Rancāne plakātsNo 12. oktobra Latvijas Fotogrāfijas muzeja izstāžu zālēs skatāma fotogrāfes Elizabetes Rancānes izstāde "Pāri robežām".
Fotogrāfiju sērija "Pāri robežām" attēlo pārus, kuri nāk no dažādām kultūrām, un pēta identitātes jautājumus, kulturālās atšķirības un māju sajūtu. Ar fotogrāfijas kā medija palīdzību tiek aplūkota iespējamā saikne starp globalizāciju un interpersonālajām attiecībām. Izstādītais fotoprojekts ir sadalīts divās daļās, no kurā pirmajā pāri redzami ģērbušies savas piederības valsts nacionālajā vai tradicionālajā apģērbā. "Portretējamo pāru attēlošanai tradicionālajos tērps bija ne tikai estētisks nolūks, bet arī vēlme ilustrēt viņu kultūras mantojumu. Nacionālie tērpi tika izmantoti kā līdzeklis, lai izceltu dažādību un katras personas unikālo kultūru," stāsta Elizabete Rancāne. Otra fotosērijas "Pāri robežām" daļa demonstrē dziļākus globalizācijas un starpkultūru pētījumus. Šī daļa tika fotografēta pāru mājās, lai aplūkotu starpkultūru attiecības no cita skatupunkta un sniegtu skatītājam intīmāku iespaidu par šo cilvēku dzīvi. "Mākslas darbu katrs nolasa atšķirīgi, taču mani iedvesmo tas, kā atšķirīgas kultūras un tradīcijas sajaucas kopā, lai radītu ko jaunu," norāda autore. Šī ir pirmā reize, kad fotogrāfiju sērija "Pāri robežām" tiek izstādīta Latvijā.
Elizabete Rancāne (1988) ir ieguvusi bakalaura grādu fotomākslā (Edinburgas Universitāte, 2010 – 2013) un maģistra grādu kultūras menedžmentā un radošajā uzņēmējdarbībā (Karalienes Margarētas Universitāte, 2013 – 2014). Kopš 2007. gada viņa piedalās autoru grupu izstādēs un organizē savas personālizstādes Latvijā, Francijā, Igaunijā un Lielbritānijā. Autore 2007. gadā tika apbalvota ar Louis Vuitton Jauno Mākslinieku balvu, kas deva iespēju semestri studēt Parīzes Mākslas Akadēmijā. Šobrīd Elizabete Rancāne strādā Edinburgā un ir uzsākusi maģistra studijas izstāžu dizainā Edinburgas Universitātē (Edinburgh Napier University).
IZSTĀDES ATKLĀŠANA PAREDZĒTA 12. OKTOBRĪ, 2016. GADĀ, PLKST. 17:00 LATVIJAS FOTOGRĀFIJAS MUZEJĀ, MĀRSTAĻU IELĀ 8 (IEEJA NO ALKSNĀJA IELAS)
PALDIES VALSTS KULTŪRKAPITĀLA FONDAM, DIZAINA BIROJAM UN FOTOSTUDIJAI "PIECI EZERI" UN INFORMATĪVAJIEM ATBALSTĪTĀJIEM