Lilia LimiyanTrešdien, 9. maijā plkst. 18:00, Rīgas Kongresu namā līdz ar izstādi "Jaunais šiks" tiks oficiāli atklāts šī gada festivāls "Rīgas Fotomēnesis".
Izstādē, ko kurē pazīstamie latviešu fotogrāfi Arnis Balčus un Alnis Stakle, piedalīsies 12 mākslinieki no Baltijas un tuvējā reģiona kaimiņvalstīm, kas savos darbos pievēršas personīgai un kolektīvai identitātei, skatīšanās pieredzei un fotogrāfijas medija estētikai un materialitātei. Krievu fotogrāfe Irina Popova piedāvās simtiem fotogrāfiju ar citām Irinām Popovām, kas reģistrētas sociālajā tīklā Vkontakte, savukārt dānis Stefens Klosters Polsens ar mobilajiem tālruņiem līdzīgajiem objektiem mēģinās pievērst uzmanību savu laikabiedru tehnoloģiju atkarībām. Amerikā dzīvojošais krievu mākslinieks Slava Mogutins grāmatā veido subjektīvu skatījumu uz vīrišķību, bet igauņu māksliniece Marge Monko izmanto eBay tirdzniecības platformā aizgūtas idejas no rokaspulksteņu reklāmas attēliem. Poliete Kasja Bielska savās modes fotogrāfijās pievēršas ķermeņa attēlojumam, toties igauniete Laura Kūska 360 grādu video darbā ievada skatītāju horeogrāfiskā ceļojumā par attālumu starp ķermeni un vidi. Latviešu mākslinieks Andrejs Lavrinovičs piedāvā katram skatītājam kļūt par daļu no sava mākslas darba, kamēr Reinis Lismanis eksperimentē ar dažādiem drukas tehnoloģiju veidiem. "Jaunajā šikā" būs skatāmi arī krievietes Lilijas Limijanas, lietuvieša Visvalda Morkēviča, somietes Maijas Tammi, zviedru dueta Inkes un Niklāsa Lindergārdu darbi.
Izstādi papildinās arī plaša izglītības programma. Turpat Kongresu namā 10. maijā plkst. 14:00 norisināsies tikšanās ar izstādes autoriem un kuratoriem, bet 16. maijā Aļņa Stakles lekcija par provokāciju fotogrāfijā. 23. maijā plkst. 18:00 paredzēta sociālantropologa Klāva Sedlenieka lekcija par fotomākslas lomu sabiedrībā, bet divas dienās vēlāk, 25. maijā plkst 16:00, norisināsies sociologa Sergeja Kruka lekcija par to, ko mēs neredzam fotogrāfijās.
Izstādes laikā arī darbosies vidusskolas auditorijai paredzēta izglītības programma – izstādes saturu un ar to saistītās tēmas skolēni varēs iepazīt un apgūt interaktīvā veidā, tās apmeklējuma laikā pildot īpaši izstrādātas darba lapas. Skolēnu grupas var pieteikt pa tālr. 25985485 vai epastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Izstāde skatāma līdz 3. jūnijam katru dienu no 9:00 līdz 20:00, ieeja izstādē un lekcijās ir bez maksas.

Inka Niclas

Festivāla "Rīgas Fotomēnesis 2018" ietvaros līdz pat 7. jūnijam izstādes, publiskās lekcijas, diskusijas, meistardarbnīcas, prezentācijas un filmu seansi notiks Kongresu namā, Latvijas Fotogrāfijas muzejā, LNB izstāžu zālē, ISSP Galerijā, Kara muzejā, Rīgas Kino muzejā, Micēlijā, bārā Č, The Mill, Kaņepes kultūras centrā un citviet Rīgā.
Pilna festivāla programma pieejama mājas lapā http://www.rigasfotomenesis.lv

kasia bielska

Marge Monko

Reinis Lismanis

Steffen Kloster Poulsen