piktoreālā fotogrāfija Leonīds VažnaisIzstādē "Latgales piktoreālisms" ir autora retrospektīvie darbi, kas ir veidoti piktoreālās fotogrāfijas žanrā, tas raksturojas ar gleznieciskumu, romantismu, sižeta stāsta nepabeigtību, tas ir viens no klasiskās fotogrāfijas paveidiem.

Projekta pamatā ir vizualitātes pētniecība, izmantojot īpašus - "mīkstos"objektīvus, kas veido neasu attēlu, kura rezultātā arī veidojas piktoreālais attēls, kuram piemīt gleznieciskuma īpašības.

Šoreiz projekta pamatā ir darbi kas veidoti izmantojot vēl analogo fotogrāfijas tehnoloģiju (2000 – 2004.g).

Attēlu vizuālie tēli ir veidoti tikai ar gaismas un optikas līdzdalību, grafiskais redaktors ir izmantots tikai krāsas un gaišuma korekcijās, kā arī, sīku vizuālo defektu novēršanai.

Piktorealai fotogrāfijai autors ir pievērsies un to pētījis rakstot zinātnisko bakalaura darbu Eiropas Humanitārajā Universitātē Viļņā, "Piktoreāla fotogrāfija ka asociatīvas fotogrāfijas pamats" (2008.g. – 2012.g.). Diemžēl šis mākslas fotogrāfijas veids ir nepamatoti aizmirsts.

Šī izstāde ir uzdrīkstēšanās parādīt vienu no aizejošiem klasiskās mākslas fotogrāfijas paveidiem.

Izstādes autors, L.Važnais – fotogrāfs, fotogrāfijas pasniedzējs, «LeonFoto» fotoskolas Austrumlatvijā dibinātājs un vadītājs (Rēzeknē).

Iemīļotākais virziens fotogrāfijā – piktoreālisms un asociatīvā fotogrāfija, autora labākie darbi ir veidoti tieši šajā žanrā.

Autora mājas lapa: www.leonfoto.blogspot.com