Ločmelis iziet Mehiko ielāsKas to lai zina, cik Māra Ločmeļa veidotu fotogrāfiju mēs redzam ik dienas - viņš ir viens no pieprasītākajiem reklāmas fotogrāfiem jau teju otro gadu desmitu. Savukārt pēdējā laikā Ločmelis ir aizrāvies ar "slapjajām platēm" (wet plate collodion) - šis senais fotogrāfiju izgatavošanas veids ir gluži kā protests pret mūslaiku ikdienas skrējiena paģērēto "fast food" attieksmi it visur, arī fotogrāfijā.
Taču nu talantīgais fotogrāfs pats sevi ir izaicinājis pievērsties kam neierastam, nepilnu divu nedēļu laikā kļūstot par ielu fotogrāfu vienā no pasaules lielākajām pilsētām - Mehiko. Ielu fotogrāfija (street photography) ir īpašs fotogrāfijas veids, kas no fotogrāfa pieprasa pilnībā saplūst ar pilsētas ritmu, sajust tās pulsu, lai caur attēlu arī skatītājs sajustu ielas emocijas - un tik īsā laikā tas nav viegls uzdevums, jo īpaši mūsu mentalitātei tik svešādā zemē, kā Meksika.
Iespēja sajust lielās pilsētas kaislību piesātinātā smoga un meksikāniskās dzīves garšas pieskārienus mums tiks dota pavisam drīz - 18. martā plkst. 19:30 nesen atvērtajā meksikāņu restorānā El Santo X tiks atklāta Māra Ločmeļa izstāde "CDMX", kurā būs aplūkojamas ap 20 Mehiko ielās tapušas fotogrāfijas. Visas ekspresīvās fotogrāfijas ir krāsainas, izņemot vienu - izstādes titulbildi "Izabella", kura ir veidota Ločmeļa iecienītajā wet plate stilā, sapludinot vienā neparasti izteiksmīgā portretfotogrāfijā ielas sajūtu un īsteno Meksikas dvēseli. Tā vien šķiet, ka Izabella ar savu dzīvesgudro skatienu raugās uz mums no pagājušā gadsimta.
Atzīstama ir drukas darbnīcas "Tava Siena" iesaistīšanās izstādes tapšanā, operatīvi nodrošinot fotogrāfiju druku uz augstvērtīgiem un kvalitatīviem materiāliem. Drukas profesionalitāte nenoliedzami izceļ un pastiprina fotogrāfijās gandrīz taustāmo klātbūtnes sajūtu, kuru fotogrāfs piedzīvojis Mehiko ielās.
Izstādi atklās Meksikas goda konsuls Latvijā Karloss Arredondo Martiness (Carlos Arredondo Martinez), kuram dažas no izstādes fotogrāfijām ir kļuvušas sirdij īpaši tuvas.
Vakara gaitā par viesu labsajūtu rūpēsies restorāna saimnieks, pazīstamais meksikāņu pavārs Hosē Havjers Mansurs – Garsija (Jose Javier Manzur – Garsia), pasniedzot tēmai atbilstošas uzkodas. Savukārt garšvielu un emociju asumu noskalot būs iespējams ar malku pasaulē populārākā Meksikā darītā alus "Corona Extra" - tas, kā pienākas, tiks servēts atdzesēts, ar pudeles kakliņā ieslidinātu laima šķēlīti.
¡Hasta pronto!
Izstādes nosaukums "CDMX"
Atklāšanas laiks: 18.martā plkst. 19:30
Vieta: restorāns "El Santo X" Vecrīgā, Pils ielā 7