Foto Lando JansoneNo 10. maija Latvijas Fotogrāfijas muzeja izstāžu zālēs skatāma izstāde "Vilna un zīds. Jaunā erotika", kas notiks Rīgas Fotomēneša programmas ietvaros.
Kopš sengrieķu logosa vīrieša pieredze tika priviliģēta kā erotikas "visu lietu mērs", sievietei atvēlot grezna futrāļa vai piepildāma trauka lomu. Šādu attiecību dinamiku mēdz uztvert kā "dabisku stāvokli", piedēvējot dabai īpašības, kas raksturīgas tikai cilvēkiem. Vuajerisms, sadisms un mazohisms atspoguļo patriarhālās kultūras fantāzijas par seksuāli pieejamu, "karstu" sievieti un reizē – neziņu un bailes no viņas seksualitātes. Vai scenāriju iespējams pārrakstīt no jauna, atmetot veco paradigmu un ieviešot līdzvērtību un intīmo taisnīgumu arī erotikas praksē? Ar kritisku ironiju izstāde revidē fallocentrisko seksualitātes izpratni, iezīmē erotikas varas hierarhijas, kā arī dekonstruē šķietami neitrālo ķermeņa attēlojuma politiku.
Vilna un zīds – kā jaunās erotikas flagmaņi – erotizē pieskārienu un atceļ robežu starp "tu" un "es". Audumu taktīlās īpašības ne tikai korelē ar sievišķās seksualitātes režīmu, bet arī paver ceļu atšķirīgām praksēm, tēmām, pieredzēm un vēlmju dinamikai. Jaunās erotikas vārdnīcā kā svarīgi šķirkļi iekļauti tādi jēdzieni kā empātija, atbildība, rīcībspēja, rūpes, subjektivitāte un taisnīgums.
Izstādē ietverti klasiķu darbi no Latvijas Fotogrāfijas muzeja arhīva (J. Zandmane, Gustavs Žakerts, Kārlis Lakše, Elmārs Heniņš, Raimonds Rencis, Staņislavs Grahoļskis u.c.), dažādu laiku nezināmu autoru darbi, kā arī vairāki mūsdienu autori (Evija Gruzna, Ieva Balode, Lando Jansone, Reinis Hofmanis, Mētra Saberova, Anna Stīna Treumunde (Anna-Stina Treumund), Elīna Eihmane, Anda Magone, Kaspars Beķeris, Eva Vēvere un Valdis Jansons, u.c.).
Izstādes kuratore: Jana Kukaine. Līdzkuratore: Rasa Jansone.
10. maijā plkst. 17:00 izstādes atklāšanas laikā notiks audiovizuāls priekšnesums "Dievs krāso lūpas", kurā dzejnieces un skaņu mākslinieces Jeļenas Glazovas teksti mijiedarbosies ar mākslinieces Ievas Balodes atrastajiem erotiskajiem slaidiem un 8 mm kino filmu projekcijām. Performances mērķis ir iztaujāt žanra estētiskās un ideoloģiskās robežas, kā arī kritiski izvērtēt erotikas sociālo kontekstu.
24. maijā plkst. 18:00 notiks dzejas lasījumi "Čuksti", kurā ar erotisko dzeju piedalīsies Anna Auziņa, Inga Gaile, Elvīra Bloma un Ausma Perons. Lasījumu pieklusinātā intonācija iezīmēs pretstatu pornogrāfijā ierastajiem (samākslotajiem) kliedzieniem.
7. jūnijā plkst. 18:00 notiks somu mākslinieces un teorētiķes Jānas Koko (Jaana Kokko) priekšlasījum "Sievietes skatiens. Ķermeņa un seksualitātes jaunā politika", kas veltīts skatiena (gaze) feministiskai transformācijai.
Rīgas Fotomēnesis ir starptautisks fotogrāfijas festivāls, kas iepazīstina ar aktuālo Ziemeļ- un Austrumeiropas fotogrāfijā. Rīgas Fotomēnesis norisinās kopš 2014. gada un tā izstādes, tikšanās ar māksliniekiem, darbnīcas, lekcijas, filmu seansi un citi notikumi piedāvā par fotogrāfijas procesa dalībniekiem kļūt visplašākajai publikai. Paralēli publiskajai programmai Rīgas Fotomēnesis rīko portfolio skati, konkursu un darbnīcas profesionāļiem, kļūstot par tikšanās vietu domu un ideju apmaiņai.
BRĪDINĀJUMS! IEEJA IZSTĀDĒ TIKAI PIEAUGUŠAJIEM!
IZSTĀDES ATKLĀŠANA PAREDZĒTA 10. MAIJĀ, 2018. GADĀ, PLKST. 17:00 LATVIJAS FOTOGRĀFIJAS MUZEJĀ, MĀRSTAĻU IELĀ 8 (IEEJA NO ALKSNĀJA IELAS)

Foto Gustavs Žakerts