Juris Bērziņš-SomsNo 5. jūlija līdz 5. augustam Liepājas Olimpiskajā centrā skatāma unikāla Jura Bērziņa – Soma personālizstāde "SPORTS. Atšķirīgi un līdzīgi."

Izstādes darbi tapuši vairāku gadu garumā, fotografējot sportistus dažādās sacensībās Latvijā un ārpus tās. 50 autora fotogrāfijas – bagātas ar emocijām, kur katrai ir savs dzīvesstāsts apstādināts vienā kadrā. Jāpiebilst, ka šāda veida fotoizstāde, kurā ir atainoti gan olimpiskie sportisti, gan paralimpiskie sportisti, ir pirmā Latvijā.

 Blakus ir pastāvējuši gan olimpiskie, gan paralimpiskie sporta veidi. Izstādes autora mērķis ir caur fotogrāfijām popularizēt olimpisko un paralimpisko sportistu atšķirību un līdzību. Īpaši aktuāli tas būs šī gada vasarā, kad Londonā sāksies 2012. gada Olimpiskās un Paralimpiskās spēles. Ideja ir iepazīstināt sabiedrību ar mūsu pašu olimpiešiem un paralimpiešiem.

 Jura Bērziņa-Soma (1950) fotogrāfiju sērija "SPORTS. Atšķirīgi un līdzīgi." tapusi laika posmā no 2006 – 2012. gadam. Fotografēt sportu izstādes autors aizsācis 1968. gadā, kad pats bijis Latvijā pazīstams vieglatlēts. No 1971. gada Juris Bērziņš – Soms ir strādājis avīzēs "Sports", "Padomju jaunatne", taču pēc 1980. gada tika atlikta sporta veidu fotografēšana. Šajā laikā tapušas fotoizstādes par Brazīliju, Ķīnu, Angliju, Zviedriju, Norvēģiju, Franciju, Dāniju. 2006. gadā autors atgriezies žurnālā "Sports".

"Šis laiks licis izvērtēt sporta nozīmi cilvēka dzīvē, apzināt sporta jomu kā vērtību cilvēka dzīvē. Man bija brīnišķīga iespēja bildēt Olimpiskās spēles, Pasaules un Eiropas čempionātus visdažādākajos sporta veidos. Milzīgs paldies manai ģimenei par atbalstu un sapratni!," saka Juris Bērziņš – Soms.

Tieši iespēja piedalīties dažādu sporta veidu fotografēšanā Latvijā un ārzemēs, ir izkristalizējusi ideju par foto izstādi "SPORTS. Atšķirīgi un līdzīgi", atklājot sportu kā vērtību cilvēka dzīvē, ņemot vērā sporta daudzveidību visu vecumu cilvēkiem, gan meistariem, gan amatieriem, gan sporta entuziastiem. "Sports – tas nav tikai olimpiskais čempions vai medaļnieks, rekordists. Bērnu pirmie skrējieni, sirmās kundzes pievarētie kilometri, riteņbraucēju brīvdienu azarts, sports cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Šajā fotoizstādē centos parādīt visu to dinamisma, emociju, kustību prieku, bez kuras nav iedomājama mūsu sportiskā dzīve.," saka Juris Bērziņš – Soms

Fotoizstādē atpazīt varēs mūsu olimpiskos vicečempionus: svarcēlāju Viktoru Šcerbatihu, šķēpmetējus Vadimu Vasiļevski, Aināru Kovalu un Zigismundu Sirmo, arī skeletonistu Martinu Dukuru, Stenlija kausa ieguvēju, hokejistu Sandi Ozoliņu, kā arī daudzus citus. Izstādē ir iekļauta viena fotogrāfija, kas tapusi 1973. gadā. Šī fotoizstāde ir kā ievads lielākai foto izstādei, kas taps pēc Londonas Paralimpiskajās spēlēs tapušajiem kadriem.

Izstādes atklāšana paredzēta 5. jūlijā, plkst.17, Liepājas Olimpiskajā centrā, Brīvības ielā 39, Liepājā.

Paldies izstādes galvenajam atbalstītājam "Latvijas Dzelzsceļam", kā arī žurnālam "Sports" un Latvijas Paralimpiskajai komitejai par atbalstu izstādes tapšanā!