Kasia BielskaRīgas Fotomēneša centrālajā izstādē "Jaunais šiks", kas līdz 3. jūnijam apskatāma Rīgas Kongresu namā, norisināsies virkne izglītojoša rakstura pasākumu, kas domāti dažādai auditorijai – skolēniem, studentiem un vizuālās mākslas interesentiem.
Jau šo trešdien, 16. maijā plkst. 18.00, izstādes līdzkurators, fotogrāfs un pedagogs Alnis Stakle uzstāsies ar lekciju "Jauna valoda vai provokācija", kuras ietvaros apmeklētāji varēs uzzināt vairāk par izstādē skatāmajiem darbiem, iecerēm, provokācijām un jaunās fotogrāfijas valodas meklējumiem mākslinieku darbos. Ekskursija ir iecerēta kā ievadošs stāsts par autorfotogrāfijas stāvokļiem pēcpatiesības laikmetā, kuras mērķauditorija ir fotogrāfijas un mediju studenti un interesenti.
23. maijā plkst. 18.00 turpat Kongresu namā sociālantropologs Klāvs Sedlenieks piedāvās palūkoties uz izstādes darbiem no cita skatupunkta. Tā vietā, lai skatītos uz apskatei izliktajiem objektiem un mēģinātu noskaidrot, kas tieši tajos redzams un ko mākslinieks ar to ir vēlējies pateikt, viņš mēģinās šķetināt antropoloģisku jautājumu: kāpēc mums ir "māksla" un kāda ir tās nozīme mūsu sabiedrībā.
Turpretim 25. maijā plkst. 16.00 sociologs Sergejs Kruks skaidros to, kā fotogrāfijā var meklēt ne tikai sižetu, atpazīstot cilvēkus, priekšmetus un situācijas, bet arī izaicināt savu redzi. Neirozinātne ir pierādījusi, ka mēs redzam ar smadzenēm, proti, redzam to, ko zinām, jo acs tīklene mēdz nodrošināt tikai 10% no informācijas, kas nepieciešama priekšmeta atpazīšanai. Lekcijas laikā skatītāji tiks aicināti skatīties uz fotogrāfiju kā fotogrāfiju, nevis kā realitātes spoguli.
Paralēli izstādē jau darbojas izglītības programma vidusskolas vecuma jauniešiem, kuras mērķis ir paplašināt redzeskolu un rosināt interesi par fotogrāfiju un vizuālo mākslu. Izstādes saturu un ar to saistītās tēmas skolēni var iepazīt un apgūt interaktīvā veidā, tās apmeklējuma laikā pildot īpaši izstrādātas darba lapas. Skolēnu grupas var pieteikt pa tālr. 25985485 vai epastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..
Rīgas Fotomēneša izstāde "Jaunais šiks", ko kūrējuši pazīstamie latviešu fotogrāfi Arnis Balčus un Alnis Stakle, vēsta par fotogrāfijas valodas un materialitātes stāvokļiem pēcpatiesības laikmetā, iezīmējot fotogrāfiju kā aktuālu, kritisku, sociālpolitiski nozīmīgu un nepārtraukti mainīgu mediju. Mākslinieki izmanto fotogrāfiju, lai stāstītu par identitāti, seksualitāti, dzīvesstilu, estētiku, skatīšanās un izrādīšanās kultūru privātajā un publiskajā telpā. Izstādē piedalās divpadsimt mākslinieki – Kasja Belska (Polija), Inka un Niklāss (Zviedrija), Stefens Klosters Polsens (Dānija), Laura Kūska (Igaunija), Andrejs Lavrinovičs (Latvija), Lilija Limijana (Krievija), Reinis Lismanis (Latvija), Slava Mogutins (ASV/Krievija), Marge Monko (Igaunija), Visvalds Morkēvičs (Lietuva), Maija Tammi (Somija) un Irina Popova (Nīderlande/Krievija).

Irina Popova