākslinieciskai interpretācijai" - Vilnis Auziņš, izstādes kurators.

Autore dzimusi 1975.gadā. Izglītību ieguvusi Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā un Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļā. Izstādēs Latvijā un ārvalstīs piedalās kopš 1995. gada. 2008. gadā autores objekti un instalācijas bija skatāmi viņas personālizstādē "Iekšējā redze" Rīgas Mākslas telpā, savukārt latviešu mākslinieku darbu izstādē "Homo Urbanus - Homo Sapiens?", kas tika eksponēta Amsterdamā Latvijas 90. gadu jubilejas pasākumu ietvaros, bija ietverts darbs "Lasītava" - metāla plaukti, kuros sakrautas dažādu lielumu, krāsu un faktūru pagales, zāģēti koku stumbru fragmenti un tml.

Izstādes atklāšana: ceturtdien, 11. jūnijā plkst. 17.00 Latvijas Fotogrāfijas muzejā.


Muzeja darba laiks: trešdien, piektdien, sestdien un svētdien: 11 - 17,
ceturtdien: 12 - 19,
pirmdien un otrdien: slēgts