M.Vilipsons Izstades plakats"Ar dabu uz Tu" Mārtiņa Vīlipsona dabas fotogrāfiju izstāde t/c "Dauga", 4. – 25. jūnijs.

Kopš 4. jūnija tirdziecības centrā "Dauga" apskatāma viena no interesantākajiem latviešu dabas fotogrāfiem - Mārtiņa Vīlipsona fotogrāfiju izstāde.

Neliekuļojot rāda dabas tēlu.

Dabas pazinējs, foto kluba "Ogre" vecbiedrs un pieredzējis fotogrāfs Mārtiņš Vīlipsons ir viens no tiem cilvēkiem, kuri nav iemainījuši Dieva radīto realitāti pret virtuālo pasauli. Internetā jūs Mārtiņu nesastapsiet, viņa ikdienas ceļi darbā, arī sirdslietā - fotogrāfijā, ved mežos un pļavās, cilvēka neskartā un nesamaitātā vidē.

"Dabai ir savs alfabēts, sava gramatika," saka fotogrāfs Mārtiņs Vīlipsons. Uzskatot, ka daba jāaizsargā to atstājot neskartu, nekopjot un neiejaucoties ar savu cilvēcisko plānu tās norisēs un lietu gaitā. Dabiska vide ir mežonīga.

Līdzīgi ar Mārtiņa uzņemtajām fotogrāfijām, kurās skatītājs tiek ievilināts civilizācijas neskartā dabas mežonībā. Fotogrāfijās, aiz nepieredzējušam skatītājam šķietama haosa un it kā fotogrāfijas kanonu ignorances, slēpjas pieredzējuša fotogrāfa ļaušanās pašai Dabai diktēt kadra estētiku un vizuālo vērtību. Mārtiņa bildes neizskaistināti parāda Latvijas dabas ainavu, nereti no kopainas izkadrējot interesantākos tās elementus, detaļas.

Izstāde – pārsteigums, kas tapa nedēļas laikā

"Idejas realizācija notika nedēļas laikā," – teic pats Mārtiņš. "Laiku pa laikam ieejot "Daugā" manīju, ka liela tirdzniecības zāle stāv tukša. Nodomāju - kāpēc nepamēģināt?! Tirdzniecības centra direktore bija atsaucīga – tā pa vienu nedēļu, aicinot talkā mājiniekus, iekārtoju izstādi!".

Skatot izstādi, jāatzīst, ka autors ir ļoti veiksmīgi atrisinājis iespēju uzrunāt plašu skatītāju auditoriju - telpa ir funkcionāli atbilstoša fotogrāfiju eksponēšanai. Zālē daudz brīvas vietas, kas ļauj skatītajam darbus apskatīt gan tuvumā, gan pie lielākajiem formātiem atkāpties tālāk. Skatītājam ērtību rada un arī vizuāli lielo telpu aizpilda tajā izkārtotie krēsli – iespēja piesēst un nesteidzīgā meditācijā aplūkot darbus. Tie, kas skatījuši Mārtiņa uzņemtās dabas fotogrāfijas atzīst, ka darbi izraisa meditatīvu noskaņu.

Kaut arī izstādē vienlaikus eksponēti sešdesmit darbi, fotogrāfijas nav sablīvētas viena pie otras. "Man patika, ka sienas ir dažādu krāsu – baltas un riģipša pelēkas," komentē izstādes autors – "izmantoju arī plašo logu laukumu, kas aizklāts ar gaišu aizkaru. Tādējādi man bija iespēja eksperimentēt un piemeklēt darbiem atbilstošāko fonu."

Patīkams pārsteigums zinošam skatītājam.

Izstādes ekspozīcijā veiksmīgi apvienoti komerciālas ievirzes darbi ar tām ainām, kurās M. Vīlipsons nevienam neizpatīkot rāda dabas mežonīgo skaistumu , tā – kā tikai viņš to spēj parādīt: radošā un profesionāli augstas raudzes fotogrāfijā.

Visiem, kuri interesējas par fotogrāfijas mākslu vai apgūst fotogrāfa prasmes, dota brīnišķīga iespēja tikties ar fotogrāfu izstāžu zālē, - izvaicāt par darbu tapšanas fotogrāfiski – tehniskajiem aspektiem un iepazīt autora radošo pieeju.

Izstādē iespējams iegādāties Mārtiņa Vīlipsona 2011. gadā, ar Japānas vēstnieka Latvijā, ekselences Takaši Osanai kunga un Ogres novada domes atbalstu, izdoto foto grāmatu – albūmu "Latvija. Daba. Foto".

Grāmatas ievadā Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Ojārs Spārītis raksta: "Ne katrs, kuram ir acis, redz. Ne katrs, kuram ir fotoaparāts, prot ar to apieties. Mārtiņam Vīlipsonam ir abi un viņš tos lieto par prieku sev un Dievam par godu. Bet viņam vēl ir arī trešais – jūtīga un pasaulei gaiši atvērta sirds. (...)"

Mārtiņā Vīlipsona darbi internetā skatāmi foto kluba "Ogre" mājas lapā: www.fotoklubsogre.lv.

M.Vilipsons Portfolio 003

M.Vilipsons Portfolio 034