KOKI UN GAISMAS PILSĒTĀKā "Rīga 2014" satelītprojekts Vides mākslas festivāla "Cilvēks. Daba. Nākotne" ietvarosceturtdien, 9. janvārī plkst. 18.00 Siguldas pagasta Kultūras namā tiks atklāta Arno Marnica un Ilvara Veģa izstāde "Koki un gaisma pilsētā".

Vai mūs nākotnē sagaida dabas uzvara pār urbāno vidi? Vai arī urbānās idejas uzvarēs un daba atkāpsies cilvēka priekšā? – šie ir jautājumi, kuri jau divus gadus kalpo par galveno vadmotīvu festivālam, kas atradis risinājumu dabas un pilsētvides savstarpējām attiecībām.

Siguldā viesosies Latvijas Kultūras akadēmijas Latvijas Kultūras koledžas fotogrāfijas specializācijas vadītājs, rīdzinieks - ARNO MARNICS ar foto izstādi "Koki pilsētā". Arno fotogrāfijas tapušas 5 gadu garumā, laika posmā no 2007. līdz 2011. gadam. Sērija veidota kā autora interpretācija par koku ēnu sniegto vēstījumu cilvēkiem. Izstādē redzamos darbus jau pašā nosaukumā iezīmē kontrasts - pilsēta kā urbāna vide, un veido pretstatu koka dabiskajai videi – mežam. Arī fotogrāfijās kā galvenais tēls tiek izmantota koka ēna - gaismas un tumsas saspēle. Izstādes darbos aplūkojama gaismēnu un smalku līniju mijiedarbība ar dažādiem pilsētvidē sastopamajiem objektiem - fasāžu sienām, durvīm, logiem u.c. Neatņemams darbu papildinājums ir darbu nosaukumi, kas atklāj tieši autora saskatīto vēstījumu fotogrāfijās redzamā tēla saspēlē ar pilsētvidi.

ILVARS VEĢIS ikdienā nodarbojas ar skaņas ierakstīšanu un apstrādi, taču šis vaļasprieks - radīt interesantu apgaismojumu, savstarpēji nesaderīgā savienojumā, izraisīs patiesu interesi. Apgaismojums ir svarīgs it īpaši šajā gada tumšākajā laikā, bet izteiksmīgas lampas izstādē "Gaisma pilsētā" būs īpaša odziņa.

Saglabājot katra izstādes dalībnieka īpašo pozicionējumu un identitāti, vēlamies siguldiešiem unviesiem parādīt laikmetīgās Latvijas mākslas un kultūras zīmes fotogrāfijās un lampu dizaina izstādē.

Izstāde apskatāma no 9. janvāra līdz 30. janvārim Siguldas pagasta Kultūras namā, Zinātnes ielā 7b, darba dienās no 10.00 līdz 19.00; sestdienās, svētdienās no 10.00 līdz 14.00 Ieeja – brīva.

Pēc izstādes atklāšanas, plkst. 19.00, aicinām piedalīties diskusiju cikla "Latvieša identitāte" otrajā diskusijā par tēmu "Māksla un mākslinieki". Ieejas maksa – 3 EUR.